Akava haluaa naisen euron eli "neuron" nousuun - lounas naiselle 1,22 kertaa kalliimpi kuin miehelle

Outi Laatikainen

Korkeasti koulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akava vaatii, että naisen euron, "neuron", kurssi on saatava vihdoin nousuun. Tilastokeskuksen palkkarakennetilaston mukaan naisten ja miesten palkkaero junnaa paikallaan. Naisten kokonaisansiot ovat noin 82 prosenttia miesten kokonaisansioista.

Akava on käynnistänyt palkkatasa-arvokampanjan. Neuro-kampanjan tavoitteena on herättää kaikki vaatimaan "neuron" kurssin nostamista, rakenteellisia muutoksia ja toimintatapojen muuttamista.

- Neurovaluutta N€ konkretisoi sen, mitä palkkaero keskiansioissa käytännössä tarkoittaa. Koska naisen kokonaisansiot ovat 82 prosenttia miehen kokonaisansioista, joutuu hän käyttämään 1,22 neuroa saadakseen valuutalleen katetta yhden euron verran. Näin esimerkiksi lounas maksaa naiselle 1,22 kertaa enemmän kuin miehelle, havainnollistaa tiedotteessa asiantuntija Tarja Arkio Akavasta.

Akava muistuttaa, että epätasa-arvo kertautuu pitkälle tulevaisuuteen. Pienempi palkka tarkoittaa myös pienempää eläkettä.

Akavan mukaan palkkaero selittyy vain osin sillä, että miehet suuntaavat paremmin palkatuille aloille sekä johtotehtäviin ja naiset kantavat päävastuuta perheen arjen pyörittämisestä. Esimerkiksi Suomen ekonomien jäsenistössä selittämätön palkkaero on 11 ja Tekniikan akateemisilla noin 5 prosenttia.

- Akava haastaa poliitikot, työnantajat ja työmarkkinajärjestöt tekemään sellaisia rakenteellisia muutoksia, jotka edistävät naisen työmarkkina-asemaa ja ohjaavat naisia vastuullisempiin ja paremmin palkattuihin tehtäviin, sanoo johtaja Maria Löfgren Akavasta.

- Lisäksi miehillä on yhtäläinen vastuu kodista ja lapsista kuin naisilla. Nuoret miehet ovat tähän jo valmiimpiakin, ja rakenteiden pitää heitä tässä tukea.

Akavan mukaan sen hallitus hyväksyi yhteiskuntasopimuksen tällä viikolla osittain juuri siksi, että se korvaisi hallituksen suunnittelemat pakkolait. Pakkolait heikentäisivät naisten työmarkkina-asemaa entisestään. Akavan mukaan Suomen talouden korjaaminen antaa mahdollisuuden korjata myös palkkaeroja.

Keskusjärjestö katsoo, että myös yritykset hyötyvät palkkatasa-arvosta, koska "tutkimusten mukaan se parantaa yritysten tuottavuutta".

- Selittämättömistä, työpaikkatason palkkaeroista päästään eroon, kun tehdään lakisäteiset palkkakartoitukset ja korjataan työpaikkatason vinoumat. Työpaikoilla on otettava käyttöön avoimia, vaativuuden arviointiin perustuvia palkkausjärjestelmiä, esimerkiksi työ- ja virkaehtosopimuksilla tai paikallisesti sopien, Arkio kehottaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahti haluaa selvittää hyvinvointiyhtymän yhteisyrityspäätöksen juridisen pohjan – "On vaikeaa ajatella, että vastuullinen kaupunki heittelisi kapuloita rattaisiin"
 2. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterissa oli kolme henkilöä
 3. Teerenpelin uutuusviski nousi korkeimpaan luokkaan arvostetussa kilpailussa
 4. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 5. Koulu käyntiin liikenneturvallisuustempauksella Lahden Launeella – tapahtuma on myös tärkeä muistutus tielläliikkujille
 6. Päivystysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 7. Spedemäinen keksintö yritykseltä, joka toimi myös Nastolassa - suojavisiiri ja lippalakki samassa
 8. Kaunismäkien perhe remontoi vanhasta vesibussin rotiskosta rohkeasti itselleen laivamökin – "Ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka iso projekti lopulta on kyseessä"
 9. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 10. Asuntokauppaan putkahtanut uusi koronaehto askarruttaa – voiko myyjä jäädä asumaan asuntoon ja maksaa vain juoksevat kulut?
 11. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 12. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 13. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 14. "Lähetyssaarnaaja" markkinoi laskuvarjoharrastustaan taivaalla – "En ole laskenut sen omakotitalon hintaa, joka harrastukseen on uponnut"
 15. Näppis: Rakkaat kanssaihmiset, ettehän pyri (tori)kahviloissa vieraiden ihmisten pöytiin istumaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.