Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Päijät-Hämeen yhteisyrityksen valmistelu jatkuu: väliaikainen toimeenpano mahdollista

Meidän on turvattava sote-palvelut, sanoo hankejohtaja.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä alkaa valmistella yhteisyritystä väliaikaisena hankintana. Yhtymähallitus päätti asiasta maanantaina.

Sote-keskuspalveluja tuottavan yhteisyrityksen perustamisesta Mehiläisen kanssa päätettiin elokuussa yhtymäkokouksessa, mutta kilpailutukseen osallistunut Terveystalo jätti hankintapäätöksestä viime keskiviikkona valituksen markkinaoikeuteen.

Markkinaoikeuden käsittelyaika voi olla jopa kahdeksan kuukautta, ja monet yhtymän nykyisistä ulkoistussopimuksista ovat katkolla vuoden vaihteessa.

– Meidän on turvattava sote-palvelut ja yhteisyrityksen valmistelu jatkuu. Väliaikainen toimeenpano on hankintalain mukaan mahdollista, kun on kyse yhteiskunnallisesti merkittävästä palvelusta, toteaa hankejohtaja Ismo Rautiainen.

Lahti haluaa selvittää hyvinvointiyhtymän yhteisyrityspäätöksen juridisen pohjan – "On vaikeaa ajatella, että vastuullinen kaupunki heittelisi kapuloita rattaisiin"

Väliaikainen hankinta pitää toteuttaa niin, että markkinaoikeus voi myöhemmin kumota sen tai korjata sitä. Yhtymällä on lakisääteinen velvoite turvata välttämättömät sote-keskuspalvelut alueensa asukkaille, ja ne on pystyttävä tuottamaan katkeamattomina oikeuskäsittelynkin ajan.

Yhteisyrityksen on tarkoitus alkaa ensi vuoden alussa tuottaa sote-keskusten palveluja Lahdessa, Kärkölässä ja Iitissä eli noin 130 000 asukkaalle. Malli on lajissaan ainutlaatuinen ja se on kiinnostanut myös Päijät-Hämeen ulkopuolella.