Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Irakilainen mies sai ehdollisen tuomion sotarikoksesta

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut irakilaisen miehen vuoden ja neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen sotarikoksesta. Mies latasi viime vuoden alussa Facebookiin kolme valokuvaa, joissa hän esiintyy kuolleen Isis-taistelijan pään kanssa.

– Kuvat ovat kuollutta vihollissotilasta halventavia, etenkin kuva jossa vastaajan jalka on vihollissotilaan pään päällä, sanoi oikeuden puheenjohtajana toiminut käräjätuomari Aulikki Stenbäck.

29-vuotias mies taisteli Isisiä vastaan vuosina 2014–2015. Hän kuului puolisotilaalliseen ryhmittymään nimeltä Kataeb Jund al-Imam, suomeksi suunnilleen "Imaamin sotilaiden prikaati." Järjestö toimii Irakin valtion hyväksymänä ja tuella.

Syyttäjä vaati miehelle kahden vuoden vankeusrangaistusta. Hän sanoi, että Suomi on sitoutunut kansainvälisiin sopimuksiin siitä, mikä on sodankäynnissä sallittua ja mikä kiellettyä.

– Teko on ylilyönti, mutta silti kyse on sotarikoksesta, arvioi syyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen loppulausunnossaan. Hänen mukaansa enimmäisrangaistus sotarikoksesta on Suomessa elinkautinen vankeus.

Vihollissotilas on ollut kuvien perusteella tunnistettavissa, ja kuvien julkaisemisen jälkeen tämän henkilöllisyys on myös kerrottu. Kuvat on julkaistu julkisessa profiilissa eli niiden vastaanottajakuntaa ei ole rajattu.

Tuomittu myönsi otattaneensa valokuvat ja ladanneensa ne Facebookiin julkisesti nähtäväksi. Hän kiisti kuitenkin syyllistyneensä sotarikokseen. Pää kuului hänen mukaansa Isis-taistelijalle, joka oli silpoutunut tekemässään itsemurhaiskussa.

– Kuvat pään kanssa otettiin, jotta ne lohduttaisivat iskun uhrien lähiomaisia, sanoi tuomittu oikeuden istunnossa.

Syytetty on ollut vangittuna marraskuusta asti.

Puolustusasianajaja Ari Nieminen sanoi oikeudessa, että teko on korkeintaan lievä sotarikos. Hän korosti, että Isis on ensimmäisenä ottanut ja julkaissut kuvia taistelijoistaan vihollistensa päiden kanssa.