Kovaääninen puhelimeen puhuminen, lasten huuto...Tällaiset äänet meitä ärsyttävät

Esimerkiksi kuorsaamisen ääni ärsyttää enemmän naisia kuin miehiä. Colourbox / Sergey Mironov

Milja Kungas

Istut junassa ja kuuntelet 35 minuuttia samassa vaunussa istuvan henkilön kovaäänistä puhelua – kaikkine yksityiskohtineen. Alkaako ärsyttää? Tai olet kahvilla mummolassa, ja sukulaismies alkaa kirskuttaa haarukkaa ja veistä posliinilautasta vasten. Tekeekö mieli laittaa kädet korville?

Et ole tuntemustesi kanssa yksin. Tavalliset arjen äänet saattavat ärsyttää suunnattomasti.

Goodyear teetti Äänet tiellä -tutkimuksen, jonka mukaan lasten huuto ärsyttää suomalaisia eniten. Aiemmin mainitut kovaääniset puhelut olivat naapureiden metelin jälkeen kolmantena ja aterimien kirskunta posliinia vasten seitsemäntenä.

Äänet tiellä perustuu YouGov-tutkimukseen, jossa suomalaiset kertoivat suhtautumisestaan arjen ääniin. Sen mukaan 60 prosenttia suomalaisista ärsyyntyy äänistä vähintään kerran viikossa.

Naiset ja miehet kokevat äänet hiukan eri tavoin. Kuorsaus ärsytti 39 prosenttia naisista, mutta vain 28 prosenttia miehistä. Äänekkäästä pureskelusta ärsyyntyi 29 prosenttia naisista ja 20 prosenttia miehistä.

– Kuorsaus on pienitaajuista jyrinää, joka on todella häiritsevää. Aivot pystyvät suhteellisen helposti sulkemaan pois säännöllisiä ääniä ihmisen nukkuessa. Kuorsaus ei ole säännöllistä ääntä, ja miesten kuorsauksen taajuus on pienempää ja voidaan siksi kokea ärsyttävämpänä, sanoo ääniasiantuntija, tohtori Tomas Lagö.

Kyselyyn vastasi reilu tuhat vähintään 18-vuotiasta suomalaista.

Erilaiset äänet voivat ärsyttää ketä tahansa, mutta osa ihmisistä kärsii ääniyliherkkyydestä eli hyperakusiasta. Tällöin aivan tavalliset äänet rasittavat ja aiheuttavat korvissa jopa kipua. Ääniyliherkälle ympäröivä maailma on epämiellyttävän meluisa. Hyperakusia saattaa korostua tinnituksen yhteydessä mutta sitä esiintyy myös ilman tinnitusta, kerrotaan Suomen Tinnitusyhdistyksen nettisivuilla. Usein oireen paheneminen liittyy väsymykseen tai stressiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 2. Päijät-Hämeen matkailualan yrittäjät tekevät yhteistyötä, jotta täällä ensi kertaa lomailevat ihastuisivat alueeseen: "Meidän pitää hurmata heidät", toteaa Lahti Regionin toimitusjohtaja
 3. Mika Lehto heräsi toukokuun alussa avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 4. Lahti Aqua -konsernissa vakava työtapaturma – kätensä menettänyt vaatii oikeusteitse korvauksia
 5. Kortteliliigan Ropponen muistuttaa perinteisten tukijoiden ahdingosta – ei laskua ensimmäiseksi heille
 6. Vääksyn seurakuntakodin rakennustyömaalla on tehty töitä jo reilu viikko – katso ilmakuvat työmaalta
 7. Jotain hyötyä poikkeusoloista – Järvisen perhe rakensi upean puumajan kotipihalleen Vääksyyn
 8. Lahden Mustankallion tunnelin valaisinviat korjataan – tunneli pois käytöstä
 9. Tietojen panttaamista, EU-asioiden viivyttelyä ja ajanpeluuta – perustuslakivaliokunnan selvitettäväksi tulee kirjava lista eduskunnan tiedonsaantivaikeuksia
 10. Tutkijatohtori on myös performanssitaiteilija – Rebekah Rousi on pitänyt 27 tunnin luentomaratoneja elinikäisestä oppimisesta
 11. Eduskunta kannattaa EU:n Green Dealia – Katso eduskuntaryhmien vastaukset
 12. 26.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä kasvoi yhdellä eilisestä
 13. Pienet kaupat kasvattavat suosiotaan, ja kulutuskäyttäytymisen muutosta on havaittu Lahdessakin – "Suuren ostoskärryn täyttäminen ei välttämättä enää ole ykkösjuttu"
 14. KymiRingin tapahtumatoiminta alkaa kesällä pienimuotoisesti – "Ensisijaisena tavoitteena on vuokrata rataa ryhmille"
 15. Isoja organisaatioita kipparoidaan läpi koronan viestintä edellä, mutta ajan epävarmuus vaatii pomoiltakin paljon – "Johtajallakin on lupa olla ajoittain hämmentynyt"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.