Brittilehti: Suomen terveydenhuoltojärjestelmä on Euroopan huonoin - Ajavatko hallitukset terveydenhuollon alas tahallaan?

Oulussa asuva brittitoimittaja kertoo Guardianissa, kuinka kauheassa kunnossa Suomen terveydenhuoltojärjestelmä on.

Heidi Asplund

Brittilehti Guardianin toimittaja Ed Dutton kertoo lehden nettisivuilla kauhutarinan tutustumisestaan suomalaiseen terveydenhuoltojärjestelmään. Duttonin mukaan suomalainen terveydenhuoltojärjestelmä on koko Euroopan huonoin.

Dutton kertoo jutussaan, kuinka hän oli vienyt kuusivuotiaan tyttärensä terveyskeskukseen, koska tällä oli kuumetta.  Hänen mielestään kauheaa on jo se, ettei suomalaiseen terveyskeskukseen voi varata aikaa puhelimitse, vaan paikalle pitää mennä odottamaan sairaan lapsen kanssa.

Tämän lisäksi oululaisessa terveyskeskuksessa ei ole ketään vastaanotossa, vaan sisään kirjaudutaan Kela-kortilla (Dutton käyttää sanaa vakuutuskortti) ja sitten jäädään odottamaan.

Odotusaula oli Duttonin mukaan niin täynnä, että hän joutui tyttärensä kanssa seisomaan.

"Etkä edes odota lääkäriä, vaan vasta hoitajaa", hän päivittelee.

Kaiken lisäksi sairaanhoito ei ole edes ilmaista Suomessa, Dutton päivittelee. Hoitajalla käynti maksaa, samoin lääkärin vastaanotto. Ja sairaalassa vietetystä yöstä voi joutua maksamaan jopa 679 euroa, hän kertoo.

Dutton lainaa jutussaan Etelä-Suomen Sanomia kertoessaan, että osassa Suomea lääkäriin täytyy jonottaa noin kuukauden.

Dutton ihmettelee, miten tällainen järjestelmä voi olla Suomessa, hyvinvointivaltion mallimaassa, josta Briteissä kirjoitetaan jatkuvasti ylistäviä juttuja.

Odottaessaan lapsensa kanssa oululaisessa terveyskeskuksessa, Dutton kertoo jutelleensa toisen sairaan lapsen isän kanssa. Hän sattui olemaan tunnettu sarjakuvapiirtäjä Ville Ranta. Ranta nostaa esiin kysymyksen, ovatko Suomea jo pitkään hallinneet oikeiston johtamat hallitukset ajaneet suomalaisen terveydenhuollon tarkoituksella huonoon tilaan, jotta ihmiset alkaisivat käyttää yksityisiä palveluita.

Suomi käytti Duttonin mukaan vuonna 2012 terveydenhuoltoon vain seitsemän prosenttia bruttokansantuotteestaan, kun Isossa-Britanniassa käytetiin kahdeksan prosenttia. Suomessa on enemmän lääkäreitä väestömäärään verrattuna kuin Britanniassa, mutta paljon suurempi osuus heistä työskentelee yksityisellä puolella.

Dutton on selvittänyt Suomen lääkäriliitolta, että yksityisellä sektorilla työskentelevien lääkärien määrä on kaksinkertaistunut 20 vuodessa. Duttonin salanimellä haastatteleman lääkärin mukaan kokeneet ja paremmat lääkärit päätyvät yksityiselle puolelle, ja kokemattomat ja tehottomat lääkärit pyörittävät terveyskeskuksia.

On syy suomalaisen terveydenhuoltojärjestelmän rappioon mikä tahansa, yksityinen sektori voitti Duttoninkin tapauksessa. Hän vei tyttärensä muutaman tunnin odottamisen jälkeen lopulta yksityiselle lääkärille. Samoin teki Ville Ranta.

Ensimmäisenä Guardianin jutusta Suomessa kertoi Iltalehti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahti haluaa selvittää hyvinvointiyhtymän yhteisyrityspäätöksen juridisen pohjan – "On vaikeaa ajatella, että vastuullinen kaupunki heittelisi kapuloita rattaisiin"
 2. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 3. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterissa oli kolme henkilöä
 4. Koulu käyntiin liikenneturvallisuustempauksella Lahden Launeella – tapahtuma on myös tärkeä muistutus tielläliikkujille
 5. Päivystysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 6. Spedemäinen keksintö yritykseltä, joka toimi myös Nastolassa - suojavisiiri ja lippalakki samassa
 7. Kaunismäkien perhe remontoi vanhasta vesibussin rotiskosta rohkeasti itselleen laivamökin – "Ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka iso projekti lopulta on kyseessä"
 8. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 9. Asuntokauppaan putkahtanut uusi koronaehto askarruttaa – voiko myyjä jäädä asumaan asuntoon ja maksaa vain juoksevat kulut?
 10. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 11. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 12. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 13. "Lähetyssaarnaaja" markkinoi laskuvarjoharrastustaan taivaalla – "En ole laskenut sen omakotitalon hintaa, joka harrastukseen on uponnut"
 14. Näppis: Rakkaat kanssaihmiset, ettehän pyri (tori)kahviloissa vieraiden ihmisten pöytiin istumaan
 15. Pahin punkkiaika on nyt: Jaana, 57, joutui viikoksi sairaalaan puutiaisen purtua kesäpaikalla – "Tuntui kuin päähän olisi isketty isoa rautanaulaa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.