Yhtymä pyrkii käynnistämään kasvomaskien ilmaisjakelun ensi viikolla – ensimmäiset 13 000 kangasmaskia tilattiin viime viikolla

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoi Päijät-Hämettä koskevan maskisuosituksen viime viikolla. Mirja Hussain

Janne Nieminen

Hyvinvointiyhtymä yrittää käynnistää ensi viikolla vähävaraisille suunnatun ilmaisten kasvomaskien jakelun. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoi viime viikolla alueellisen maskisuosituksen, joka koskee myös Päijät-Hämettä. Samalla hallitus velvoitti kunnat jakamaan hengityssuojaimia taloudellisesti heikoimmassa asemassa oleville. Päijät-Hämeessä jakelu on hyvinvointiyhtymän vastuulla.

– Kangasmaskeja tilattiin viime viikolla. Ensimmäinen erä on 13 000 kappaletta, ja valmiudet on tilata lisää, kertoo yhtymän toimialajohtaja Mika Forsberg.

Hänen mukaansa yhtymä päättää alkuviikon aikana, millä systeemillä ja missä paikoissa jakelu käynnistyy.

– Asetimme valmistelun osalta sellaisen tavoitteen, että perusmalli olisi keskiviikkona kunnossa. Silloin on toivottavasti myös tietoa, milloin maskit saapuvat, Forsberg sanoo.

Kasvomaskisuositus otettiin vakavasti Lahden matkakeskuksella perjantaiaamuna – "Hengittäminen on normaalia hankalampaa, mutta se on pieni vaiva"

Forsbergin mukaan yksi vaihtoehto on, että yksityiset järjestöt auttaisivat yhtymää maskien jakelussa.

– Teemme nyt yhteistyötä kuntien ja järjestökentän kanssa. Katsotaan, millainen malli tähän löydetään.

Forsberg uskoo, että yhtymän työntekijät jakavat hengityssuojia myös muiden työtehtäviensä ohella.

– Palvelutuotannon kautta on syytä jakaa jonkin verran maskeja asiakkaille, hän sanoo.

Forsbergin mukaan taloudellisesti haavoittuvimmassa asemassa oleviin kuuluvat ainakin toimeentulotuen piirissä olevat henkilöt. Hän uskoo valtakunnallisen linjauksen asettuvan sellaiseksi, että kenenkään taloudellista tilannetta ei jakelutilanteessa erikseen tarkasteta.

– Lähtökohta on, että kuntalaiset hankkivat maskin itse. Jos siihen ei ole taloudellisen tilanteen takia mahdollisuuksia, yhtymä järjestää asian.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä vastaa vähävaraisten maskijakelusta alueensa kunnissa – "Vielä ei tiedetä, miten tuo ryhmä rajataan", yhtymän toimialajohtaja Mika Forsberg sanoo

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Sinäkin voit olla vapaaehtoinen mentori

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut