Influenssaepidemia jyllää nyt Päijät-Hämeessä – huippu ajoittuu hiihtoloman tienoille

Mikäli ei ole vielä ottanut influenssarokotetta, ja haluaa suojautua epidemialta, rokotteen ehtii vielä ottaa ennen epidemian huippua. Arkistokuva. Sami Lettojärvi

Sohvi Auvinen

Influenssaepidemian raja on ylitetty Päijät-Hämeessä tällä viikolla, kertoo Päijät-Hämeen keskussairaalan infektioylilääkäri Ville Lehtinen. Valtakunnallisella tasolla epidemian kynnys ylitettiin viime viikolla.

Keskiviikkoon 6. helmikuuta mennessä Päijät-Hämeen alueella oli varmistettu yhteensä 88 influenssatartuntaa, joista 26 on vaatinut sairaalahoitoa. Kaksi henkilöä on ollut tehohoidossa ja kaksi valvontatasoisessa hoidossa. Valvontatasoisella hoidolla tarkoitetaan tehostettua sydänvalvontaa tai valvontaa aivohalvausyksikössä.

Lehtisen mukaan lähes kaikki varmistuneet tartunnat ovat olleet A-influenssaa.

– Testi ei kuitenkaan erota viruksen alatyyppiä, mutta Suomessa valtaviruksena on ollut H1N1-virus. Kyseessä on sikainfluenssaviruksen peruja oleva viruskanta, Lehtinen tarkentaa.

Vielä tiedossa ei ole, että kukaan Päijät-Hämeessä tartunnan saaneista olisi kuollut influenssaan.

Huippu kuun vaihteessa

Lehtisen mukaan epidemia on tällä hetkellä Päijät-Hämeessä kiihtymisvaiheessa, jossa tapauksien määrä lisääntyy.

Juuri nyt näyttäisi kuitenkin siltä, että tämän influenssakauden epidemia ei tule olemaan yhtä aktiivinen kuin viime vuonna, jolloin Päijät-Hämeessä oli helmikuun alussa jo yli 500 varmistettua influenssatapausta. Lehtinen toivookin, että rokote tehoaa ja virus jää vähemmän aktiiviseksi kuin viime kaudella.

– Tänä vuonna rokotuksen pitäisi tehota erityisesti Suomessa kiertävään valtavirukseen. Ainakin Kanadasta ja Hong Kongista tulleiden alustavien tulosten mukaan rokotteen pitäisi tehota paremmin kuin viime vuonna, Lehtinen kertoo.

Epidemian huippu saavutettaneen Päijät-Hämeessä helmi-maaliskuun vaihteessa. Huippu, jolloin tartuntoja on eniten, kestää Lehtisen mukaan yleensä pari viikkoa, jonka jälkeen tartuntojen määrä alkaa laskemaan.

– Influenssaepidemiat eivät kuitenkaan ole samanlaisia, joten joskus nousu voi olla hitaampi ja huippu jää matalammaksi. Joskus taas huippu on korkea ja se saavutetaan nopeasti. Tämä riippuu paljolti siitä, minkälaisia kiertävät virukset ovat ja miten rokote tehoaa siihen, Lehtinen lisää.

Koska rokotesuojan kehittymisessä kestää yleensä pari viikkoa, Lehtinen muistuttaakin, että päijäthämäläiset ehtivät vielä suojaamaan itsensä rokotteella ennen kuin epidemia saavuttaa huippunsa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille
 2. Suomessa on todettu 17 uutta koronavirustartuntaa
 3. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 4. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 5. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 6. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 7. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 8. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 9. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 10. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 11. Yksi kuljetettiin sairaalaan liikenneonnettomuudesta
 12. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 13. Välineinä hoitavat kädet ja pienen pienet neulat – akupunktiohoitaja Taru Oravalan matka kiinalaisen lääketieteen pariin kesti kauan ja meni mutkien kautta
 14. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 15. Valko-Venäjällä rajuja vaaliprotesteja – opposition ehdokas pitää itseään voittajana ja vaatii vallanvaihtoa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.