Sote-alan opiskelijat tenttasivat Lahdessa ehdokkaita: "Käpyjäkö tässä pitää alkaa syömään?"

Lahden ammattikorkeakoululla pidetyssä vaalipaneelissa oli mukana seitsemän Hämeen vaalipiiriin eduskuntavaaliehdokasta. Useimmat opiskelijat eivät vielä tiedä, ketä äänestää.

Eila Virtanen (kd.), Maria Bergman-Pyykkönen (rkp), Sirkku Hildén (sd.), Kristiina Hämäläinen (kok.), Teemu Häyrinen (vihr.), Hilkka Kemppi (kesk.) ja Hanna Jokinen (vas.) ottivat opiskelijoiden äänestivät mieleistään vaihtoehtoa värillisillä lapuilla Lamkin torstaisessa vaalipaneelissa. Sami Lettojärvi

Saara Larkio

Heti torstai-iltapäivän alkuun lyödään tiskiin iso kysymys: mitä eduskuntavaaliehdokkaat mahtavat ajatella eutanasiasta? Vihreät laput nousevat ilmaan. Kaikki vaalipanelistit kristillisdemokraattien ehdokasta lukuun ottamatta kannattavat lakia eutanasian sallimiseksi.

Kokoomuksen Kristiina Hämäläinen kertoo pettyneensä siihen, että lakiehdotus kaatui eduskunnassa. Hän toivoo, että laki saadaan seuraavalla hallituskaudella läpi. Vihreiden Teemu Häyrisen mielestä kyse on ihmisen kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin kirjatusta oikeudesta päättää itse omasta elämästään. Hän viittaa puheenvuorossaan blogiinsa, jossa kirjoitti taannoin, että "Tässä asiassa laki takaa paremmat lähtökohdat ihmisten sijaan eläimille. Suomen lainsäädäntö paikoin jopa velvoittaa eläimen surmaamiseen kärsimyksen lopettamiseksi".

Eila Virtanen (kd.) sanoo kysymyksen olevan vaikea. Hänestä on hankala määrittää, mihin pannaan se raja, minkä ikäisenä voi tehdä ratkaisun, entä päätetäänkö kehitysvammaisen elämä?

Hanna Jokinen (vas.) on sitä mieltä, että eutanasialle kyllä, jos saattohoito on hyvin järjestetty.

– Se taas vaatii sitä, että yksikössä on tarpeeksi hoitajia. Ei voi olla niin, että yhden hoitajan vastuulla on saattohoito ja muut potilaat ovat sillä aikaa oman onnensa nojassa, Jokinen sanoo.

Lamkin NiemiCampuksen auditorioon oli kerääntynyt runsaasti sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita seuraamaan opiskelijoiden järjestämää vaalitenttiä. Sami Lettojärvi

"Kunnat ovat ihan peeaa", yksin ei selvitä

NiemiCampuksen auditorio Lahden ammattikorkeakoululla on lähes täynnä. Kahden tunnin aikana seitsemän Hämeen vaalipiirin ehdokasta vastailee sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden kysymyksiin. Paneelissa on mukana useampi ehdokas, jolla on itselläänkin koulutus ja ura hoitoalalla.

Taas nousee hurja määrä vihreitä lappuja. Suurin osa yleisöstä ei vielä tiedä ketä aikoo äänestää.

Osaan kysymyksistä vastaavat myös opiskelijat itse. Usein vihreät ja punaiset laput nousevat yhtä aikaa, harvaan asiaan on yksinkertaisia ratkaisuja. Moni ehdokas tuskastelee, miten lyhyesti asiat pitää pystyä perustelemaan.

Sote-opiskelijoiden järjestämässä vaalipaneelissa puhutaan siitäkin, miten sote aiotaan jatkossa järjestää, miksei Suomessa saa ajoissa apua mielenterveysongelmiin ja miksi miehet pysyvät vähemmistössä hoitoalalla. Myös ympäristöasiat ja maahanmuuttopolitiikka nousevat keskustelunaiheiksi, mutta kohta yleisöstä tulee pyyntö, että keskityttäisiin sote-asioihin.

Kun sote kaatui, miten kansalaisten sote-asiat pitäisi jatkossa järjestää?

– On selvää, että paketti oli liian so ja raskas. Nyt pitää palastella, ja jatkaa kuntien välistä yhteistyötä. Yhtymää ei ole mitään järkeä hajottaa, sanoo Hilkka Kemppi (kesk.)

Hämäläinen on samaa mieltä siitä, että yksittäinen kunta ei selviä kustannuksista yksin.

– Kunnat ovat ihan peeaa, se on fakta. Jokainen puolue saa syyttää itseään siitä, että sote kaatui. Neljä hallitusta ehti istua, eikä tullut valmista. Mutta nyt ei pidä riidellä, vaan vahvistaa perusterveydenhuoltoa. Kannatan vahvaa julkista toimijaa, jota yksityinen puoli sopivasti täydentää. Mutta kummallekin puolelle pitää saada samat säännöt, Hämäläinen totesi.

Hanna Jokisen mielestä nyt ei pidä sortua paniikkiratkaisuihin. Hän sanoo, että kuntapäättäjille pitää saada lisää tietoa kilpailutuksia varten ja myös kilpailutuksen seurauksista.

– Jo tehty työ ei ole mennyt täysin hukkaan. Siellä oli hyviä pilotteja, joita voidaan jatkossa hyödyntää.

Sirkku Hildén (sd), Kristiina Hämäläinen (kok.), Teemu Häyrinen (vihr.), Hilkka Kemppi (kesk.) ja Hanna Jokinen (vas.) ottivat kilvan puheenvuoroja Lamkin vaalipaneelissa torstaina. Sami Lettojärvi

"Hoitotyön arvostus ei ole sillä tasolla, jolla sen pitäisi olla"

Opiskelijat pitävät keskustelun aikana niiden panelistien puolta, jotka eivät tahdo saada yhtä paljon puheenvuoroja kuin innokkaimmat puhujat. Demokratia toimii. Hämäläinen ja Jokinen, molemmat hoitoalalla, ovat usein samaa mieltä asioista. Häyrinen saa ehkä lisäpisteitä siitä, että opiskelee parhaillaan itsekin, ja tietää liiankin hyvin, miten pieni opintotuki on. Hildén, koulutukseltaan terveydenhoitaja, ottaa yhdessä puheenvuorossa kantaa hoitoalan arvostukseen.

– Hoitotyön arvostus ei ole sillä tasolla jolla sen pitäisi olla. Hoitajat tiskaavat ja pyykkäävät liikaa, heidän pitäisi saada keskittyä varsinaiseen hoitotyöhön. Myös johtaminen työpaikalla ja alan palkkaus sekä työntekijöiden riittävä määrä pitäisi saada kuntoon. Arvostuksen nousu auttaisi miehiäkin kiinnostumaan alasta nykyistä enemmän, Hildén sanoo.

Useampi opiskelija ihmettelee, mistä otetaan rahat kaikkiin niihin parannus- ja muutosehdotuksiin, joita ehdokkaat tarjoilevat. Kuten ennen vaaleja on usein tapana, ehdokkaat haluavat korottaa opintotukea ja yksi jopa poistaa opiskelijoiden tulorajat.

Yksi opiskelijoista ehdottaa käpyjen syömistä ratkaisuksi opiskelijoiden toimeentuloahdinkoon, ja pokka pettää yhdellä jos toisellakin.

– Mitä tulee hoitoalan palkkoihin, en uskalla tässä taloustilanteessa luvata niihin korotuksia. Mutta työn verotus on meillä kovaa, ja siihen voidaan yrittää vaikuttaa, Kristiina Hämäläinen sanoo.

Ehdokkaat selviävät vaalitentistä ilman sen kummempaa hiostamista. Keskustelu alkaa päästä vasta vauhtiin juuri, kun on jo aika lopettaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hanhiongelma ryöstäytyi käsistä Kaivannon uimarannalla Heinolassa
 2. Oletko todellinen Päijät-Hämeen tuntija? Testaa tietosi kuvavisassa
 3. Kaasujalka oli jälleen raskas Lusin suoralla Heinolassa
 4. Heinäkuussa on vielä hiljaista, mutta elokuussa tanssitaan jo muutamalla Päijät-Hämeen tanssilavalla – katso, missä lavatansseja järjestetään
 5. Suomessa todettu kuusi uutta koronavirustartuntaa
 6. Tallimaisemissaan kisaava Knows Best ei lähde Suur-Hollolaan pullistellen – ravivalmentaja Hannu Laakkonen on virittänyt viisivuotiasta ruunaansa maltillisesti kohti huippua
 7. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 8. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 9. Työttömyyttä itsekin kokenut Heinolan kirkkoherra Janne Hatakka on tänä keväänä kuullut monien perheiden toivottomia tarinoita
 10. Lukijalta: Saadaanko vihdoinkin tasapainoinen sote? Hyky on hyvinvointikuntayhtymä – ei sairaanhoitopiiri
 11. Hammashoitokäynnit vähenivät jopa alle puoleen korona-aikana – jonojen purkuun voi mennä vuosia, arvioi Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja
 12. Päijäthämäläisen Salpausselkä Geoparkin haku Unesco-verkostoon käynnistyi – statuksen voi saada aikaisintaan vuonna 2022
 13. Jari Ronkaisen Vierailija-kolumni: Hallitus ei ole noudattanut eduskunnan herrasmiessopimusta, vaan on tehnyt politiikkaa koronan varjolla
 14. Heinolan Kailas-talon rakentaminen voi alkaa aikaisintaan ensi vuoden alussa
 15. Jollaleiri kouli uusia purjehtijoita Heinolassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.