Stora Enson Lahden tehtaan katolle vuoti 15 tonnia tärkkelysseosta - jauhetta pöllähti lähistölle, voi ärsyttää ihoa ja silmiä

Stora Enson Lahden aaltopahvitehtaalla havaittiin maanantaina rikkoutunut siirtoputki. Vika korjattiin ja puhdistustyöt jatkuivat vielä keskiviikkona. Arkistokuva. Pertti Louhelainen

Sohvi Auvinen

Stora Enson Lahden aaltopahvipakkaustehtaalla on havaittu rikkoutunut tärkkelysseoksen siirtoputki. Rikkoutuminen havaittiin myöhään maanantai-iltana ja vika korjattiin maanantain ja tiistain välisenä yönä.

Rikkoutunut putki sijaitsee tehtaan katolla, jonne pääsi vuotamaan yhteensä noin 15 tonnia vehnätärkkelysseosta. Kattoa on puhdistettu imuautolla tiistaina ja keskiviikkona, ja puhdistustyöt saadaan todennäköisesti valmiiksi keskiviikon aikana.

Tärkkelysseos on kevyttä jauhetta, ja tämän takia sitä on kulkeutunut tuulen mukana tehtaan lähialueille, kuten Hennalan entisen kasarmialueen eteläiseen osaan. Stora Enson mukaan tuulen suuntaa tarkkaillaan puhdistustöiden aikana ja alueita tarkastetaan sen mukaisesti.

Saattaa aiheuttaa ärsytystä

Tärkkelysseos on valkoisenharmaata jauhetta, eikä näin ollen erotu lumesta. Sen voi havaita esimerkiksi autojen tuulilaseissa ohuena pölynä. Kostuessaan se muuttuu tahmeaksi eikä irtoa tuulilasista muuten kuin pesemällä.

Seos ei ole vaarallista ihmisille, eläimille eikä vesistöille. Stora Enson mukaan se on emäksistä ja verrattavissa esimerkiksi kodinpuhdistusaineisiin. Mikäli jauhetta joutuu iholle tai silmiin, saattaa se aiheuttaa ärsytystä. Tästä johtuen esimerkiksi tuulilasien puhdistuksen aikana kannattaa käyttää suojakäsineitä.

Tehtaalla on aloitettu selvitys putkirikon syystä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.