Lahtelaisen Kosti Ahosen satavuotisjuhlan kunniaksi järjestetään näyttely Miekkiössä

Kosti Ahonen teki taidetta kuljetusliikkeensä pyörittämisen ohessa. Arkistokuva. Markus Henttonen mhen

Oskari Valtonen

Lahtelaisen kuvataiteilijan Kosti Ahosen teoksia esitellään Miekkiön Kisalassa ensi viikonloppuna. Ahosen syntymästä tuli kuluneeksi sata vuotta 12.8.2020. Hän kuoli vuonna 2003.

– Halusimme juhlistaa Kostin satavuotisjuhlaa kokoamalla pienen läpileikkauksen hänen tuotannostaan, kertoo näyttelyn kuraattori Juha Pihanen tiedotteessa.

Ahonen teki taidetta kuljetusliikkeensä pyörittämisen ohessa eikä koskaan ruvennut täysipäiväiseksi taiteilijaksi. Pihasen mukaan Ahonen ei ehkä tästä syystä aina saanut ansaitsemaansa arvostusta.

– Kosti oli sekä monipuolinen että monimuotoinen taiteilija. Teosten aiheet vaihtelivat uskonnollisista teemoista sodan kautta kaupunkimaisemiin ja tyylit veistostaiteesta huonekaluihin ja grafiikkaan.

Kun Ahonen valittiin Pyhäniemen vuoden 2002 klassikkotaiteilijaksi, hän totesi näyttelyn avajaispäivän olleen elämänsä paras päivä.

Ahonen tallensi nyt jo kadonnutta Lahden kaupunkikuvaa. Hän esimerkiksi taltioi jokaisen Puu-Paavolan rakennuksen teoksiinsa.

Kosti oli sekä monipuolinen että monimuotoinen taiteilija.

Näyttelyn kuraattori Juha Pihanen

Pihanen kutsuu tiedotteessaan Ahosen taiteilijakotia Kiveriössä kokonaistaideteokseksi. Taiteilija nimittäin teki kotinsa huonekalutkin itse.

Ahosen kuoleman jälkeen talo toimi taideopiskelijoiden ateljeekotina. Kun Lahden taideinstituutti lakkautettiin, kokoelmat katosivat maailmalle.

Nyt osa kokoelmasta on ostettu takaisin ja on esillä Kisalan näyttelyssä.

Näyttelyyn on vapaa pääsy, mutta korona-tilanteen takia sisäänpääsyä saatetaan joutua rajoittamaan. Yleisölle on tarjolla maskeja.

Paikalla on kyläyhdistyksen kahvio.

Kosti Ahosen satavuotisnäyttely Miekkiön Kisalassa 5.–6.9. kello 10–18. Osoite Kisalantie 8 (Miekkiöntie 516).

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut