Yhtymä julkisti vaikean vuoden tilinpäätöksen – monissa palveluissa hoitoon pääsy nopeutui

Yhtymän taloutta paikattiin satunnaisilla tuotoilla, joita kertyi laboratoriopalveluiden ja PHP:n osakkaiden myynnistä. Mirja Hussain

Vili Uuskallio

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän jäsenkuntien maksuosuudet ylittyivät viime vuonna 18 miljoonalla, kertoo yhtymän tiistaina julkistettu tilinpäätös. Ylityksestä pääosa (15 miljoonaa euroa) kohdistuu Lahteen.

Jäsenkuntien maksuosuudeksi muodostui 623,7 miljoonaa euroa. Vuoteen 2017 verrattuna maksuosuudet kasvoivat 20,4 miljoonaa euroa eli 3,4 prosenttia.

Ylityksistä runsaat 10 miljoonaa kohdistui strategia- ja tukipalveluihin. Enin osa tästä on seurausta Lifecare-potilastietojärjestelmän sekä haittaohjelmien aiheuttamista ict-ongelmista.

Merkittäviä ylityksiä syntyi myös asiakaspalveluiden ostoissa ja työvoiman vuokrauksessa.

Yhtymän suurimmassa jäsenkunnassa Lahdessa erikoissairaanhoidon käyttö kasvoi. Myös kotihoidon ja tehostetun palveluasumisen asiakasmäärät nousivat. Kotihoitoon tuli aiempaa enemmän asiakkaita myös Orimattilassa, Pukkilassa ja Hartolassa. Vuodeosastohoitoa pystyttiin vähentämään.

Hoitoon pääsy nopeutui avosairaanhoidossa, suun terveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa. Myös lapsiperheiden kotipalveluissa ja perhetyössä avun piiriin pääsi hiukan edellisvuotta ripeämmin. Kuntouttavan työtoiminnan määrä kasvoi noin viidenneksellä.

Asiakaspalaute hyvää

Terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialajohtaja Juhani Sand kertoo, että vaikeuksista huolimatta yhtymä on saanut hyvää asiakaspalautetta.

– 90 prosenttia on erittäin tyytyväisiä saamaansa palveluun. Henkilöstö on tehnyt upean työn, hän toteaa.

– Viime vuonna onnistuttiin erittäin hyvin siinä, että yhä suurempi osa asuu kotona, ikääntyneiden ja kuntoutuksen toimialajohtaja Kimmo Kuosmanen sanoo.

Lastensuojeluilmoitusten ja huostaanottojen määrä kasvoi viime vuonna.

– Kodin ulkopuolelle sijoitettujen osalta on huolestuttavaa, että laitoshoidon osuus kasvoi. Laitoshoito on todella kallista, perhe- ja sosiaalipalveluiden toimialajohtaja Mika Forsberg toteaa.

Yhtymän tilikauden tulos muodostui 0,3 miljoonaa euroa positiiviseksi, mikä on seurausta liikelaitosten positiivisista tuloksista.

Tilikaudella kirjattiin satunnaisina erinä PHP Holdingin osakkeista ja laboratoriopalveluiden myynnistä kertyneet voitot, jotka olivat yhteensä 5,9 miljoonaa euroa. Investointeja tehtiin perusyhtymässä 13,7 miljoonalla eurolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeen maastopyöräilypolut tekevät vaikutuksen ulkopaikkakuntalaisiin – poimi ohjaajien reittivinkit ja neuvot lenkin suunnitteluun
 2. Suora lähetys: Lahden Reipas jahtaa voittoa Kultsu FC:stä - ottelu käynnissä, seuraa tästä
 3. Mattssonin Luomumarjatilalla Asikkalan Kurhilassa avattiin lettukahvilan ovet, "roskainen" lettutaikina herättää kummastusta
 4. Tähdet, tähdet -ohjelmaan pyydetty Konsta Hietanen ei halua valmistautua koitokseen liikaa – "En meinannut penkissäni pysyä, kun soitto tuli"
 5. Rapistuva Pyhäniemen kartano odottaa remonttia – "Kokonaisilme siellä on synkän näköinen"
 6. Käräjäoikeus tuomitsi muun muassa Lahdessa alaikäisiä tyttöjä kosketelleelle miehelle lisää istuttavaa
 7. Pienikin promillemäärä vaikuttaa ajokykyyn – rattijuopumuksia todetaan joka kesä lähes 18 500
 8. Huumekuskin autosta löytyi nyrkkirauta Lahdessa
 9. Asikkalassa toista autoa tölväissyt rattijuoppo jäi poliisin haaviin
 10. Hollolalaiset Paula ja Antti päättivät, että vihkiminen on joka tapauksessa sovittuna päivänä – elokuussa häitä järjestetään taas enemmän, osa siirsi häänsä ensi vuoteen asti
 11. Lahti Ringeten tähtipelaaja Niina Piiroinen vaihtaa seuraa – siirtyy pelaamaan legendojen rinnalle
 12. Lukijalta: Vääksyssä toimittiin kuin ostettaisiin auto huoltoineen ilman varmuutta tulevista osamaksuista
 13. Hollolan Kiikunlähteelle johtava Kiikuntie rajataan vain asukkaiden käyttöön – autot on jatkossa pysäköitävä yli kilometrin päähän lähteestä
 14. Juhani Honkanen kunnostaa soittajapojan veistosta Taarastissa – "Se on Nastolan kuvatuimpia kohteita, jonka edessä ikuistavat itsensä rakastavaiset ja eroavaiset"
 15. Luonnonnurmella harjoitellut Reipas yrittää kääntää junan suunnan, Kultsu – FC–Reipas lauantaina ESS:n livepelinä kello 14

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.