Asbestin purkutöitä koskevat määräykset kiristyivät

Eija Kupiainen

Rakennuksilla on tehtävä entistä enemmän ja tarkempaa työtä turvallisuuden eteen, kun käsitellään asbestia. Asbestin käsittelyä koskevat määräykset tiukkenivat vuoden vaihteessa.

Asbestia käytettiin rakennuksilla paljon vielä 1970-luvulla. Kun terveyshaittoja alkoi ilmetä, käyttöä ensin rajoitettiin ja kiellettiin kokonaan vuonna 1994.

Työterveyslaitoksen mukaan asbesti aiheuttaa noin sata syöpäkuolemaa vuosittain. Nyt esille tulevissa vakavissa sairauksissa altistuminen on alkanut jo 1970- ja 1980-luvuilla.

Asbestin kanssa rakennusyritykset joutuvat tekemisiin, kun vuosien 1970-1980 valmistuneita taloja tulee peruskorjattaviksi. Lähes joka rakennuksesta löytyy asbestia.

Urakoitsijoille uudet määräykset tulevat puskan takaa. Määräykset on laadittu ilman tietoa, miten niitä käytännössä pystytään soveltamaan.

Purkutöissä on tehtävä enemmän asbestimittauksia. Asbestin varalle on tehtävä suojarakennelmia, joita asuntoihin on hankala sijoittaa.

Uudet määräykset teettävät lisätyötä, viivästyttävät töiden valmistumista ja tuovat lisää kustannuksia asukkaille, urakoitsijat sanovat.

Aiheeseen liittyvää

  1. Tiukennusten tavoitteena vähentää asbestin haittoja purkutöissä 2.1.2016 22:58
  2. Urakoitsija manaa kustannuksia ja viivästymisiä - asukkaat voivat joutua evakkoon 2.1.2016 21:57
  3. Asbestin hengittämistä ei huomaa - ei poistu keuhkoista koskaan 2.1.2016 20:59

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Sinäkin voit olla vapaaehtoinen mentori

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut