Vääksyn vastaanottokeskus sulki FB-sivunsa keskustelun - taustalla yksi ihminen useilla valeprofiileilla

Nina Räty

Vääksyn vastaanottokeskus ilmoitti lauantaina, että sen Facebook-sivu on muutettu yksisuuntaiseksi eli keskustelumahdollisuus on suljettu.

Muutos johtuu siitä, että sivulle on kirjoitettu paljon törkyviestejä valeprofiileilla ja sivun moderointi vei liikaa aikaa.

- Tämä on tosi harmi. En olisi ikinä ajatellut, että käy näin. Sivu perustettiin nimenomaan keskustelua varten, sanoo vastaanottokeskuksen johtaja Marko Lehto.

Vihapostin taustalla ei ole provosoituneita asikkalalaisia. Päinvastoin monet asikkalalaiset ovat pyytäneet Lehtoa sulkemaan keskustelun, koska törkyviestien lukeminen oli ahdistavaa.

- Selvitimme törkyviestien lähettäjiä some-asiantuntijan kanssa, ja niiden taustalta löytyi yksi nainen, joka toimi viidellä eri valeprofiililla, Lehto kertoo.

Hän sai puhelun Tampereella sijaitsevasta vastaanottokeskuksesta, jossa myös oli perattu vihaviestien kirjoittajia ja päädytty samaan naiseen. Tämäkin vastaanottokeskus on joutunut muuttamaan Facebook-sivunsa yksisuuntaiseksi naisen toiminnan takia.

ESS:n tietojen mukaan kyseinen nainen on Lahdessakin vaikuttanut kansalaisaktivisti. Vääksyn vokin Facebook-sivulla hän kirjoitti viidellä valeprofiililla, joista kolme oli miehiä ja kaksi naisia.

- Nämä hahmot provosoivat toisiaan ristiin. Nainen on todella aktiivinen somessa. Ilmeisesti juuri hänen toimintansa aiheutti sen, että meidän FB-sivumme ylläpito-oikeudet jäädytettiin ennen vuodenvaihdetta, Lehto sanoo.

Lehdon tietojen mukaan nainen ilmiantoi itse omien valeprofiiliensa kirjoittamat vihatekstit, jolloin Facebook jäädytti automaattisesti sivun perustajan ylläpito-oikeudet. Lehdolla oli melkoinen työ saada perustamansa sivun ylläpito-oikeudet takaisin.

- En halunnut, että sivusta olisi tullut yksisuuntainen. Idea oli, että asikkalalaiset voisivat kertoa, jos esimerkiksi kaupassa on käynyt jotain, ja sitten voisin kertoa meidän turvapaikanhakijoillemme, miten Suomessa toimitaan. Meillä on tällaisia käyttäytymisluentoja joka toinen päivä, eli kerromme suomalaisista tavoista, Lehto sanoo.

Facebook elää omaa elämäänsä, mutta Vääksyn vastaanottokeskuksessa on rauhallista. Nyt Tallukassa on 160 turvapaikanhakijaa, joista alle 30 on kouluikäisiä lapsia ja nuoria. Heidän koulunkäyntinsä alkaa Tallukassa maanantaina.

- Asikkalassa ei varauduttu esimerkiksi valmistavan opetuksen järjestämiseen, koska koko vastaanottokeskusta ei haluttu. Nyt kunnassa on jouduttu miettimään, miten tuotetaan pakolliset palvelut, kuten koulu. Toimintojen käynnistymiseen meni aikaa, Lehto sanoo.

Kunnan valmistavan opetuksen luokat aloittavat opetuksen helmikuussa Vääksyn vanhassa nuorisotalossa. Vastaanottokeskuksessa ei haluttu odottaa niin kauan, joten 7-16-vuotiaiden koulunkäynti aloitetaan maanantaina.

- Se on esivalmistavaa opetusta. Totutamme lapsia siihen, että herätään seitsemältä ja tullaan kouluun. Osalla heistä on mennyt aikaa siitä, kun he ovat viimeksi olleet koulussa, Lehto kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahti haluaa selvittää hyvinvointiyhtymän yhteisyrityspäätöksen juridisen pohjan – "On vaikeaa ajatella, että vastuullinen kaupunki heittelisi kapuloita rattaisiin"
 2. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterissa oli kolme henkilöä
 3. Teerenpelin uutuusviski nousi korkeimpaan luokkaan arvostetussa kilpailussa
 4. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 5. Koulu käyntiin liikenneturvallisuustempauksella Lahden Launeella – tapahtuma on myös tärkeä muistutus tielläliikkujille
 6. Päivystysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 7. Spedemäinen keksintö yritykseltä, joka toimi myös Nastolassa - suojavisiiri ja lippalakki samassa
 8. Kaunismäkien perhe remontoi vanhasta vesibussin rotiskosta rohkeasti itselleen laivamökin – "Ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka iso projekti lopulta on kyseessä"
 9. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 10. Asuntokauppaan putkahtanut uusi koronaehto askarruttaa – voiko myyjä jäädä asumaan asuntoon ja maksaa vain juoksevat kulut?
 11. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 12. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 13. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 14. "Lähetyssaarnaaja" markkinoi laskuvarjoharrastustaan taivaalla – "En ole laskenut sen omakotitalon hintaa, joka harrastukseen on uponnut"
 15. Näppis: Rakkaat kanssaihmiset, ettehän pyri (tori)kahviloissa vieraiden ihmisten pöytiin istumaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.