Aikku opetti hiihtoniksejä maahanmuuttajalapsille Pajulahdessa

Nina Räty

Aino-Kaisa Saarinen piti torstaina hiihtokoulua Pajulahdessa kymmenelle maahanmuuttajalapselle, jotka ovat kansainvälisessä hiihtokoulussa. Kyseessä on hyväntekeväisyyshanke, jossa pääkaupunkiseudulla asuvia lapsia opetetaan hiihtämään.

Syksyllä alkanut hiihtokoulu huipentuu kolmen päivän leiriin Pajulahden Urheiluopistolla. Saarinen hiihdätti 8-10-vuotiaita lapsia urheilukentällä sekä perusharjoituksissa että hiihtoleikeissä.

- Mahtavaa, että Aikku pääsi tänne. Hän oli innoissaan ja hämmästeli, miten hyvin lapset osaavat jo hiihtää, vaikka harjoittelemme vasta kahdeksatta kertaa. Sitä ennen kukaan ei ollut hiihtänyt, eikä suurin osa ollut nähnytkään lunta, kertoo lehtimies, hiihdon monitoimimies Axa Sorjanen.

Hän vetää hanketta hiihtovalmentaja Simo-Viljami Ojasen kanssa.

Lapset eivät olleet koskaan kuulleet Aikusta, mutta arvokisamitalistin hiihtotaustaan tutustuttiin koulussa. Lapset ovat valmistavalla luokalla Helsingin Maatullin alakoulussa. He ovat asuneet Suomessa neljästä kuukaudesta vuoteen. Osa heistä on turvapaikanhakijoita.

- Urheilu on loistava keino integroitua yhteiskuntaan. Talvi on monille maahanmuuttajille vaikea, sillä se on kylmä, pimeä, vieras ja pelottava. Helposti jäädään sisälle. Nyt nämä lapset käyvät omin päin hiihtämässä tuntikausia viikonloppuisin, Sorjanen kertoo.

Hänen mielestään hiihdon alkeisopetuksen ongelma on se, että opetetaan vain pysymään suksilla, eikä hiihtämään kunnolla. Silloin hiihdosta ei pääse nauttimaan.

Innostuneet hiihtokoululaiset protestoivat, kun treenit kerran peruttiin 26 pakkasasteen vuoksi.

Tästä hiihtokouluhankkeesta kootaan kirjalliset ohjeet uusille maahanmuuttajien hiihtokouluille. Tänä talvena alkaa ainakin yksi kansainvälinen hiihtokoulu, ensi talvena useita.

- Hiihtämään on helppo oppia verrattuna kaikkeen muuhun, mitä tähän liittyy. Mutta me olemme nyt selvittäneet nämä, Sorjanen sanoo.

Hankkeen järjestämiseen liittyy viranomaisten ja koulun kanssa toimimista, vakuutusasioita, kulttuurieroja ja uskontojen vaikutusta.

- Mistä esimerkiksi saadaan muslimitytöille hiihtohameet? Nekin lopulta löytyivät suomalaiselta valmistajalta.

Hiihtokoulun aikana Sorjanen on yllättynyt kahdesta asiasta. Siitä, miten helposti lapset oppivat hiihtämään, vaikka lumikin oli vieras elementti. Ja siitä, miten helppoa oli saada yritystukijoita, joita ilman koko projekti ei olisi onnistunut.

- Yhteiskunnassa on maahanmuuttokielteinen ilmapiiri, mutta lukuisat yritykset ja yhdistykset lähtivät voimakkaasti tukemaan tätä hanketta. Se on hieno juttu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hallituksen sote-esitys heiluttaa kuntien taloutta Kuntaliiton mielestä liikaa – Katso, kuinka paljon oma kuntasi häviäisi tai voittaisi
 2. Kansalaisten verorasite ei muuttuisi sote-uudistuksessa ainakaan heti – verotus voi myöhemmin kiristyä etenkin jos maakunnillekin tulee verotusoikeus
 3. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä vastaa vähävaraisten maskijakelusta alueensa kunnissa – "Vielä ei tiedetä, miten tuo ryhmä rajataan", yhtymän toimialajohtaja Mika Forsberg sanoo
 4. Lahden demariryhmä vaatii kokoomuskaksikolle potkuja kaikista luottamustoimista – "En ole kuullut mitään näin naurettavaa", kommentoi Francis McCarron
 5. Hygieniahoitajat Sari Mölsä ja Leena Salo näyttivät ESS:lle, kuinka maskia käytetään oikeaoppisesti – katso video sekä kuvat
 6. Kultsu FC:n nigerialaishyökkääjät kurittivat Reipasta jalkapallon Kakkosessa – "Tappio ketuttaa totta kai"
 7. Osuuskauppa Hämeenmaan toimialajohtaja maskisuosituksesta: "Toivomme, että yhdessä noudatamme viranomaisohjeistuksia"
 8. Mies riehui ja haastoi riitaa Lahden torilla
 9. THL antoi maskisuosituksen, Lahden busseihin ei tule maskipakkoa: "On jokaisen omassa harkinnassa, käyttääkö maskia"
 10. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 11. Sysmän uimalan vuokrasopimus purettiin – vuokralainen vaatii kunnalta miljoonakorvauksia, kun ei voinutkaan rakentaa paikalle kelluvaa mökkikylää
 12. Illallinen taivaan alla järjestetään ensimmäistä kertaa Asikkalan Vääksyssä
 13. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 14. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 15. Taksiliitto toivoo maskisuosituksen laajentamista takseihin – "Oman matkan jälkeen taksiin saattaa tulla riskiryhmään kuuluva"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.