Metsiensuojelu innostaa kuntia ja seurakuntia - laaja Lapakisto on huippusuosittu retkeilykohde

Nina Räty

Kunnat ja seurakunnat haluavat turvata omistamiensa metsien luontoarvoja. Metsien ulkoilu- ja virkistyskäytön jatkumista pidetään tärkeänä, samoin maanomistuksen säilymistä.

Tämä selviää Suomen ympäristökeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen tuoreesta selvityksestä. Siinä tutkittiin, miten kunnat ja seurakunnat ovat osallistuneet Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelmaan Metsoon, jossa ympäristöministeriö maksaa korvauksia suojelusta.

Kunnat ovat perustaneet pysyviä suojelualueita vapaaehtoisen Metso-ohjelman avulla yli kaksituhatta hehtaaria ja seurakunnat yli tuhat hehtaaria. Näitä alueita on reilut sata.

Nastolan Lapakisto on yksi laajimpia Metso-ohjelmassa rauhoitettuja alueita, jotka ovat kuntien omistuksessa. Etelä-Suomessa on hyvin vähän isoja luonnonsuojelualueita.

Lapakiston 230 hehtaaria päätettiin rauhoittaa suojelualueeksi vuonna 2012. Nastolan kunta sai Metso-ohjelmalta 200 000 euron korvauksen.

- Sillä rahalla kunta rakensi Lapakistoon ulkoilureitistön. Se oli jo virkistysalueena kaavassa, mutta nyt suojelualueesta sai huomattavan Metso-korvauksen. Se on hyvä porkkana, sillä muuten kunta ei olisi pystynyt tekemään retkeilyreittejä ja niiden rakenteita, kertoo luonnonsuojeluvalvoja Asko Riihelä Lahden ympäristöpalveluista.

Retkeilijät ovat ottaneet Lapakiston innostuneesti vastaan.

- Väkeä käy tosi paljon. Parkkialuetta pitäisi jo laajentaa. Se on suunniteltu 20-30 autolle, mutta viikonloppuna siellä ja teiden varsilla voi olla 50 autoa, Riihelä sanoo.

Reittejä kehitetään koko ajan, samoin reiteistä kertovia mobiilisovelluksia.

Lahden kaupunki laajensi aiemmin 70 hehtaarin laajuisen Pesäkallion suojelualueen 200 hehtaarin suuruiseksi vuonna 2013. Tästä 130 hehtaarin laajennuksesta kaupunki sai 372 000 euroa Metso-korvauksia.

Tänä keväänä Lahden päättäjät käsittelevät Viuhan luonnonsuojelualueen perustamista. Ympäristöministeriö myöntää kaupungille 150 000 Metso-korvauksia, jos Alasenjärven ja Viuhan asuinalueen pohjoispuolelle rauhoitetaan sadan hehtaarin suojelualue. Näistä 60 hehtaaria täyttää Metso-ohjelman kriteerit.

- Rahat käytettäisiin alueen hoito- ja käyttösuunnitelmaan sekä rakentamiseen, kuten opastauluihin ja pitkospuihin, luonnonsuojeluvalvoja Riihelä kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vääksyyn avattiin pieni jäätelötehdas – Ahvenaisen pariskunta valmistaa nyt jäätelöt kahvilaansa itse
 2. "Tätä on kyllä odotettu kiihkeästi" – moni tuli Lahden torin terasseille suoraan töistä
 3. Näin paljon kaupunginorkesteria johtava Dalia Stasevska tienaa Lahdessa aluksi
 4. Vain Tönnön koulu sai armon Orimattilan kaupunginhallituksessa – kolmen kyläkoulun lakkautus valtuustoon
 5. "Kuin liikkuvaan maaliin tähtäisi", sanoo Asikkalan talousjohtaja Aapo Pispa talouden sopeuttamistoimista – kunta tähtää ylijäämäiseen talousarvioon
 6. Pääkirjoitus: Yllättävä paluu al-Holin leiriltä
 7. Sokerista on vaikea päästä kokonaan eroon – Tutkijan mielestä sokerittomuuteen ei edes pidä pyrkiä: "Ruoka ei saa olla mautonta eikä tylsää"
 8. Seurakuntien tulos romahtanut liki 20 miljoonalla alkuvuonna: "Tässä on poikkeuksellinen tilanne käsillä"
 9. Lahden keskustan suosituissa ravintoloissa oli lounasaikaan vilinää – "Oli selvää, että tänään pitää päästä ravintolaan"
 10. Korona ei ole säikäyttänyt ulkomaille tutkinto-opiskelijoiksi mieliviä – määrä on kaksinkertaistunut 2000-luvulla
 11. Lahden Launeen Prisman tulipalon syy selvisi
 12. USU-gallup: Intoa kotimaanmatkailuun riittää epidemiasta huolimatta – "Toivottavasti tällainen mieliala jatkuu"
 13. Päivi Piiraisen Esalainen: Kivat reissukohteet löytyvät ihan läheltä
 14. Trump uhkaili kutsuvansa armeijan laittamaan mellakat kuriin – rinnasti mellakoitsijat terroristeihin
 15. Hyvinvointiyhtymän hallitus hylkäsi yksimielisesti oikaisuvaatimukset Iitin yöpäivystyksestä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.