Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia

Rotat viihtyvät jätekatosten läheisyydessä. Juha Perämäki

Ida Niva

Lahdessa on havaittu kevään ja kesän aikana poikkeuksellisen paljon rottia. Kaupungin tiedotteen mukaan Lahden ympäristöterveyteen saapuneissa ilmoituksissa rottahavaintoja on tehty asuntojen pihoilla tai jätekatosten läheisyydessä. Rottia on nähty myös puistoalueilla. Rottailmoituksia on tullut muun muassa Ankkurin, Kariston ja Keski-Lahden alueelta.

Kaikkiruokainen ja älykäs rotta etsii yölliseksi piilopaikaksi suojaa taloyhtiöiden roskakatoksista - toimi näin, jos teet rottahavainnon

Rotat voivat levittää tarttuvia tauteja ja aiheuttaa huomattavaa vahinkoa jyrsimällä rakenteita, kaapeleita, laitteita ja pakkauksia. Rotat voivat jyrsiä pehmeitä metalleja, puuta, muovia ja jopa betonia sekä saastuttaa elintarvikkeita ja pintoja ulosteillaan. Rotat lisääntyvät erittäin nopeasti ja iso jyrsijäpopulaatio aiheuttaa suuria haittoja elinympäristössään.

Rottia houkuttelevat esimerkiksi avonaiset, ylitäytetyt ja rikkinäiset jäteastiat sekä epäsiistit pihat ja jätekatokset. Rotat ovat kaikkiruokaisia, joten niille kelpaavat esimerkiksi jyvät, omenat, liha ja ruoan tähteet. Huonosti hoidetut jätehuoltokatokset, kompostorit ja biojäteastiat ovat rotille otollisia ravinnonlähteitä. Puutteellisesta jätehuollosta kannattaa ilmoittaa viipymättä kiinteistöä hoitavalle taholle.

Lintuja tulee ruokkia vain talvella ruokinta-automaatin tai lintulaudan avulla. Maahan ruokkimista tulee välttää, sillä maasta tulevat syömään myös hiiret ja rotat. Mikäli ne saavat helposti ja säännöllisesti ravintoa, ne alkavat pesimään ravintolähteen lähellä.

Rotat suosivat pesäpaikkoina pehmeitä ja kosteita maa-alueita, koska niiden on tällöin helppo kaivaa maanalaisia käytäviä. Rotat suosivat myös romu- ja lehtikasoja, koska ne antavat hyvää suojaa ja piilopaikkoja rottapoikueille. Rotat voivat pyrkiä asuntoihin viemäriverkoston kautta.

Haittaeläinhavainnoista tulee ilmoittaa mahdollisimman nopeasti taloyhtiön isännöitsijälle osakeyhtiöasunnoissa. Omakotitaloissa torjunnasta vastaa kiinteistön omistaja tai alueen haltija. Mikäli rottia havaitaan omakotitaloalueella, on suositeltavaa, että torjuntatoimenpiteisiin osallistuvat myös naapurikiinteistöt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.