Influenssaepidemia jyllää nyt Päijät-Hämeessä – huippu ajoittuu hiihtoloman tienoille

Mikäli ei ole vielä ottanut influenssarokotetta, ja haluaa suojautua epidemialta, rokotteen ehtii vielä ottaa ennen epidemian huippua. Arkistokuva. Sami Lettojärvi

Sohvi Auvinen

Influenssaepidemian raja on ylitetty Päijät-Hämeessä tällä viikolla, kertoo Päijät-Hämeen keskussairaalan infektioylilääkäri Ville Lehtinen. Valtakunnallisella tasolla epidemian kynnys ylitettiin viime viikolla.

Keskiviikkoon 6. helmikuuta mennessä Päijät-Hämeen alueella oli varmistettu yhteensä 88 influenssatartuntaa, joista 26 on vaatinut sairaalahoitoa. Kaksi henkilöä on ollut tehohoidossa ja kaksi valvontatasoisessa hoidossa. Valvontatasoisella hoidolla tarkoitetaan tehostettua sydänvalvontaa tai valvontaa aivohalvausyksikössä.

Lehtisen mukaan lähes kaikki varmistuneet tartunnat ovat olleet A-influenssaa.

– Testi ei kuitenkaan erota viruksen alatyyppiä, mutta Suomessa valtaviruksena on ollut H1N1-virus. Kyseessä on sikainfluenssaviruksen peruja oleva viruskanta, Lehtinen tarkentaa.

Vielä tiedossa ei ole, että kukaan Päijät-Hämeessä tartunnan saaneista olisi kuollut influenssaan.

Huippu kuun vaihteessa

Lehtisen mukaan epidemia on tällä hetkellä Päijät-Hämeessä kiihtymisvaiheessa, jossa tapauksien määrä lisääntyy.

Juuri nyt näyttäisi kuitenkin siltä, että tämän influenssakauden epidemia ei tule olemaan yhtä aktiivinen kuin viime vuonna, jolloin Päijät-Hämeessä oli helmikuun alussa jo yli 500 varmistettua influenssatapausta. Lehtinen toivookin, että rokote tehoaa ja virus jää vähemmän aktiiviseksi kuin viime kaudella.

– Tänä vuonna rokotuksen pitäisi tehota erityisesti Suomessa kiertävään valtavirukseen. Ainakin Kanadasta ja Hong Kongista tulleiden alustavien tulosten mukaan rokotteen pitäisi tehota paremmin kuin viime vuonna, Lehtinen kertoo.

Epidemian huippu saavutettaneen Päijät-Hämeessä helmi-maaliskuun vaihteessa. Huippu, jolloin tartuntoja on eniten, kestää Lehtisen mukaan yleensä pari viikkoa, jonka jälkeen tartuntojen määrä alkaa laskemaan.

– Influenssaepidemiat eivät kuitenkaan ole samanlaisia, joten joskus nousu voi olla hitaampi ja huippu jää matalammaksi. Joskus taas huippu on korkea ja se saavutetaan nopeasti. Tämä riippuu paljolti siitä, minkälaisia kiertävät virukset ovat ja miten rokote tehoaa siihen, Lehtinen lisää.

Koska rokotesuojan kehittymisessä kestää yleensä pari viikkoa, Lehtinen muistuttaakin, että päijäthämäläiset ehtivät vielä suojaamaan itsensä rokotteella ennen kuin epidemia saavuttaa huippunsa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustestien määrä kasvanut räjähdysmäisesti Päijät-Hämeessä – testeihin hakeudutaan lievimmistäkin oireista
 2. Sienestäjä teki erikoisen löydön Nastolasta – satoja vanhoja kolikoita oli kätketty maan alle
 3. Rapistuva kiinteistö Hämeenkatu 24:ssä Lahdessa odottaa yhä korjaustöiden jatkumista – "Jos rakennus on suojeltu, on tilanteeseen helpompi puuttua"
 4. Kärköläläinen Susanna Kirvesniemi väsyi poliklinikkatyön hektisyyteen ja teki rohkean ratkaisun – "Tajusin, että en jaksa tässä hommassa eläkepäiviin asti"
 5. Valaisinpylvääseen osunut moottoripyöräilijä kuoli Lahdessa
 6. Kirjastojen määrään ei haluta puuttua Lahdessa – säästöpaineet voivat silti laittaa kirjastot koville: "Kirjastoverkossa ei ole enää löysää"
 7. Vanha vesijohto halkesi – vettä suihkusi Lahden Diakoniasäätiön talon arkistoon
 8. Lahdessa nähdään vielä kesäteatteria – yhden päärooleista näyttelee tv:stä tuttu
 9. Tieltä suistunut auto törmäsi huvimajaan Lahdessa – poliisi otti kaksi epäiltyä kiinni
 10. Korona ei ollutkaan innostuksen loppu – Reipas ja Kuusysi saamassa jalkapallokouluihin täyden osallistumisen ympäri Lahtea
 11. Tarot-yhtyeestä tunnettu Tommi Salmela julkaisi ensimmäisen soololevynsä 51-vuotiaana – "Monta itkua on vuodatettu, että voikohan tätä edes kertoa"
 12. Vanhuuteen ja dementiaan liitetyt ennakkoluulot ja stereotypiat tekevät vanhuksia näkymättömiksi – ohitse puhuminen ja huomiotta jättäminen yleisiä kokemuksia ikäihmisille
 13. Itse tehdyt keksit ovat herkullista vierasvaraa ja mieluinen tuliainen – nyt niissä maistuvat sesongin marjat, katso reseptit
 14. Poliisi: Lahdessa maanantai-iltana puuhun törmänneen auton kuljettaja menehtyi
 15. Magneettikalastajilla tärppäsi jälleen Lahdessa: tällä kertaa Vesijärvestä nousi ase

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.