Lahti julkisti säästötavoitteet ensi vuodelle – koulujen ryhmäkoot suurenevat, päiväkotipaikkoja vähennetään

Koulut ja päiväkodit joutuvat säästötoimien kohteeksi. Sauvo Jylhä

Ida Niva

Lahden kaupunki suunnittelee kovia säästötoimia. Tiedotteen mukaan kaupunginvaltuuston asettamat säästötavoitteet kohdistuvat erityisesti koulutukseen sekä kulttuuri- ja liikuntapalveluihin.

Sivistyksen palvelualueella suurimmat säästöpaineet kohdistuvat varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen. Sivistysjohtaja Tiina Granqvistin mukaan 12,9 miljoonan euron säästötavoitetta ei saavuteta ilman henkilöstövähennyksiä.

Sivistyslautakunnalle esitetään varhaiskasvatuksen 3,7 miljoonan euron määrärahaleikkausta, joka kohdistuisi päiväkotipaikkojen vähentämiseen sekä ilta-, viikonloppu- ja vuorohoidon keskittämiseen. Perhepäivähoidon ja kotihoidon tukea pitäisi supistaa, myös palvelusetelin arvo ja yksityisen hoidon tuen taso laskisi.

Lahden taloudessa jättimäinen aukko, sopeutustarve kasvoi 59 miljoonaan euroon

Perusopetuksen 5,3 miljoonan euron säästötoimenpiteet vuoteen 2020 verrattuna voidaan saada aikaan vähentämällä koulujen oppilaskohtaisia hankintamäärärahoja, ryhmäkokoja suurentamalla sekä vähentämällä henkilöstömenoja. Vaihtoehtoisina säästötoimenpiteinä on esitettynä myös tuntikehyksen pienentäminen ja opetustuntien vähentäminen lainsäädännön minimiin. Käytännössä tämä tarkoittaisi monipuolisesta kieliohjelmasta ja painotetusta opetuksesta luopumista.

Sivistyslautakunta joutuu tarkastelemaan myös nuorisopalvelu- ja kirjastoverkkoa sekä lukiokoulutuksen kurssitarjonnan supistamista ja Wellamo-opiston kurssimaksujen nostamista.

Kulttuuri- ja liikuntalautakunnalle esitetään muun muassa liikuntapalveluverkon karsimista. Lasten ja nuorten kulttuuripalvelujen omaa tuotantoa joudutaan supistamaan ja yhteistuotannoista luopumaan säästötavoitteiden saavuttamiseksi. Leikkaukset kohdistuisivat myös museopalveluihin.

Vaikutukset ulottuvat teatterin ensi-iltojen määriin sekä orkesterin kiinnostavuudesta tinkimiseen solisti- ja kapellimestarivalinnoissa, mikä heijastuu suoraan kulttuurilaitosten tulonhankintaan ja pitkällä tähtäimellä valtionosuuksien määrään.

Lisäksi kansainvälisten urheilutapahtumien määrärahat esitetään puolitettavaksi.

Kaupungin vuoden 2021 talousarvion laatiminen etenee vaiheittain. Lautakunnat ja jaostot tarkastelevat vastuualueidensa talousarvioita elokuussa. Sivistyslautakunnassa talousarvioesitys on 25.8. ja Liikunta- ja kulttuurilautakunnassa 27.8.

Kaupunginjohtaja julkaisee talousarvioesityksensä 6.10., ja kaupunginhallitus käsittelee esitystä 26.–28.10.2020. Kaupunginvaltuusto vahvistaa kaupungin vuoden 2021 veroprosentit 9.11. ja päättää talousarviosta ja taloussuunnitelmasta 23.11.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut