Yhtymä julkisti vaikean vuoden tilinpäätöksen – monissa palveluissa hoitoon pääsy nopeutui

Yhtymän taloutta paikattiin satunnaisilla tuotoilla, joita kertyi laboratoriopalveluiden ja PHP:n osakkaiden myynnistä. Mirja Hussain

Vili Uuskallio

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän jäsenkuntien maksuosuudet ylittyivät viime vuonna 18 miljoonalla, kertoo yhtymän tiistaina julkistettu tilinpäätös. Ylityksestä pääosa (15 miljoonaa euroa) kohdistuu Lahteen.

Jäsenkuntien maksuosuudeksi muodostui 623,7 miljoonaa euroa. Vuoteen 2017 verrattuna maksuosuudet kasvoivat 20,4 miljoonaa euroa eli 3,4 prosenttia.

Ylityksistä runsaat 10 miljoonaa kohdistui strategia- ja tukipalveluihin. Enin osa tästä on seurausta Lifecare-potilastietojärjestelmän sekä haittaohjelmien aiheuttamista ict-ongelmista.

Merkittäviä ylityksiä syntyi myös asiakaspalveluiden ostoissa ja työvoiman vuokrauksessa.

Yhtymän suurimmassa jäsenkunnassa Lahdessa erikoissairaanhoidon käyttö kasvoi. Myös kotihoidon ja tehostetun palveluasumisen asiakasmäärät nousivat. Kotihoitoon tuli aiempaa enemmän asiakkaita myös Orimattilassa, Pukkilassa ja Hartolassa. Vuodeosastohoitoa pystyttiin vähentämään.

Hoitoon pääsy nopeutui avosairaanhoidossa, suun terveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa. Myös lapsiperheiden kotipalveluissa ja perhetyössä avun piiriin pääsi hiukan edellisvuotta ripeämmin. Kuntouttavan työtoiminnan määrä kasvoi noin viidenneksellä.

Asiakaspalaute hyvää

Terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialajohtaja Juhani Sand kertoo, että vaikeuksista huolimatta yhtymä on saanut hyvää asiakaspalautetta.

– 90 prosenttia on erittäin tyytyväisiä saamaansa palveluun. Henkilöstö on tehnyt upean työn, hän toteaa.

– Viime vuonna onnistuttiin erittäin hyvin siinä, että yhä suurempi osa asuu kotona, ikääntyneiden ja kuntoutuksen toimialajohtaja Kimmo Kuosmanen sanoo.

Lastensuojeluilmoitusten ja huostaanottojen määrä kasvoi viime vuonna.

– Kodin ulkopuolelle sijoitettujen osalta on huolestuttavaa, että laitoshoidon osuus kasvoi. Laitoshoito on todella kallista, perhe- ja sosiaalipalveluiden toimialajohtaja Mika Forsberg toteaa.

Yhtymän tilikauden tulos muodostui 0,3 miljoonaa euroa positiiviseksi, mikä on seurausta liikelaitosten positiivisista tuloksista.

Tilikaudella kirjattiin satunnaisina erinä PHP Holdingin osakkeista ja laboratoriopalveluiden myynnistä kertyneet voitot, jotka olivat yhteensä 5,9 miljoonaa euroa. Investointeja tehtiin perusyhtymässä 13,7 miljoonalla eurolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Yksi elämäni parhaista kesistä" – koronapandemia toi ohjaaja Renny Harlinin 35 vuoden tauon jälkeen koko kesäksi Suomeen
 2. Kolme ruorijuoppoa jäi kiinni Ruotsalaisella
 3. Kauppalehti: lahtelaismies löysi 30 000 euron arvoisen kultahipun
 4. Maanviljelijä putosi viljasiiloon Iitissä – "Valitti alaselkää, mutta oli tajuissaan koko ajan"
 5. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20
 6. Pirjo Heikkilän Pirjo-hahmo joutuu jatkuvasti noloihin tilanteisiin –  "Koko sarjan idea lähti siitä, että jännitän ja ujostelen yleensä uusien ihmisten seurassa"
 7. Lahtelainen Kellopeli-osuuskunta tunnelmoi syksyllä Suomi-filmejä
 8. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 9. Uutissuomalaisen debatti: Suomalaiset yritykset ovat osoittaneet ketteryyttä koronapandemiassa – "Pitää osata oivaltaa, mikä on todellinen ongelma", sanoo Etlan tutkimusjohtaja
 10. Kolmen päihtyneen kuljettajan matka liikenteessä päättyi poliisin väliintuloon
 11. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 12. Lahden Launeella järjestetään lauantaina skeittitapahtuma – lajiin pääsee tutustumaan lainalaudalla
 13. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää
 14. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"
 15. Beatmakers juhlii uutta levyään Heinolassa lauantaina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.