Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Kimmo Kankaan Esalainen Avoimuus lisää luottamusta poliisiin

Viime viikolla Lahdessa käytiin oikeutta poliisia ja kahta vartijaa vastaan. He olivat syytettynä törkeästä pahoinpitelystä poliisiputkassa helmikuussa 2019. Syytetyt kiistivät syytteet. Oikeus antaa asiassa päätöksen ensi viikolla.

Itse oikeudenkäynnin lisäksi paljon keskustelua herätti tapauksen todistusaineisto ja sen julkisuus. Tapahtumat Lahden pääpoliisiasemalla nimittäin tallentuivat usealla eri kameralla. Alun perin tallenteita ei haluttu luovuttaa sen paremmin asianomistajalle kuin mediallekaan. Lopulta oikeuden päätöksellä tallenteet luovutettiin, muun muassa Etelä-Suomen Sanomille.

Tulkinnat tallenteiden sisällöstä voi kukin tehdä itse. Pari asiaa herättää ainakin itselleni kysymyksiä.

Siihen nähden, että putkaan asianomistaja tuotiin käsistään ja jaloistaan niputettuna, on paikalla lukuisa joukko poliiseja. Työturvallisuudesta huolehtiminen on poliisillekin luonnollisesti erittäin tärkeä asia. Oliko tällaisen joukon läsnäolo välttämätöntä ja missä tarkoituksessa he olivat paikalla?

Tallenteelta näkyy selvästi poliisin kolme lyöntimäistä liikettä putkassa. Siihen nähden, kuinka paljon poliiseja paikalla oli, huomasi tapahtuman heistä vain ilmeisen harva. Todistajina kuulluista poliiseista yksi myönsi nähneensä lyönnit. Poliisien mukaan putkassa käytetyt voimakeinot olivat asianmukaisia.

Tuore heinäkuussa julkaistu poliisibarometri kertoo, että luottamus poliisiin on heikentynyt. Toki luottamus on edelleen erittäin korkea, sillä 91 prosenttia poliisibarometriin vastanneista kertoi luottavansa poliisin erittäin paljon tai paljon. Luottamuksen heikentymisen taustalla on osittain poliisista riippumattomia syitä. Esimerkiksi määrärahaleikkaukset ovat vaikuttaneet poliisin näkyvyyteen erityisesti harvaan asutuilla alueilla.

Silti poliisin kannattaisi olla tilanteesta huolissaan. Vaikka määrärahat olisivat tiukassa ja resurssipula pitkittäisi tutkinta-aikoja, kantaa luottamus pitkälle. Vakaan yhteiskunnan yksi kulmakivi on luottamus poliisin oikeudenmukaisuuteen. Varoittavaa esimerkkiä legitimiteetin murtumisesta voi hakea Yhdysvalloista.

Luottamusta voi pitää yllä läpinäkyvyydellä. Tämä koskee luonnollisesti kaikkea toimintaa, mutta erityisesti tilanteita, joissa arvioitavana on viranomaisen oma toiminta. Epäilykin pimittämisestä tai suojelusta on omiaan vahingoittamaan luottamusta, oli epäilyksille lopulta aihetta tai ei.

Helsingin Sanomat kertoi (26.8.) että poliisin haalarikamerat voivat pian tulla käyttöön koko maassa. Helsingissä kamerat ovat olleet käytössä jo viisi vuotta. Vaikka kameroiden kuvaa on käytetty todisteina ilmeisen harvoin, ovat ne omalta osaltaan yksi keino parantaa niin kansalaisten kuin poliisien oikeusturvaa ja samalla poliisitoiminnan läpinäkyvyyttä. Haalarikamera olisi antanut lisätietoa myös Lahdessa käsitellyssä tapauksessa.

Toivottavaa olisi, että haalarikamerat olisivat käytössä koko ajan. Helsingin Sanomien mukaan haalarikamera on tarkoitus toteuttaa Helsingin ja Itä-Uudenmaan ulkopuolella älypuhelimilla, joita voisi käyttää "silloin kun kuvaamiselle on tarve". Miten tarve lopulta määriteltäisiin?