Lahden nuoret hakeutuneet Diakonissalaitoksen Vamos-palveluihin aiempaa enemmän – "On erittäin tärkeää, että kukaan ei jää tässä tilanteessa yksin"

"Valmennuksen avulla muutosta myönteiseen on syntynyt huomattavasti", kertoo Vamos Lahden projektipäällikkö Annika Lindeberg tiedotteessa. Kuvituskuva. Kati Soininen

Oskari Valtonen

Kesän lopulla nuoret hakeutuivat Vamos-palveluihin aiempaa enemmän Lahdessa, tiedottaa Diakonissalaitos.

Laitoksen mukaan nuorten uskoa tulevaisuuteen nakertavat näinä aikoina eristäytyminen, etäopetus ja opiskelu- tai koulutuspaikan puuttuminen. Korona-aalto merkitsee useille nuorille epävarmuuden ja yksin jäämisen tunteita sekä riskiä syrjäytyä.

Varsinkin nettisivujen kautta on otettu yhteyttä Vamos-palveluihin.

– Lahdessa moni eteenpäin siirtymässä ollut nuori otti muutaman stepin taaksepäin keväällä muun muassa muuttuneen työllisyystilanteen takia. He ovat kuitenkin pysyneet mukana Vamos-toiminnassa ja tilanteen muuttuessa valmiita siirtymään eteenpäin, kertoo Vamos Lahden projektipäällikkö Annika Lindeberg tiedotteessa.

Koronaepidemia kuormittaa myös nuoria, yhteydenotot Lahden nuorisopalveluihin ovat lisääntyneet – nämä tahot auttavat

Vamoksen yksilövalmennuksessa keskitytään nuoren tarpeiden kuulemiseen, elämäntilanteeseen ja tulevaisuuden rakentamiseen. Nuori arvioi yhdessä valmentajan kanssa laaja-alaisesti elämänsä eri osa-alueita. Tätä sosiaalipalvelujen työkalua kutsutaan Tulostähdeksi.

– Toiminta on hyvin nuorilähtöistä. Ohjattu ryhmävalmennus puolestaan tarjoaa vertaistukea ja sosiaalisten taitojen kehittämistä. Säännöllinen toiminta luo nuoren elämään viikkorytmiä. On erittäin tärkeää, että kukaan ei jää tässä tilanteessa yksin, sanoo Diakonissalaitoksen Vamoksen johtaja Terhi Laine.

Toiminta on hyvin nuorilähtöistä.

Diakonissalaitoksen Vamoksen johtaja Terhi Laine

Lindebergin mukaan Tulostähden tietojen pohjalta on nähtävissä, että valtaosalla Vamos Lahden nuorista ei ole päihdeongelmia. Myös koti sekä elämäntaidot ovat melko hyvällä tolalla.

– Sen sijaan nuorten mielenterveys, identiteetti ja itseluottamus, luottamus ja toivo tulevaan sekä työllistymiseen tai koulutukseen sekä ihmissuhteisiin ovat aloitustilanteessa alhaisia. Valmennuksen avulla muutosta myönteiseen on syntynyt huomattavasti, sanoo Lindeberg.

Vamos kertoo tiivistävänsä yhteyksiään paikallisiin yrityksiin, koska Vamoksen nuoret tarvitsevat yhteisön tukea ja kannustusta työuralle.

Laitoksen mukaan yhteistyö paikallisten yritysten ja järjestöjen kanssa on kannattavaa, koska nuoret löytävät niiden avulla polkuja työelämään, kuten esimerkiksi kuntouttavaan työtoimintaan tai työkokeiluun.

– Paikalliset yritykset ovat tässä suhteessa ensiarvoisen tärkeitä. Koronakevään aikana onkin saatu käynnistettyä pienimuotoista yhteistyötä muutaman paikallisen pienyrittäjän kanssa Lahdessa. Yrittäjät ovat omalla toiminnallaan pyrkineet luomaan nuorille toivoa tulevaisuuteen ja heidän kaltaisiaan toivoisi tietysti olevan enemmänkin, toteaa projektipäällikkö Lindeberg.

Vamos Lahti on Lahden kaupungin aikuissosiaalityön, Diakonialaitos Lahden ja Helsingin Diakonissalaitoksen yhteishanke, jossa autetaan 16–29-vuotiaita nuoria. Vamos-työtä on Lahden lisäksi kahdeksalla paikkakunnalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.