Ilmastotekoja, nyt! Yli sata nuorta valtasi Lahden kaupungintalon portaat

ESS kertoi torstaina, että ainakin Tiirismaan koulusta osallistuu kaksi luokkaa Lahden ilmastomielenilmaukseen. Myös Lahden Yhteiskoulusta oli paikalla runsaasti nuoria. Juha Peurala

Saara Larkio

Ensimmäisellä kerralla heitä oli seitsemän, perjantaina jo reilusti yli sata. Lahden kaupungintalon edustalla aamupäivästä järjestetty mielenilmaus ilmastotoimien puolesta sai lahtelaisen Suvi Haapaniemen suupielet hymyyn.

– Uskomatonta, että täällä on näin paljon porukkaa. Täällä on paljon myös lykkiläisiä, tuttuja kasvoja, ja myös Extinction Rebellion -liikkeen ja Greenpeacen ihmisiä. He jakavat huolen ilmastonmuutoksesta, ja vaadimme tällä mielenilmauksella konkreettisia tekoja. Itse olen sitä mieltä, että fossiilisista polttoaineista pitää irtautua, julkista liikennettä kehittää ja lopettaa metsähakkuut, sanoo Lahden Yhteiskoulua käyvä ja Extinction Rebellion -liikkeeseen kuuluva Haapaniemi.

Paikalla on eniten arviolta yläaste- ja lukioikäisiä nuoria. Osa heistä istuu kaupungintalon portailla, osa seisoskelee niiden läheisyydessä. Monilla on mukanaan kantaaottavia kylttejä, ja vilahtaapa joukossa myös jääkarhukin eli Greenpeacen edustaja jääkarhupuvussa.

Päättäjiä ei toistaiseksi näy.

Noin sata nuorta osoitti perjantaina mieltään Lahden kaupungintalon edustalla vaatien toimia ilmastonmuutoksen seurausten minimoimiseksi. Perjantaina vastaavia mielenilmauksia järjestettiin yli 70 maassa ja eri puolilla Suomea. Juha Peurala

Useissa mielenilmauksissa ollut: "Meitä haukuttiin ekoterroristeiksi"

Mitä me halutaan?

– Ilmastotekoja!

– Milloin?

– Nyt, nyt, nyt!

Huudot raikaavat kaupungintalon puistossa. Poliisiautosta puiston laidalta seurataan tilannetta hetken aikaa, mutta ilmeisesti tilaisuuden rauhanomaisuuden todettuaan poliisit poistuvat paikalta.

– Heille tuli ehkä tärkeämpää tekemistä. Se oli vähän... no, erikoista silloin ekalla kerralla nelisen viikkoa sitten, kun olimme täällä osoittamassa mieltä samasta syystä. Meitä oli seitsemän, ja kaupungintalon vahtimestari kutsui poliisin paikalle. Veimme kuulemma liikaa tilaa portailta, Haapaniemi ja niin ikään Extinction Rebellion -liikkeeseen kuuluva Oskari Päätalo kertovat.

Kyse oli tuolloin myös siitä, ettei poliisille oltu tehty ilmoitusta mielenilmauksesta. Sittemmin lupa-asiat on hoidettu kuntoon, mutta perjantainakin kaupungintalolta käydään pariin kertaan toivomassa, että mielenosoittajat jättäisivät kaupungintalon portaiden keskelle kulkuväylän. Nuoret ovatkin jättäneet kulkuväylän portaille, mutta se on portaiden laidassa, "kun siinä on kaidekin", huikkaa joku. Nuoret kuitenkin siirtyvät kiltisti toiveiden mukaan.

– Viime viikon keskiviikkona Greenpeacen, Extinction Rebellionin ja muiden toimijoiden koalitiomielenosoituksessa Eduskuntatalolla Greenpeacen aktivistit kiipesivät pylväisiin. Erään puolueen jäsenet kävivät tuolloin haukkumassa meitä ekoterroristeiksi. Extinction Rebellionin toimintaperiaate on ehdottoman väkivallaton, mutta muuten olemme kyllä valmiita tempaisemaan eri tavoilla, Päätalo kertoo.

Lahden Nastolassa asuva Oskari Päätalo osallistui perjantaiseen mielenilmaukseen. Hän on mukana Extinction Rebellion -liikkeessä, joka rantautui Lahteen vuodenvaihteessa. Liike on ylipäätään hyvin tuore, ja ajaa muun muassa hiilineutraaliutta jo vuoteen 2025 mennessä. Juha Peurala

Maailmanlaajuinen ilmastotempaus – kaikki eivät saaneet lupaa

kertoi torstaina, että ilmastoon liittyviä mielenilmauksia järjestetään perjantaina yli 70 maassa ja Suomessakin useilla paikkakunnilla. Mielenilmausten taustalla ei ole tiettyä organisaatiota tai järjestäjää, vaan ihmiset kokoontuivat oman tahtonsa mukaan. Tosin esimerkiksi Lahdessa kaikista kouluista ei hellinnyt lupaa oppilaille osallistua mielenilmaukseen, vaan osallistuminen olisi tulkittu luvattomaksi poissaoloksi.

Haapaniemen mielestä on todella ikävää, että ihmisen pitää kysyä lupaa osoittaa mieltään. Varsinkin, kun mielenilmauksen aihe koskettaa kaikkia ihmisiä.

– Ilmastonmuutos on iso asia, nyt on kiire. Tulen hyvin surulliseksi, jos mietin sitä tulevaisuutta, mikä lapsia odottaa, jos emme tee mitään.

Tiirismaan peruskoulun 9.-luokkalaiset saapuivat paikalle hekin luvan kanssa, sillä heidän opettajansa oli lähtenyt innolla nuorten mukaan. Yksi nuorista, Aapo Mäkinen, kertoo, että päätös osallistumisesta tehtiin vasta edellispäivänä.

– Tulimme tänne koko luokan kanssa, hän sanoo.

– Tämä on ajankohtainen asia. Toivottavasti tällä mielenilmauksella on vaikutusta, sanoo luokkatoveri Satu Kakko.

Lahden yhteiskoulua käyvät Liisa Särkiö, Dana Nousiainen ja Helmi Mykrä saivat "pienen väännön jälkeen" opettajalta luvan tulla mielenilmaukseen. Opettajan alkuperäisissä suunnitelmissa kun oli teetättää opiskelijoilla esitelmää.

– Olemme kuulleet, että moni ei saanut lupaa tulla, Mykrä kertoo.

Särkiö sanoo ymmärtävänsä, että lupa ei heltiä noin vain.

– Meidänkin piti todistaa, että olemme oikeasti kiinnostuneita ympäristöasioista. Että emme vain etsi syytä lintsata, hän kertoo.

Tiirismaan peruskoulun 9.-luokkalaiset Jane Jernvall, Satu Kakko ja Aapo Mäkinen osallistuivat perjantaina ilmastonmuutostekoja vaativaan mielenilmaukseen Lahdessa. "Toivottavasti tällä on väliä", nuoret sanoivat. Juha Peurala

Nuoret vähentäneet shoppailua ja siirtyneet kasvisruokaan

Perjantaiseen mielenilmaukseen osallistuvat nuoret ovat tehneet ilmastotekoja myös omassa arjessaan. Moni kertoo suosivansa polkupyörää ja julkista liikennettä, syövänsä kasvisruokaa tai luopuneensa ainakin punaisen lihan käytöstä. Aapo Mäkisen perheessä kukaan ei syö punaista lihaa, ja myös kierrätys on hoidettu mallikkaasti.

– Lahdessa on tehty kierrättäminen helpoksi. Itse en ole muuttanut ruokavaliotani, mutta yritän tehdä muita pieniä tekoja, sanoo Mäkisen toinen luokkakaveri, Jane Jernvall.

Liisa Särkiö kertoo yrittäneensä olla koko viime vuoden ostamatta vaatteita. Pari vaatetta tuli hankittua, mutta vastaavasti hän suosii julkista liikennettä, ja syö koulussa vain kasvisruokaa. Myös Mykrä pyrkii välttämään kertakäyttöisiä tuotteita, kuten pahvisia kahvimukeja. Hänellä on mielenosoituksessakin mukanaan termari.

– Olen yrittänyt vähentää shoppailua muutenkin, Mykrä kertoo.

Suvi Haapaniemen mielestä kouluissa puhutaan kyllä ilmastonmuutoksesta, mutta puhe jää helposti pinnalliselle tasolle, kierrätysvinkkeihin ja sen sellaiseen.

– Aiheesta pitäisi puhua paljon enemmän kuin nyt. Korostaa sitä, miten iso muutos on, Haapaniemi sanoo.

Lahden Yhteiskoulua käyvä Suvi Haapaniemi on ollut mukana Lahden kaupungintalolla järjestetyissä ilmastomielenilmauksissa alusta asti eli jo neljän viikon ajan. Hän kävi taannoin myös Helsingin mielenilmauksessa. Juha Peurala

"Ilmastonmuutos voi päättää ihmisyyden"

Oskari Päätalo ei osaa nimetä yksittäistä seikkaa, mikä hänet sysäsi vaikuttamaan poliittisesti. Hän kertoo lukeneensa ilmastonmuutoksesta ja ymmärtäneensä, että "tämä on oikeasti tärkeä asia".

– Ilmastonmuutos voi päättää ihmisyyden. Extinction Rebellion pyrkii muuttamaan yhteiskuntaa suoralla demokratialla ja massakansalaistottelemattomuudella. Olemme täällä Lahden ryhmässä ideoineet ehdotusta kaupunginvaltuustolle, että se julistaisi ilmastohätätilan. Se pakottaisi toivottavasti reagoimaan asioihin nyt heti, Päätalo kertoo.

Ehdotuksen yksityiskohdat ovat vielä auki. Mutta toimintaa Päätalon mielestä tarvitaan. Suomalaiset vain ovat Päätalon mukaan usein niin sääntöihinsä juuttuneita, että kaikki poikkeava hämmentää ja jopa pelottaa.

– Kun nyt katsot tätä porukkaa täällä, huomaat, ettei meidän toiminnastamme tarvitse olla huolissaan.

Meitä on koko ajan vähemmän! Jääkarhujen määrä uhkaa vähentyä yli 30 prosentilla vuoteen 2050 mennessä ilmaston lämpenemisen ja öljynetsinnän takia. Jääkarhupuku on Greenpeacen edustajan. Juha Peurala

Kaikki lähti ruotsalaistytön esimerkistä – nyt hän on Nobel-ehdokas

Ilmastomielenilmaukset liittyvät ruotsalaisen Greta Thunbergin, 16, viime syksynä aloittamaan koululakkoiluun. Thunberg on kertonut jatkavansa lakkoilua koulusta joka perjantai, kunnes Ruotsi noudattaa Pariisin ilmastosopimusta. Thunberg on saanut ilmastolakollaan runsaasti mediahuomiota, ja hänen esimerkkinsä myötä ilmastolakkoilu on levinnyt eri puolille Eurooppaa. kertoi aiemmin, että Belgiassa Thunbergin ideaa ovat käyttäneet viikko toisensa jälkeen jopa kymmenet tuhannet nuoret. Thunberg on ehdolla vuoden 2019 Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Hänestä kaikki alkoi. Ruotsalainen ilmastoaktiivi Greta Thunberg, 16, on ehdolla vuoden 2019 Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Jo kymmenet tuhannet ihmiset eri puolilla Eurooppaa ovat tehneet ilmastotempauksia Thunbergin esimerkin innoittamina. Juha Peurala

Thunbergin kuva keikkuu mukana myös Lahdessa perjantaina. Kaisa Karekallas Extinction Rebellion Lahdesta arvioi, että kello 10-12 pidetyn mielenilmauksen loppupuolella osallistujia on jo reilusti enemmän kuin sata.

Mitä me halutaan?

– Ilmastotekoja!

– Milloin?

– Nyt, nyt, nyt!

Heinolalainen Helmi Mykrä, Dana Nousiainen Mäntsälästä ja Liisa Särkiö Lahdesta osoittivat mieltään ilmastotekojen puolesta Lahden kaupungintalon portailla – opettajalta saadun luvan kanssa. Juha Peurala

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mattssonin Luomumarjatilalla Asikkalan Kurhilassa avattiin lettukahvilan ovet, "roskainen" lettutaikina herättää kummastusta
 2. "Aina on kiva juosta, kun mihinkään ei satu" – Pajulahdessa leireilevä Annemari Kiekara avasi "ratakautensa" KymiRingillä
 3. Parikymppinen lahtelaismies käytti hyväkseen 15-vuotiasta huostaan otettua lasta
 4. ESS:n kesäkalakisassa hurjat taimenet jytistivät verkkoja – myös 10-vuotias ensikertalainen sai saalista
 5. Päijät-Hämeen maastopyöräilypolut tekevät vaikutuksen ulkopaikkakuntalaisiin – poimi ohjaajien reittivinkit ja neuvot lenkin suunnitteluun
 6. Rapistuva Pyhäniemen kartano odottaa remonttia – "Kokonaisilme siellä on synkän näköinen"
 7. Reipas katkaisi orastavan tappioputkensa – "Vettä tuli kuin saavista kaatamalla"
 8. Hollolan Kiikunlähteelle johtava Kiikuntie rajataan vain asukkaiden käyttöön – autot on jatkossa pysäköitävä yli kilometrin päähän lähteestä
 9. Elokuva-arvio: Spike Leen Da 5 Bloods on ajankohtainen ja vaikuttava - Jasper Pääkkönen tekee pienen mutta oleellisen roolin
 10. Päijät-Hämeessä todettu neljä uutta koronavirustartuntaa - liittyvät kahteen tunnistettuun tautiryppääseen
 11. Mökkikalastajan tärkeimmät säännöt: tainnuta, verestä, jäähdytä ja perkaa
 12. Erin esiintyy syksyllä Lahdessa
 13. Tähdet, tähdet -ohjelmaan pyydetty Konsta Hietanen ei halua valmistautua koitokseen liikaa – "En meinannut penkissäni pysyä, kun soitto tuli"
 14. Lukijalta: Mitä oikeuksia on kehitysvammaisella?
 15. Käräjäoikeus tuomitsi muun muassa Lahdessa alaikäisiä tyttöjä kosketelleelle miehelle lisää istuttavaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.