Ambulanssin sijasta paikalle voi tulla vaikka kotihoidon auto –  Akuutti24 arvioi jatkossa hätäkeskukseen tulevien kiireettömien ensihoitotehtävien avuntarpeen

Tähän saakka hätäkeskus on itse hälyttänyt vapaana olevan ensihoitoyksikön, joka on tyypillisesti ollut ambulanssi. Mirja Hussain

Anne Honkanen

Hätäkeskus ohjaa jatkossa kiireettömät ensihoitotehtävät Akuutti24:n ensihoidon tilannekeskuksen arvioitaviksi Päijät-Hämeessä. Muutos astuu voimaan syyskuun alussa, kertoo Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tiedotteessa.

Hätäkeskus ohjaa 112-numeroon tulevat kiireettömät ensihoitotehtävät Akuutti24:n tilannekeskukseen ensilinjan ammattilaisille. He ottavat yhteyden hätäpuhelun soittajaan, tekevät hoidon- ja palvelutarpeen arvion ja ohjaavat avuntarvitsijan luokse lähimmän ja tarkoituksenmukaisimman avun.

Tähän saakka hätäkeskus on itse hälyttänyt vapaana olevan ensihoitoyksikön, joka on tyypillisesti ollut ambulanssi. Jatkossa tarkoitukseen parhaiten soveltuva apu voi olla tilanteesta riippuen ensihoidon yhden ensihoitajan liikkuva yksikkö, kotisairaalan autolla liikkuva yksikkö, perinteinen ambulanssi, turva-auttaja tai kotihoidon autolla liikkuva yksikkö henkilökuntineen. Useissa tilanteissa apua uskotaan voitavan antaa jo puhelimitse.

Lisäksi ensihoidon ammattilaiset antavat puhelinneuvontaa ja ohjausta hätäpuhelun soittajalle.

Työhön on perehdytetty ensihoidon nykyisestä vahvuudesta 13 henkilöä.

Koronavirusepidemiaan liittyvä henkilöstön suojautuminen sekä autojen ja tarvikkeiden kasvanut puhdistamistarve ovat heijastuneet kiireellisen ensihoidon vasteaikoihin loppukeväällä ja kesällä. Tehtävämäärissä on ollut kahdeksan prosentin lasku vuodentakaiseen verrattuna, mutta kiireellisen ensihoidon keskimääräiset vasteajat ovat siitä huolimatta olleet noin minuutin aiempaa pidempiä.

Akuutti24:ssä näkee monenlaisia väkivallan merkkejä aina katkottuja sormia myöten – "Oma toiveeni on, että nuorista pidetään kiinni, ettei heidän tarvitse tulla tänne"

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä odottaa, että uudistus tuo parannusta myös vasteaikoihin, sillä yhä useampi tehtävä voidaan hoitaa muutoin kuin lähettämällä paikalle ambulanssi. Mallia on pilotoitu muun muassa Eksotessa, jossa vain hieman yli puolessa kiireettömistä tehtävistä oli tarpeen hälyttää perinteinen ambulanssi.

Pienimmissä kunnissa ei ole ambulanssia sijoitettuna yöaikaan. Yhtymä sijoittaa Iitin kuntaan lokakuun alusta alkaen yövalmiuteen yhden ensihoitajan liikkuvan yksikön.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut