Rauta-Juurikkala päivittyy 2020-luvulle perinteitä kunnioittaen

Heinolalainen rautakauppa säilyy perheyrityksenä, kun osakkaiksi ryhtyi jäseniä kahdesta eri perheestä.

Sari Asikainen

Kolme polvea Juurikkaloita ehti pyörittää rautakauppa Rauta-Juurikkalaa Heinolassa yli sata vuotta.

Tammikuun alussa perinteinen perheyhtiö siirtyi Juurikkaloiden suvun ulkopuoliseen omistukseen, mutta Rauta-Juurikkala säilyy edelleen perheyrityksenä.

Uusina osakkaina on jäseniä kahdesta perheestä. Toimitusjohtajana toimii yli 30 vuotta Rauta-Juurikkalassa työskennellyt Miia Pihlaja, jonka poika Niko Kekkonen on myös osakkaana.

Minna Tillanen ehti työskennellä Rauta-Juurikkalassa reilut 10 vuotta, mutta on tällä hetkellä päivätöissä muualla. Tillasen perheestä osakkaina Rauta-Juurikkalassa ovat myös hänen poikansa Joona ja Juuso Pietinen.

Perikunta ei olisi jatkanut

Tillanen ja Pihlaja alkoivat pohtia yritysostoa, kun Rauta-Juurikkalalle ei alkanut löytyä ostajia pitkäaikaisen yrittäjän, Matti Juurikkalan menehdyttyä reilut kaksi vuotta sitten.

– Perikunta ei olisi yritystä jatkanut. Halusimme kuitenkin, että ihmisten työpaikat säilyvät ja liike jatkuu, Pihlaja kertoo.

Yritykselle haettiin jatkumoa myös niin, että mukaan pyydettiin nuorempaa sukupolvea.

– Ei minua tarvinnut juuri houkutella mukaan. Olin kiinnostunut uusista haasteista, Joona Pietinen kertoo.

Vaikka Pihlaja on osakkaista ainoa, joka on päivätöissä kaupalla, kantavat kaikki osakkaat kortensa kekoon. Kaupalla on tehty muutos- ja uudistustyötä iltaisin ja viikonloppuisin osasto kerrallaan.

– Toki kunnioitamme pitkiä perinteitä, mutta samalla haluamme tuoda yrityksen 2020-luvulle, Pihlaja kertoo.

Lisää remontoijia ja rakentajia asiakkaiksi

Rauta-Juurikkala haluaa houkutella jatkossa nykyistä enemmän yksityisasiakkaita. Tillasen mukaan nuoremmalla omistajapolvella on näkemystä siitä, kuinka nuoria houkutellaan myös asiakkaiksi.

– Haluamme remontoijien ja rakentajien tietävän, että kaikki heidän tarvitsemansa löytyy Heinolasta. Kaiken voi saada saman katon alta.

Tillanen ei koe uhaksi sitä, että kaupungissa on useita samalla alalla toimivia yrityksiä – se on päinvastoin etu. Tärkeintä Tillasen mielestä on se, että asiakkaiden virta ei karkaa Heinolasta Lahteen.

– Me tuemme toisiamme. Jos meiltä ei saa tiettyä tuotetta ja tiedämme että esimerkiksi Heinolan Levy ja Lista sitä tarjoaa, ohjaamme asiakkaan sinne – ja päinvastoin, Tillanen kuvailee.

Asiakkaita pyritään palvelemaan monipuolisesti, ja siksi Rauta-Juurikkalan uudet omistajat toivovat, että asiakkaat myös esittävät rohkeasti ajatuksiaan siitä, mitä he kaupalta toivovat.

– Kaikkea ei toki voi pitää varastossa, mutta tilaaminen on nykyään nopeaa, Pihlaja muistuttaa.

Uudistustyön myötä liikkeessä aloittaa huhtikuun alussa sisustustuotteisiin erikoistunut työntekijä.

– Myös konepuoli säilytetään edelleen monipuolisena, Tillanen lisää.

Rautakauppa

Yli sata vuotta kauppaa Heinolassa

Juurikkalan kaupan perusti vuonna 1913 Kalle Juurikkala.Ensimmäinen liiketila valmistui Heinolan keskustaan vuonna 1912.Uusi liiketalo Savontielle valmistui vaikeiden lamavuosien jälkeen 1939.Nykyiseen liiketilaansa Villenkadulle Rauta-Juurikkala siirtyi vuonna 1974.Yritys oli Juurikkalan suvun omistuksessa 4.1.2019 saakka, jolloin omistajiksi tulivat Miia Pihlaja, Minna Tillanen, Niko Kekkonen sekä Joona ja Juuso Pietinen.Liike työllistää yhdeksän vakituista työntekijää.Uudistuneen rautakaupan virallisia avajaisia vietetään 25. huhtikuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.