Haaveiletko omasta blogista? Lue lahtelaisbloggaajien 10 vinkkiä alkuunpääsyyn

Lahtelaiset bloggaajat Niina Mantere ja Johanna Huuhtanen korostavat hyvää suunnittelua, sinnikkyyttä ja persoonallisuutta blogin aloittamisessa. Sami Lettojärvi

Milja Kungas

Oletko haaveillut bloggaamisesta, mutta et tiedä, miten pääsisit alkuun? Päijät-blogit 2.0 -yhteisön perustaja, P.S. Never Stop Smiling -blogia ylläpitävä JohannaHuuhtanen kertoo vinkit aloittavalle bloggaajalle:

1. Mieti tarkkaan blogin aihe

Mitä paremmin osaat rajata ja perustella sen itsellesi, sitä helpompi on houkutella lukijoita.

Aihe voi muovaantua blogin edetessä, mutta on hyvä lähteä liikkeelle jostain tietystä jutusta. Pohdi, miksi haluat kirjoittaa juuri siitä, ja saatko tarpeeksi asiaa irti. On tärkeää, että olet itse intohimoinen aiheesi suhteen ja jaksat kirjoittaa siitä kerta toisensa jälkeen.

2. Ole oma itsesi

Blogeja on valtava määrä, mutta muissa blogeissa ei ole sinun persoonallisuuttasi.

Omassa blogissasi voit olla täysin oma itsesi. Ideoita ja inspiraatiota voi aina hakea muista blogeista, mutta ketään ei kannata yrittää kopioida. Tee asiat omalla tyylilläsi, niin erotut joukosta.

3. Ole sinnikäs

Lukijoita voi löytyä jo ensimmäisten viikkojen tai kuukausien aikana paljonkin, mutta kaikille ei käy niin.

Älä pelästy, jos näyttää, ettei lukijoita ole. Tee työtä blogisi eteen, kirjoita mielenkiintoisia juttuja, ota laadukkaita kuvia, julkaise postauksia säännöllisesti ja markkinoi blogiasi (FB, blogiryhmät, Instagram, keskustelupalstat, työkaverit ja lähipiiri) – lukijat tulevat kyllä ajallaan. Kun lukijoita tulee, kommunikoi heidän kanssaan. Opettele tuntemaan yleisösi, niin osaat tarjota heille sitä, mitä he kaipaavat blogistasi.

4. Pyydä tarvittaessa apua

Verkostoidu muiden bloggaajien kanssa, pyydä tukea lähipiiristä.

Kysele mielipiteitä blogisi ulkoasusta ja käytettävyydestä, pyydä jotakuta oikolukemaan tekstejäsi kirjoitusvirheiden varalta ja pyydä ottamaan kuvia puolestasi. Pyri tutustumaan muutamaan bloggaajaan esimerkiksi blogiryhmien kautta. Ihan jo verkon kautta saatu vertaistuki auttaa jaksamaan ja keksimään uusia ideoita blogin suhteen.

5. Älä mieti liikaa

Blogin aloittaminen itsessään on helppoa ja nopeaa, eikä kaikkea tarvitse osata heti aloittaessa.

Paras oppi on kokemus. Vaikka kuinka valmistautuisi ja suunnittelisi, aina tulee jotain uutta ja yllättävää vastaan. Epäonnistua saa ja virheistä oppii. Bloggaamisen on tarkoitus olla pääasiassa hauskaa eikä liian stressaavaa.

Lahtelainen Ihan mamina -blogia ylläpitävä Niina Mantere kertoo vinkkinsä bloggaamisesta haaveilevalla

1. Tutustu blogialustoihin, niissä on suuria eroja

Googleta ammattibloggaajien vinkkejä ja mielipiteitä eri blogialustoista. Haluatko olla itsenäinen bloggaaja vai kuulua johonkin blogiyhteisöön? Blogiyhteisöstä voit saada nopeammin lukijoita ja seuraajia blogillesi, mutta tutustu ensin sivuston ehtoihin.

2. Kirjoita ylös 5–10 postausideaa

Tekstin pääkohdat voi koota vaikka ajatuskarttoihin.

Kirjoita muutama postaus valmiiksi ennen blogin julkaisua, sillä sivustolle tuleva ihminen selaa blogin nopeasti läpi. Jos siellä on vasta yksi julkaisu, hän usein poistuu saman tien. On tärkeää, että postaat alussa usein, jotta ihmisillä pysyy mielenkiinto blogiasi kohtaan.

3. Panosta ulkoasuun ja kuviin

Kuvia on helppo ottaa puhelimen hyvällä kameralla.

Jos bloggaat itsenäisellä blogialustalla eikä koodaaminen onnistu, voit ostaa netistä valmiita blogin ulkoasuja 5–30 eurolla. Jos et halua käyttää rahaa, voit muokata ulkoasua myös Youtube-ohjevideoiden avulla. Laita postaukseen useampi kuva tekstin joukkoon.

4. Älä hätäile blogin perustamisessa, suunnittele rauhassa ja ota selvää asioista

Voit myös aluksi pitää blogisi yksityisenä ja muokkailla sitä rauhassa näköiseksesi ennen julkaisua.

5. Muista blogin markkinointi: Jaa linkki Facebookiin ja lisää Instagramiin kuva, jossa kerrot blogistasi

Jaa tekstejäsi aiheeseen liittyviin Facebook-ryhmiin. Myös bloggaaja-ryhmät ja esimerkiksi Päijät-blogit ovat hyviä paikkoja, joiden kautta voit saada lukijoita ja löytää itse uusia blogeja luettavaksi.

Kirjoita linkin yhteyteen pieni esittely tekstistä, jossa kerrot lukijalle, mitä tietoa hän löytää painamalla linkkiä, esimerkiksi: "Kokeilin uutta keväistä kanakeittoreseptiä, ja siitä tuli niin hyvää, että päätin jakaa reseptin teille!"

Aiheeseen liittyvää

  1. Uunituore Päijät-blogit 2.0 yhdistää päijäthämäläiset bloggaajat 2.3.2019 9:00

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Heidi kamppaili oman jaksamisensa kanssa, kunnes sai avukseen Sinin

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut