Saksan entinen ulkoministeri Genscher on kuollut

Kuvassa viime lokakuulta Hans-Dietrich Genscher ja vaimonsa Barbara juhlallisuuksissa oopperassa Saksan Frankfurtissa. Lehtikuva/AFP

Saksan entinen ulkoministeri ja kylmän sodan veteraani Hans-Dietrich Genscher on kuollut. Genscherin toimiston mukaan hän kuoli eilen perheensä läsnä ollessa kotonaan Wachtberg-Pechissä. 89-vuotiaalla Genscherillä kerrotaan olleen sydänvaivoja.

Liberaalia FDP-puoluetta edustanut Genscher oli parlamentin jäsen vuodesta 1965, ja siellä hän istui vuoteen 1998 saakka. Vuonna 1969 hän aloitti Saksan liittotasavallan eli silloisen Länsi-Saksan sisäministerinä.

Saksan ulkoministerinä Genscher toimi pitkään, vuosina 1974–1992. Viimeistään tuolloin hänestä tuli tunnettu myös ulkomailla. Hän oli myös Saksan varaliittokansleri vuosina 1982–1992.

Kun Genscher aloitti ulkoministerinä, Eurooppa tuntui olevan ikuisesti jakautuneena kahteen leiriin. Kun hän lopetti ulkoministerin tehtävät, Saksa oli yhdistynyt, rautaesirippu sortunut ja neuvostoliittolainen kommunismi syrjäytetty historiaan. Genscherillä olikin suuri rooli idän ja lännen välisissä suhteissa kylmän sodan loppupuolella.

Genscherin uran yksi muistetuimmista hetkistä oli vuoden 1989 puhe Saksan lähetystöllä Prahassa. Lähetystön pihaan oli pakkautuneena tuhansia itäsaksalaisia, jotka toivoivat pääsevänsä länteen. Genscher puhui parvekkeelta, josta hänen oli määrä ilmoittaa ihmisille, että Tshekin kommunistinen hallinto on luvannut heille turvallisen pääsyn länteen.

– Olemme saapuneet kertomaan teille, että tänään teidän lähtönne..., hän aloitti.

Lauseen loppua ei koskaan kuultu, sillä se hukkui ihmisten riemuhuutoon.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut