Poliiseille tehtiin uudet ohjeet turvapaikanhakijoita koskevaan viestintään: "Poliisi turvaa suomalaisten ja turvapaikanhakijoiden oikeudet"

Heidi Asplund

Poliisihallitus on laatinut uudet ohjeet poliiseille turvapaikanhakijatilannetta koskevaa viestintää varten. Ohjeissa selvennetään poliisin viestintään liittyvää lainsäädäntöä ja kerrotaan, millaisia keinoja poliisilla on viestiä tilanteesta.

Syynä ohjeiden laatimiselle on turvapaikkatilanteeseen liittyvien rikosilmiöiden ja tiedon tarpeen kasvu.

– Poliisiyksiköitä kehotetaan tiedottamaan aktiivisesti aiheeseen liittyvistä ilmiöistä. Ulkomaalaisten ja turvapaikanhakijoiden epäillyksi tekemät rikokset ja heidän asemansa rikoksen uhreina otetaan mukaan poliisin tilastotiedotteissa, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoo.

Ohjeissa kehotetaan tiedottamaan vastaanottokeskuksiin liittyvistä asioista osana päivittäistiedottamista. Poliisin tulee jatkossa kertoa vastaanottokeskusten vaikutuksista ympäristön rikollisuustilanteeseen ja osallistua asukastilaisuuksiin mahdollisimman paljon.

Poliisin viestinä on, että poliisi turvaa niin suomalaisten kuin turvapaikanhakijoidenkin oikeudet ja tuomitsee rasistiset ilmiöt. Poliisi puuttuu väkivaltaan, kohdistui se kehen tahansa. Kaikesta vihapuheesta ja laittomuuksista tulee tehdä rikosilmoitus poliisille.

Ohjeessa myös muistutetaan, että pitää aina puhua turvapaikanhakijoista, ei maahanmuuttajista tai pakolaisista. Ohjeistuksessa myös selvennetään, mitä eroa on käännytyksellä ja karkotuksella.

Poliisi on voinut marraskuusta lähtien merkitä rikosilmoituksen yhteyteen, jos uhri tai epäilty on turvapaikanhakijastatuksella. Seuraavan kerran tästä tilastosta tiedotetaan tammikuussa.

Turvapaikanhakijastatus on määritelty julkisuuslaissa salassa pidettäväksi rikostapauksissa. Tästä syntyy joskus hankalia tilanteita, jos rikoksesta epäillyn henkilöllisyys on yleisessä tiedossa, mutta poliisi ei voi asiaa lain rajoitusten vuoksi vahvistaa toteaa poliisijohtaja Tomi Vuori.

– Samanlaisia tilanteita tulee varsinkin tutkinnanjohtajille usein eteen. Tyypillinen esimerkki on kuolemansyyn selvittäminen, josta poliisi ei voi lainkaan tiedottaa vaikka itse kuolemantapauksella on ollut runsaastikin silminnäkijöitä.

Poliisi aikoo myös julkaista joulukuussa videoita, esitteitä ja verkkosisältöjä turvapaikanhakijoille. Niiden avulla poliisin toimialaan kuuluvista asioista kerrotaan turvapaikanhakijoille ja kansalaisille.

Materiaalia käytetään esimerkiksi vastaanottokeskuksissa tehtävien käyntien yhteydessä. Kokemusten perusteella poliisin käynnit vastaanottokeskuksissa ovat rauhoittaneet ilmapiiriä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut