15 suurimman kaupungin rakenteellinen työttömyys tutkittiin - Lahden tilanne surkein

Heidi Asplund

Kun Suomen 15 suurinta kaupunkia laitetaan järjestykseen sen mukaan, kuinka helposti niiden työttömät työllistyvät, jää Lahti viimeiseksi. Lahdessa rakenteellinen työttömyys on kaupungeista suurinta. Näin toteavat rakenteellista työttömyyttä Suomessa tutkineet työllisyystutkijat Jussi ja Topias Pyykkönen.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kun suhdanteet alkavat parantua ja Suomen vienti vetää, ei Lahden työttömyys lähde laskuun muiden kaupunkien tavoin.

Rakenteellista työttömyyttä on tutkittu monin eri tavoin. Yksinkertaisimpia tapoja on katsoa, kuinka paljon tarjolla on avoimia työpaikkoja ja kuinka paljon on työttömiä. Jos työttömyys on suurta ja avoimia työpaikkoja on silti paljon, katsotaan työttömyys rakenteelliseksi.

Pyykköset ovat kehittäneet oman, tarkemman mallin katsoa rakenteellista työttömyyttä. He ovat määritelleet kuusi rakenteellisesta työttömyydestä kertovaa tekijää: ei perusasteen koulutusta, täyttänyt 55 vuotta, yli puolet vuodesta työttömänä peräkkäisinä vuosina, ei työhistoriaa viimeisen 10 vuoden ajalta, työkokemus taantuvalta toimialalta ja asuu taantuvalla paikkakunnalla.

Mitä useampi tekijä pitää paikkansa työttömän kohdalla, sitä pienempi todennäköisyys hänellä on saada töitä. Lahdessa on eniten ihmisiä, joilla on vähintään kolme työllistymistä heikentävää tekijää, 12 prosenttia. Esimerkiksi Oulussa määrä on vain seitsemän prosenttia.

- Niiden osalta, joiden kohdalla vähintään kolme tekijää pitää paikkansa, työllistymistodennäköisyys on jo merkittävän alhaalla. Yhteiskunnan tukea eniten tarvitsevien henkilöiden suuri määrä näyttää painottuvan Lahteen, toteaa Jussi Pyykkönen.

Lisäksi Lahdessa vain noin joka neljännellä työttömällä ei ole yhtään näistä rakenteellisesta työttömyydestä kertovaa tekijää. Tämä on suurten kaupunkien alhaisin määrä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maauimalan avausta odotteli aamutuimaan parinkymmenen uimarin joukko – jonossa pohdittiin, ehtiikö altaaseen ollenkaan
 2. Lahden sataman yrittäjät arvioivat tulevaa kesää vaihtelevan varovaisesti – "Ihmiset ovat olleet monta kuukautta kotona ja varmasti panta puristaa"
 3. Lahdessa seurakunnan lasten leirejä perutaan, rippikoulujen järjestämiseen muutoksia
 4. Kaksi autoa törmäsi risteyksessä Lahdessa – ei henkilövahinkoja, toinen auto hinaukseen
 5. Nuoren kännykkää ei kannata tutkia väkisin – jos luottamus on kunnossa, lapsi kertoo itse some-elämästään
 6. Näppis: Teollisuutta ja yrityksiä yritetään houkutella joka kuntaan. Nyt olisi tarjolla jättipotti eli kierrätyspuisto, joka tukee kestävää kehitystä. Hollolalla paras paikka, tänne vaan!
 7. Hammaslääkäri Ömer Acar, 31, sai jo lapsuudessa taloustiedon oppitunnin – "Isä otti setelit käteensä ja näytti konkreettisesti, mitä niille tapahtuu"
 8. Palava tavarajuna sytytti Lahden seudulla useita maastopaloja - junat myöhästelevät edelleen Lahti-Riihimäki-radalla
 9. Vierailija: Kirkko uusiutui hämmästyttävästi
 10. Ohisalo tukisi myös Lahden joukkoliikennettä
 11. Koronatartunta on huolettanut päijäthämäläisiä keskimääräistä enemmän – Lahdesta tehty paljon oirearvioita THL:n uudessa palvelussa
 12. Ravintolat avaavat ovensa tänään - lue yön uutiskooste
 13. Uusi tieliikennelaki tuli voimaan – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuivat
 14. Pääkirjoitus: Korona ja vasemmistoliitto haastavat hävittäjähankkeen
 15. Hanna Myyrän Esalainen: Virtuaalitoteutukset eivät korvaa elävää elämää

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.