Suomi-Venäjä-seuran valtuuston puheenjohtaja Heikki Talvitie erosi tehtävästään

Outi Laatikainen

Suomi-Venäjä-seuran valtuuston puheenjohtaja, entinen suurlähettiläs Heikki Talvitie on eronnut tehtävästään. Hän on jättänyt seuran valtuustolle, hallitukselle ja jäsenistölle osoitetun kirjeen, jossa hän kertoo ratkaisustaan. Valtuusto on seuran ylintä päättävää elin.

Talvitie taustoittaa kirjeessä eroaan sillä, Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) ja Pietari-säätiön nykyinen hallitus ovat nostaneet kanteet Pietari-säätiön kahta edellistä hallitusta vastaan ja näin myös hän on saanut haasteen käräjäoikeuteen. Talvitie on kuulunut Pietari-säätiön hallitukseen "varsin kauan itsenäisenä toimijana", ei minkään yhdistyksen edustajana. Pietari-säätiö ylläpitää Pietari-instituuttia ja Pietarin Suomi-taloa, "Suomen näyteikkunaa Venäjällä", ja sen velat ovat kaatuneet vuodesta 2012 lähtien Suomen valtion niskaan.

- Suomi-talo on ollut kiivaiden poliittisten intohimojen temmellyskenttänä ja on sitä edelleen. Siten tuleva oikeudenkäynti on mitä suurimmassa määrin poliittinen oikeudenkäynti. Kun on selvää, että Suomi-Venäjä-seuralla ei ole mitään tekemistä oikeudenkäynnin kanssa, niin olen päättänyt erota seuran valtuuston puheenjohtajan tehtävästä, Talvitie kirjoittaa keskiviikkona 17. helmikuuta päivätyssä kirjeessään.

- Tarkoituksena on estää tilanne, jossa minun henkilöni aiheuttaisi seuralle vahinkoa.

Pietari-säätiö joutui ahdinkoon Suomi-talon peruskorjauksen takia. Talo peruskorjattiin vuosina 2007-2010, ja säätiö otti sitä varten 13,5 miljoonaa euroa pankkilainaa ja valtio takasi sen. Säätiö ei ole pystynyt lyhentämään lainaa, vaan se on kaatunut valtion vastuulle.

Talvitien mukaan Suomessa osa on halunnut ajaa säätiön konkurssiin ja osa on halunnut olla sotkeutumatta asiaan. Hän kirjoittaa, että lopulta painostus johti tulokseen.

- Säätiön nykyinen hallitus joutui luopumaan osasta omaa pääomaa maksaakseen opetus- ja kulttuuriministeriölle ”velkojaan”. Patentti- ja rekisterihallitus lähti liikkeelle kanteilla ja haasteilla, vaikka on ollut tiedossa, että nykyinen valtioneuvosto on lähtenyt siitä, että säätiötä ei päästetä konkurssiin.

Talvitien mukaan PRH uhkasi Pietari-säätiön nykyistä hallitusta oikeustoimilla, ellei se yhtyisi kanteisiin.

- Tämä siitä huolimatta, että lopulta lienee tarkoitus katsoa, voisiko Suomen valtio ostaa Suomi-talon, jonka Venäjä on luvannut poistaa kilpailuttamisen piiristä ja katsoa nimellishintaa hintalapuksi.

Suomi-talon omistaa Pietarin kaupunki. Pietari-säätiö hallinnoi taloa ja perii talon vuokralaisilta vuokraa.

PRH vaatii Pietari-säätiön entisiltä hallituksen jäseniltä yhteensä yli kymmenen miljoonan euron vahingonkorvauksia vahingoista, joita on aiheutunut lainvastaisista päätöksistä ja laiminlyönneistä. PRH valvoo säätiöiden toimintaa.

Heikki Talvitie työskenteli pitkään ulkoministeriössä, muun muassa suurlähettiläänä Belgradissa vuosina 1984-88, Moskovassa 1988-92 ja Tukholmassa 1996-2002.

Suomi-Venäjä-seuran puheenjohtajana hän toimi vuosina 2002-2014.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut