Lindström: Murhista mahdollisesti tuomittavia ei palauteta Irakiin

Oikeusministeri Jari Lindströmin (ps.) mukaan Suomi ei palauta mahdollisesti terrorimurhista tuomittavia irakilaisia kotimaahansa, sillä Irakissa on voimassa kuolemanrangaistus. Suomen laki kieltää ihmisten palauttamisen maahan, jossa heitä uhkaa kuolemantuomio.

– Tämä asia on ehdoton. Meillä on kansainväliset ihmisoikeussopimukset, jotka on leivottu Suomen lainsäädäntöön, ja niiden mukaan Suomi ei voi palauttaa henkilöitä, joilla on mahdollisuus joutua kidutetuksi tai tuomituksi kuolemaan, Lindström sanoi STT:lle.

Lindström ei halunnut arvioida, voisivatko henkilöt jäädä Suomeen mahdollisten vankilatuomioidensa jälkeen. Lindströmin mukaan on mahdollista, että mahdollisten tuomioiden kärsimisen jälkeen Irak on turvallinen maa, johon kyseiset henkilöt voidaan palauttaa.

– Sitä on harkittava sen jälkeen, kun he ovat tuomionsa kärsineet, Lindström sanoi.

Suomen oikeusministeriö ei ole ainakaan toistaiseksi saanut Irakilta pyyntöä terrorimurhista epäiltyjen irakilaiskaksosten luovuttamisesta.

– Pelkkä pyyntö ei riitä, siinä täytyy olla erinäisiä dokumentteja mukana, sanoo hallitusneuvos Juhani Korhonen STT:lle.

– Olisi varsin erikoista, jos se (pyyntö) olisi jo nyt tullut.

Veljekset otettiin kiinni viime viikolla Forssan seudulla ja sittemmin vangittiin. Miehiä epäillään yhdentoista vangin ampumisesta Irakissa viime vuonna.

Helsingin Sanomat kertoo irakilaismedian tietoihin nojaten, että veljekset oli etsintäkuulutettu jo Irakissa ja että Irakin viranomaiset valmistautuvat vaatimaan veljesten palautusta. Ainakin englanninkielinen Shafaq News kertoi sunnuntaina, että Suomessa pidätetyt miehet oli etsintäkuulutettu Irakissa jo ennen kuin he pakenivat maasta.

Korhosen mukaan luovuttamisen vaihtoehtona on asian saattaminen suomalaisten viranomaisten tutkittavaksi. Jos oikeudenkäyntiin ja lopulta tuomioon Suomessa päädyttäisiin, veljekset suorittaisivat rangaistuksensa Suomessa. Korhonen ei pysty arvioimaan, mitä veljeksille mahdollisen tuomion suorittamisen jälkeen tapahtuisi.

"Irakissa pahempiakin asioita"

Suomen Libanonin-suurlähettiläs Matti Lassila sanoo STT:lle, että pidätetyistä kaksosista ei ole Irakin mediassa juuri kirjoitettu niiden uutisten lisäksi, joihin Helsingin Sanomien uutinen perustuu.

– Siellä on aika paljon vastaavia ja pahempiakin asioita, joista kirjoitetaan. Suomessa oleva tapaus ei ole ehkä niin hirveän merkittävä irakilaisesta näkökulmasta, Lassila sanoo.

Jos luovutuspyyntö tehdään, se voidaan tehdä joko poliisiviranomaisten välityksellä tai suurlähetystöjen kautta. Suomen suurlähetystöön Libanonissa pyyntöä ei ole tullut. Lassilan mukaan on todennäköisempää, että nootti kulkee Irakin Suomen-suurlähetystön kautta.

STT ei ole vielä tavoittanut Irakin lähetystöä Suomessa kommentoimaan asiaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut