Asiantuntija pelkää: Tekoäly voi viedä työt joka toiselta

Koneet voivat vaarantaa esimerkiksi ammattiautoilijoiden työpaikat. Colourbox.com

Aaro Virolainen

Tekoäly voi nostaa maailmanlaajuisen työttömyysasteen 50 prosenttiin seuraavien 30 vuoden aikana, pelkää israelilainen professori Moshe Vardi.

- Jos koneet voivat tehdä melkein mitä tahansa töitä, mitä ihmiset tekevät? hän kysyi yhdysvaltalaisen tieteenedistämisyhdistys AAAS:n konferenssissa lauantaina The Guardian -lehden mukaan.

Näillä näkymin vaarassa voivat olla esimerkiksi ammattiautoilijoiden työpaikat. Vardi arvoi, että ajaminen on lähes kokonaan automatisoitui 25 vuoden kuluttua.

Teollisessa vallankumouksessa koneet tekivät fyysisesti raskaat työt ihmisiä tehokkaammin, mutta "tekoälyn vallankumouksessa" kilpailijoina ovat myös ihmisjärki ja keinoäly, Vardi huomauttaa.

Hänen ennusteensa on, että keskiluokan työt ovat vaarassa kadota ja epätasa-arvo vaarassa lisääntyä.

Vardin mielestä yksikään ammatti ei ole koskematon kehityksen edessä.

- Veikkaisitteko seksirobottien tuloa vastaan? Minä en.

Konsulttiyhtiö McKinseyn viime vuonna julkaisema raportti ei ollut yhtä synkkä, mutta siinäkin arvioitiin, että 45 prosenttia ihmisten työstä voitaisiin hoitaa nykyisellä teknologialla. Esimerkiksi hallitusten puheenjohtajien työajasta voitaisiin laskelman mukaan automatisoida noin viidennes.

Guardianin mukaan kehitys koskettaa jo tuhansia ihmisiä esimerkiksi Kiinassa, jossa muiden joukossa Foxconn ja Samsung kehittävät robotteja korvaamaan työntekijöitä.

Teknologisen singulariteetin odotetaan toisaalta lisäävän hyvinvointia ja muuttavan ihmistä tavoilla, jotka eivät ole vielä edes kuviteltavissa. Kun Microsoftin tutkimusjohtaja Eric Horvitz totesi, ettei hän pidä tekoälyä viime kädessä uhkana, varoittajien leiriin liittyi Microsoftin Bill Gates.

- Kuulun leiriin, joka on huolissaan huippuälystä. Ensin koneet tekevät paljon töitä puolestamme olematta huippuälykkäitä. Hyvin hallittuna sen pitäisi olla positiivista. Muutaman vuosikymmenen kuluttua tästä äly on tarpeeksi voimakas, jotta siitä tulisi olla huolissaan. Olen asiasta samaa mieltä Elon Muskin ja muutamien muiden kanssa, enkä ymmärrä, miksi jotkut eivät ole huolestuneita, Gates kirjoitti viime tammikuussa BBC:n mukaan.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut