Valokuvanäyttely: Rujo Sysmä edustaa koko Suomea

Lahtelaissyntyinen Jonne Heinonen halusi kertoa pienen paikkakunnan tarinoita.

Chiméne Bavard

Näyttelyn kuvat on otettu Sysmässä, mutta ne eivät kerro vain Sysmästä. Everything ends here kertoo tarinoita kaikista suomalaisista pikkupaikkakunnista. Pinnallisesti katsottuna paikka voi näyttää autiolta, mutta se ei ole koko totuus, kiteyttää lahtelaissyntyinen valokuvaaja Jonne Heinonen.

Heinosen valokuvanäyttely avautuu ensi viikolla Helsingissä, joka on Heinosen nykyinen kotikaupunki.

Täysin sattumalta Heinonen ei kameransa kanssa Sysmään kuitenkaan eksynyt. Isovanhempien mökki sijaitsee parinkymmenen kilometrin päässä Sysmästä ja mökiltä tuli silloin tällöin käytyä kylällä.

Paikkakunta on monien muiden pikkukuntien tapaan muuttunut rajusti viimeisten vuosikymmenten aikana.

- Kylän katukuvassa oli tapahtunut lapsuuskesieni jälkeen paljon. Taloja oli purettu tai tyhjillään. Yksi valokuvaprojektini tarkoituksista on näyttää, miten aika on koetellut pienempiä paikkoja. Mikä on säilynyt ennallaan ja mikä on muuttunut. Samalla se kertoo myös isojen ja pienten paikkakuntien eroista. Elämä Sysmässä on aika erilaista kuin vaikka täällä Helsingissä, valokuvaaja vertailee.

Heinonen aloitti kuvaprojektinsa jo elokuussa tutustumalla uudestaan paikkakuntaan. Välillä hän yöpyi isovanhempiensa kesämökillä, välillä paikallisessa hotellissa. Useamman kuukauden aikana hän tutustui myös paikallisiin ihmisiin.

- Kävin heidän kanssaan kahvilla ja kerroin mitä olin tekemässä. He suhtautuivat projektiini yllättävän avoimesti ja olivat siitä kiinnostuneita. Sysmässä ei ole ihan tavallista, että joku on siellä kuvaamassa ihmisiä ja paikkoja ja sana levisi nopeasti. Olen tosi kiitollinen ihmisten asenteista ja kaikesta saamastani avusta, Heinonen sanoo.

Dokumentaariseksi valokuvaajaksi itsensä määrittelevä Heinonen sanoo kuvanneensa Sysmässäkin asiat niin kuin ne näki ja tapahtuivat, mitään sen kummemmin kaunistelematta. Heinosen mielestä rumatkin asiat voivat olla kauniita, eikä hän ole kiinnostunut perinteisten auringonlaskujen tallentamisesta.

- Uuden näyttelyn kuvissa näkyy tietty rujous. Henkilökuvissa on kuitenkin paljon toivoa ja uskoa omaan tekemiseen ja paikkakuntaan. Se kompensoi tunnelmaa eikä Sysmä näyttäydy ollenkaan aavekylänä.

Heinosen kuvissa näkyy usein myös ripaus huumoria, vaikka aihe olisikin vakava. Hän sanookin valinneensa tietoisesti tuoreeseen näyttelyyn mukaan kevyempiäkin kuvia. Heinonen arvelee, että joku toinen valokuvaaja olisi voinut lähestyä aihetta raskaammalla kulmalla.

Ensikosketuksen valokuvaamiseen Heinonen sai jo lapsena isoisältään, joka innokkaana kuvaajana näytti, miten kamera toimii. Lumilautailu vei kuitenkin Heinosta 15 vuotta, kunnes kolme vuotta sitten hän joutui lopettamaan lajin pahojen loukkaantumisten takia.

Heinonen kertoo kulkeneensa pitkän matkan ennen kuin tiesi, mitä haluaa kuvillaan sanoa.

Eniten hän nauttii ihmisten kuvaamisesta, vaikka aina kuvissa ei välttämättä tarvitse ihmisiä näkyäkään.

- Lisäksi tykkään dokumentaarisessa valokuvaamisessa siitä, miten tilanteita on vaikea ennakoida ja miten kaikki voi mennä täysin eri tavalla kuin aluksi oletti, lehti- ja muotikuviakin ottava Heinonen kertoo.

Everything ends here -näyttely aukeaa helsinkiläisessä Galleria Creat Spacessa ensi viikon perjantaina.

Heinosen suunnitelmissa on tuoda näyttely loppukesästä Lahteen. Kuvia voi ihailla myös eurooppalaisessa valokuvauksen verkkojulkaisussa Fotografia Magazinessa, jossa julkaistiin myös Heinosen haastattelu.

Dokumentaarinen valokuvaprojekti julkaistaan lisäksi 56-sivuisena painoksena lehtimuodossa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut