Unicef antaa Lahdelle Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen

Heidi Asplund

Suomen Unicef on myöntänyt Lahdelle Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen. Tunnustus jaetaan kahden vuoden välein kunnille, jotka ovat onnistuneet vahvistamaan lapsen oikeuksien toteutumista kunnan päätöksenteossa ja palvelujen järjestämisessä.

Lahti saa tunnustuksen, koska se on kehittänyt mallin lapsivaikutusten arviointiin, ja sitä on jo kokeiltu kaupungin yleiskaavaa valmisteltaessa. Valmistelussa hyödynnettiin tutkimustiedon lisäksi nuorilta ja päiväkoti-ikäisiltä kerättyä tietoa.

- Lahden yleiskaavatyö on hieno esimerkki siitä, miten lapsinäkökulma huomioidaan riittävän aikaisessa vaiheessa päätöksentekoa, kehuu Suomen Unicefin asiantuntija Ira Custódio.

- Kiitämme erityisesti myös siitä, että Lahdessa on kehitetty malli päätöksenteon lapsivaikutusten arviointiin. Kannustamme ottamaan mallin käyttöön kaikkien lautakuntien työssä jo ensi vuoden aikana, hän jatkaa.

Lahti kouluttaa kevään aikana kaupungin virkamiehiä ja päättäjiä lapsivaikutusten ennakkoarviointiin. Näin voidaan etukäteen arvioida, miten päätökset vaikuttavat lasten hyvinvointiin ja oikeuksien toteutumiseen ja verrata päätösehdotuksia keskenään.

Myös oppilaita on koulutettu osallistumaan. Lähes kaikilta Lahden ja Nastolan peruskouluilta on ollut jo oppilaita harjoittelemassa, miten kaikki voivat vaikuttaa koulun arkeen. Pelkästään tämän vuoden aikana 550 oppilasta osallistui oppilaskuntien kehittämispäiviin.

- On tärkeää, että lapset ja nuoret voivat vaikuttaa oman arkensa asioissa. Lahtelaiskouluissa on esimerkiksi päätetty kehittää oppilaskunnan toimintaa niin, että mahdollisimman moni voi osallistua toimintaan. On hienoa, että oppilaat ovat olleet tässä suunnittelussa mukana, Custódio sanoo.

Unicef myönsi Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen Lahden lisäksi Raaseporille, Rovaniemelle ja jo toisen kerran Hämeenlinnalle. Tunnustuksen tavoitteena on edistää esimerkiksi lapsivaikutusten arviointia ja lasten osallisuutta päätöksenteossa.

- Lapsenoikeusnäkökulma jää valitettavan usein muiden intressien tai lyhytnäköisen talousajattelun jalkoihin. Yksi syy tähän on puutteellinen lapsivaikutusten arviointi, toteaa Suomen Unicefin pääsihteeri Marja-Riitta Ketola.

Unicef myöntää tunnustuksen Lahdelle lauantaina 12. päivä. Tunnustus on voimassa kaksi vuotta kerrallaan. Sen uusiminen edellyttää kehittämistyön jatkamista.

- Lapsen oikeudet eivät tule kahdessa vuodessa valmiiksi. Tunnustus on kunnille sekä kiitos tehdystä työstä että velvoite ottaa lapsiasiat jatkossa entistä vakavammin, painottaa Ketola.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Arviointikertomus pöllyttää Lahden johtoa kyberhyökkäyksestä – "Toiminta huolimatonta ja vastuutonta"
 2. Maauimalan avausta odotteli aamutuimaan parinkymmenen uimarin joukko – jonossa pohdittiin, ehtiikö altaaseen ollenkaan
 3. Tapaus McCarron: "Kaupungin eettisiä ohjeita syytä täsmentää"
 4. Lahden sataman yrittäjät arvioivat tulevaa kesää vaihtelevan varovaisesti – "Ihmiset ovat olleet monta kuukautta kotona ja varmasti panta puristaa"
 5. Lahdessa seurakunnan lasten leirejä perutaan, rippikoulujen järjestämiseen muutoksia
 6. Kaksi autoa törmäsi risteyksessä Lahdessa – ei henkilövahinkoja, toinen auto hinaukseen
 7. Nuoren kännykkää ei kannata tutkia väkisin – jos luottamus on kunnossa, lapsi kertoo itse some-elämästään
 8. Näppis: Teollisuutta ja yrityksiä yritetään houkutella joka kuntaan. Nyt olisi tarjolla jättipotti eli kierrätyspuisto, joka tukee kestävää kehitystä. Hollolalla paras paikka, tänne vaan!
 9. Hammaslääkäri Ömer Acar, 31, sai jo lapsuudessa taloustiedon oppitunnin – "Isä otti setelit käteensä ja näytti konkreettisesti, mitä niille tapahtuu"
 10. Palava tavarajuna sytytti Lahden seudulla useita maastopaloja - junat myöhästelevät edelleen Lahti-Riihimäki-radalla
 11. Vierailija: Kirkko uusiutui hämmästyttävästi
 12. Ohisalo tukisi myös Lahden joukkoliikennettä
 13. Koronatartunta on huolettanut päijäthämäläisiä keskimääräistä enemmän – Lahdesta tehty paljon oirearvioita THL:n uudessa palvelussa
 14. Ravintolat avaavat ovensa tänään - lue yön uutiskooste
 15. Uusi tieliikennelaki tuli voimaan – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuivat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.