Metsiensuojelu innostaa kuntia ja seurakuntia - laaja Lapakisto on huippusuosittu retkeilykohde

Nina Räty

Kunnat ja seurakunnat haluavat turvata omistamiensa metsien luontoarvoja. Metsien ulkoilu- ja virkistyskäytön jatkumista pidetään tärkeänä, samoin maanomistuksen säilymistä.

Tämä selviää Suomen ympäristökeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen tuoreesta selvityksestä. Siinä tutkittiin, miten kunnat ja seurakunnat ovat osallistuneet Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelmaan Metsoon, jossa ympäristöministeriö maksaa korvauksia suojelusta.

Kunnat ovat perustaneet pysyviä suojelualueita vapaaehtoisen Metso-ohjelman avulla yli kaksituhatta hehtaaria ja seurakunnat yli tuhat hehtaaria. Näitä alueita on reilut sata.

Nastolan Lapakisto on yksi laajimpia Metso-ohjelmassa rauhoitettuja alueita, jotka ovat kuntien omistuksessa. Etelä-Suomessa on hyvin vähän isoja luonnonsuojelualueita.

Lapakiston 230 hehtaaria päätettiin rauhoittaa suojelualueeksi vuonna 2012. Nastolan kunta sai Metso-ohjelmalta 200 000 euron korvauksen.

- Sillä rahalla kunta rakensi Lapakistoon ulkoilureitistön. Se oli jo virkistysalueena kaavassa, mutta nyt suojelualueesta sai huomattavan Metso-korvauksen. Se on hyvä porkkana, sillä muuten kunta ei olisi pystynyt tekemään retkeilyreittejä ja niiden rakenteita, kertoo luonnonsuojeluvalvoja Asko Riihelä Lahden ympäristöpalveluista.

Retkeilijät ovat ottaneet Lapakiston innostuneesti vastaan.

- Väkeä käy tosi paljon. Parkkialuetta pitäisi jo laajentaa. Se on suunniteltu 20-30 autolle, mutta viikonloppuna siellä ja teiden varsilla voi olla 50 autoa, Riihelä sanoo.

Reittejä kehitetään koko ajan, samoin reiteistä kertovia mobiilisovelluksia.

Lahden kaupunki laajensi aiemmin 70 hehtaarin laajuisen Pesäkallion suojelualueen 200 hehtaarin suuruiseksi vuonna 2013. Tästä 130 hehtaarin laajennuksesta kaupunki sai 372 000 euroa Metso-korvauksia.

Tänä keväänä Lahden päättäjät käsittelevät Viuhan luonnonsuojelualueen perustamista. Ympäristöministeriö myöntää kaupungille 150 000 Metso-korvauksia, jos Alasenjärven ja Viuhan asuinalueen pohjoispuolelle rauhoitetaan sadan hehtaarin suojelualue. Näistä 60 hehtaaria täyttää Metso-ohjelman kriteerit.

- Rahat käytettäisiin alueen hoito- ja käyttösuunnitelmaan sekä rakentamiseen, kuten opastauluihin ja pitkospuihin, luonnonsuojeluvalvoja Riihelä kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mattssonin Luomumarjatilalla Asikkalan Kurhilassa avattiin lettukahvilan ovet, "roskainen" lettutaikina herättää kummastusta
 2. "Aina on kiva juosta, kun mihinkään ei satu" – Pajulahdessa leireilevä Annemari Kiekara avasi "ratakautensa" KymiRingillä
 3. Parikymppinen lahtelaismies käytti hyväkseen 15-vuotiasta huostaan otettua lasta
 4. ESS:n kesäkalakisassa hurjat taimenet jytistivät verkkoja – myös 10-vuotias ensikertalainen sai saalista
 5. Päijät-Hämeen maastopyöräilypolut tekevät vaikutuksen ulkopaikkakuntalaisiin – poimi ohjaajien reittivinkit ja neuvot lenkin suunnitteluun
 6. Rapistuva Pyhäniemen kartano odottaa remonttia – "Kokonaisilme siellä on synkän näköinen"
 7. Reipas katkaisi orastavan tappioputkensa – "Vettä tuli kuin saavista kaatamalla"
 8. Hollolan Kiikunlähteelle johtava Kiikuntie rajataan vain asukkaiden käyttöön – autot on jatkossa pysäköitävä yli kilometrin päähän lähteestä
 9. Elokuva-arvio: Spike Leen Da 5 Bloods on ajankohtainen ja vaikuttava - Jasper Pääkkönen tekee pienen mutta oleellisen roolin
 10. Päijät-Hämeessä todettu neljä uutta koronavirustartuntaa - liittyvät kahteen tunnistettuun tautiryppääseen
 11. Mökkikalastajan tärkeimmät säännöt: tainnuta, verestä, jäähdytä ja perkaa
 12. Erin esiintyy syksyllä Lahdessa
 13. Tähdet, tähdet -ohjelmaan pyydetty Konsta Hietanen ei halua valmistautua koitokseen liikaa – "En meinannut penkissäni pysyä, kun soitto tuli"
 14. Lukijalta: Mitä oikeuksia on kehitysvammaisella?
 15. Käräjäoikeus tuomitsi muun muassa Lahdessa alaikäisiä tyttöjä kosketelleelle miehelle lisää istuttavaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.