Näin vakoilet vaimoasi tai miestäsi - vaan mitä sanoo laki?

Saara Larkio

Etsivän työ on jännittävää ja salaperäistä, ja ihmisten seuraamiseen saa käyttää James Bond -leffoista tuttuja, arkisiin käyttöesineisiin piilotettuja välineitä. Huimaa!

- Todellisuudessa henkilöseuranta on lähinnä rutiininomaista taustaselvittelyä, hyvin arkista ja ennen kaikkea odottelua. Tuntikausien odottelua, kertoo Joni Qvintus Total Sec oy:stä.

Niitä kivoja teknisiä vempaimia toki on olemassa, mutta:

- Suomessa teknistä valvontaa saa tehdä vain poliisi. Laitteet eivät ole laittomia, vaan niiden käyttö toisen ihmisen seuraamiseen. Siksi meidänkin fima käyttää perinteisiä keinoja henkilön seuraamiseen, siis fyysistä seuraamista eri muodoissaan, Qvintus tarkentaa.

Henkilöseurantaa eli kansan kielellä ihmisen vakoilemista helpottamaan on kehitetty vuosien varrella lukuisa määrä erilaisia teknisiä vempaimia. Pienimmät kamerat muistuttavat pientä mustaa nappia, ja ottavat hyvälaatuista kuvaa ja ääntä. Myös gps-seurantalaitteet ovat nykyään pienimmillään sirukortin kokoisia.

Gps-paikantimia saa netistä jo parillakymmenellä eurolla, eikä niiden kauppaa valvota mitenkään.

- Ja kukapa nyt menisi paljastamaan, että vakoilin vaimoani tällaisella gps-seurantalaitteella, Qvintus sanoo.

Tulitikkuaskin kokoisen seurantalaitteen saa kiinnitettyä esimerkiksi autoon magneetilla, ja laite voi sisältää sim-kortin, johon voi soittaa omasta kännykästä. Tällöin sim-kortti lähettää kännykkään tekstiviestillä tiedon sijainnistaan, ja kännykän ruudulla pääsee avaamaan halutessaan kartan, josta näkee seurantalaitteen sijainnin.

Gps-seurantalaitetta saa ohjelmoitua monella tavalla. Sen voi aktivoida lähettämään sijaintitietoa esimerkiksi 30 sekunnin välein, tai panna nukkumaan. Tai ohjelmoida aktivoitumaan, kun kohde liikkuu vaikkapa yli viisi metriä.

Laillinen ja helppo dokumentointiväline on tietenkin tavallinen älykännykkä. Niillä saa napattua helposti kuvia ja videota, eikä niiden käyttö pistä edes silmään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 2. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta alkoi Lahdessa iltapäivällä maltillisesti – "Veikkaan, että tänään on enemmän meininkiä kuin eilen"
 3. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 4. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 5. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 6. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 7. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 8. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 9. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 10. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 11. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 12. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 13. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 14. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 15. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.