Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leivotko mokkapaloja vai ahkeroitko talkoissa? Vastaa ESS:n kyselyyn ja kerro, mikä olisi paras tapa rahoittaa lasten harrastustoimintaa

Jos Lapakiston Pitkäjärvelle menet nyt, takuulla yllätyt!

Lapakiston Pitkäjärven luona liikkuvat joutuvat tällä hetkellä hieraisemaan silmiään yhden jos toisenkin kerran. Järven jäälle on ilmestynyt upea pöllö, joka on peräti 80-100 metriä korkea. Pelkästään linnun silmän mustuainen on 7-10-metrinen.

- Siellä se huhuilee yksinään pakkaskeliä uhmaten, kertoo pöllön jäälle muotoillut lahtelainen Pasi Widgren.

Hän teki pöllön jäälle loppiaispäivänä pelkästään lumilapio työvälineenään. Hän aloitti ex tempore -urakkansa puoliltapäivin ja laskee, että kuvioon kului pari tuntia tehokasta työaikaa. Välillä hänen piti kuitenkin käydä lämmittelemässä käsiään rantakalliolla olevan nuotion luona.

Ulkopuolisesta tuntuu, että Widgrenillä on pitänyt olla jo etukäteen tarkat laskelmat ja piirrokset lintukuviosta. Niin ei kuitenkaan ole.

- Aloitin silmästä ja sitten tein toisen silmän ja jatkoin siitä linnun muihin osiin. Minulla on ehkä luonnostaan hyvä koordinaatio. Työtä tehdessä piti vain arvioida muodot. Ja kun valmista lintua katsoo kauempaa, sen pienet mittavirheet ehkä häviävät.

Pasi Widgren kehuu, että Pitkäjärven olosuhteet olivat kohdillaan. Lunta oli vain viisi senttiä eikä se ollut tarttunut jäähän, joten lumilapion käyttö oli helppoa.

Pöllötaiteilija ei halunnut kuvioon jalanjälkiä, minkä vuoksi hän joutui ajoittain loikkimaan jo lapioituihin kohtiin. Taideteoksen luona näkyykin vain sen alapuolella muutamia jalanjälkiä, joista osa on pilkkijöiden tekemiä.

Ulkoilijoiden kannalta voi nyt vain toivoa, ettei lumisade peitä taideteosta kovin nopeasti.

Pasi Widgren kertoo käyneensä Lapakiston maisemissa Lahden Nastolassa jo vuosien ajan ahkerasti. Viime vuonna hän sai uudenvuoden aikaan idean kuvion tekemisestä Pitkäjärven jäälle. Tuolloin hän muotoili lumeen englanninkielisen hyvän uuden vuoden toivotuksen. Se oli noin puolet pienempi kuin pöllökuvio.

- Silloin jäi mieleen idea tehdä jokin isompikin juttu.

Nyt loppiaisena Pitkäjärven rantakallion nuotiopaikalle sattui kolme retkeilyseuruetta, jotka huutelivat järvellä ahertavalle Widgrenille kannustavia kommentteja. Myös Widgrenin omat lapset kehuivat jääpöllöä. Vanhin neljästä lapsesta on 11 ja nuorin 3-vuotias.

Pasi Widgren opiskelee parhaillaan arkkitehdiksi. Opintoja on jäljellä vielä runsaat kaksi vuotta. Hän työskentelee Lahdessa arkkitehtitoimistossa visualisoijana.

Jäätaiteen teko kiinnostaisi häntä jatkossakin.

- Joskus voisi kokeilla jotakin Pikku Veskun kokoistakin. Jääkuva vaatii kuitenkin jonkin korkean paikan, josta sitä voi katsoa.