Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Isoista jäävuorista hyötyä hiilikierrolle - Ilmastomallit uusiksi?

Jäätiköiden sulamisesta ei ole pelkästään haittaa. Tuore tutkimus näet osoittaa, että jäävuorien mukana meriin uppoaa hiilidioksidia.

Sulamisveden ravinteet ruokkivat kasviplanktonia, joka puolestaan sitoo hiilidioksidia.

Etelämereltä otetuista satelliittikuvista havaittiin, että isojen jäävuorien sulaessa ympäröivä merivesi muuttaa väriä. Se on merkki kasviplanktonin aktiivisuudesta. Tutkimus on julkaistu muun muassa Nature Geosciencessa.

Tutkimuksessa analysoitiin 175 satelliittikuvaa jäävuorista, jotka olivat vähintään 18 kilometriä pitkiä. Sulaessaan jäävuoret kiihdyttivät planktonin toimintaa satojen kilometrien säteellä, ja vaikutus näkyi vielä ainakin kuukauden päästä.

Jäävuorien sulaminen nosti paikallisesti merialueen hiilensitomiskykyä 5-10-kertaiseksi. Koko Etelämeren sitomasta hiilestä viidesosa on tutkijoiden mukaan isojen jäävuorien ansiota.

Jäävuorien rooli Etelämeren hiilikierrossa on siis arvioitua suurempi. Jos jäätiköiden sulaminen kiihtyy ennustettuun tahtiin, niiden vaikutus meren kykyyn sitoa hiiltä on arvioitava uudelleen ilmastomalleissa.

Lähde: www.tiede.fi