Matkustusrajoitukset hankaloittavat vientiä – Päijät-Hämeessä toivotaan eri sääntöjä työmatkoihin ja turismiin

Koronavirus kurittaa päijäthämäläisiä vientifirmoja. Kaikkea työtä ja tapaamisia ei voi hoitaa virtuaalisesti, sillä teollisuudessa tarvitaan asennus- ja käyttöönottotöitä. Katja Luoma

Suomen poikkeuksellisen tiukat matkustusrajoitukset aiheuttavat ongelmia lähes 86 prosentille vientiyrityksistä, selviää kauppakamarien uusimmasta kyselystä.

Lahtelaisen Raute oyj:n toimitusjohtaja Tapani Kiiski toivoo, että työmatkustamiseen sovellettaisiin erilaisia sääntöjä kuin turismiin. Testaamiseen voitaisiin samalla vaatia työmatkaajilta nykyistä tiukempia varotoimia.

– Myös turvaväleissä ja maskien käytössä on muistettava varotoimet. Matkustusrajoituksia on usein niin Suomessa kuin kohdemaassakin. Olisikin tärkeää löytää yhtenäiset tai vastavuoroiset käytännöt ja säännöt mahdollisimman monen maan kanssa, Kiiski sanoo Hämeen kauppakamarin tiedotteessa.

Viennin osuus Suomen bruttokansantuotteesta on 40 prosenttia. Lähes kolmannes kauppakamarien kyselyyn vastanneista yrityksistä kokee tähän mennessä kärsineensä jonkin verran hallituksen tähänastisista koronatoimista.

– Vaikuttavin tekijä olisi korona-pikatestien käyttöönotto, joka voisi helpottaa vientiyritysten työntekijöiden matkustamista. On saatava säädökset, että ulkomailta palaava työntekijä testataan nopeasti, jotta hän voi palata varovaisuutta noudattaen mahdollisimman pian takaisin työpaikalle, Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen toivoo.

Kysely: Vientiyritykset pelkäävät matkustusrajoitusten vaikutuksia, yli puolet pelkää vientinsä laskevan

Erityisesti matkustusrajoitukset yleensä sekä siitä johtuvat työntekijöiden liikkumisvaikeudet ovat haitanneet vientiyritysten toimintaa. Vientiyritysten mukaan kaikkea ei voi enää hoitaa virtuaalisesti, mikäli niiden halutaan jatkossakin voittavan vientikauppoja ja pitävän asiakkuuksia.

Rauten Kiiski allekirjoittaa vaikeudet liikkumisessa.

– Matkustusrajoitukset ovat haitanneet ja haittaavat merkittävästi edelleen niin uusien tilausten hankintaa kuin aikaisemmin myytyjen hankkeiden loppuun saattamista. Tämä tulee jatkossa näkymään entistäkin vakavammin tilauskannan pienenemisenä ja asiakastyytyväisyyden huononemisena. Monilla kilpailijoilla on suurempi kotimarkkina ja siten he voivat hoitaa esimerkiksi tarpeelliset asennus- ja käyttöönottotyöt suuremmalle osalle asiakkaista.

Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton

Matkustusrajoitukset ovat kohdistuneet tiedotteen mukaan myös huonekaluteollisuuteen.

– Rajoitukset ovat vaikuttaneet kansainväliseen liiketoimintaamme negatiivisesti, kun emme ole voineet matkustaa tapaamaan asiakkaita ja myyntiorganisaatioita, Isku-Yhtymän toimitusjohtaja Arto Tiitinen kertoo.

Vientiyrityksistä 19 prosenttia uskoo EU:n elpymistoimien tuovan niille uutta kasvua, mutta 71 prosenttia ei osaa vielä ottaa kantaa. Eri EU-toimien ja rahoituspakettien kansallinen jalkauttaminen vasta ratkaisee EU-toimien hyödyt vientiyritysten kannalta.

Jussi Eerikäisen mukaan osa yrityksistä kokee, että EU:n pelastuspaketti voi parantaa yritysten toimintakykyä.

– Kuitenkin lähtökohtaisesti jokaisen maan omat elvytystoimet lisäävät protektionismia. Näin muun muassa Kiinassa, Venäjällä ja USA:ssa, joilla on suuri välillinen vaikutus Eurooppaan ja Suomessa toimiviin vientiyrityksiin.

Keskuskauppakamarin kysely johtaville vientiyrityksille tehtiin 19– 21.8.2020. Kyselyyn vastasi lähes 200 yritystä, joista suurin osa, 65 prosenttia oli yli 50 hengen yrityksiä. Vastaajista 64 prosenttia on teollisuuden alan vientiyrityksiä.

Kansainvälisen osaamisen aivovuotoa tukkimassa: kanadalainen Camille Gebhart organisoi opiskelijoiden ja yritysten kohtaamistapahtumaa Lahdessa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut