Sadevesikaivoon heitetty tupakantumppi voi päätyä kalan vatsaan – Lahdessa kampanjoidaan vesistöjen roskaantumista vastaan

Sadevesikaivoon ei saisi heittää roskia, sillä ne päätyvät vesistöihin. ANU PAKARINEN

Ida Niva

Lahden keskustassa ja satamassa on aloitettu tarrakampanja vesistöjen roskaantumista vastaan. Kaupungin tiedotteen mukaan kaivonkansiin liimattujen ahvenen tai hauen muotoisten tarrojen tarkoitus on kertoa, että sadevesikaivoon heitetyt roskat päätyvät Vesijärveen ja kalojen vatsaan.

Tarrakampanjalla halutaan nostaa esille, että suurin osa vesistöjen roskista on peräisin kaupungeista ja ne kulkeutuvat sinne joko suoraan ihmisen kädestä tai esimerkiksi hulevesijärjestelmää pitkin. Erityisen tavallista on heittää tupakantumpit sadevesikaivoihin tietämättä, että hulevedet johdetaan Lahdessakin puhdistamatta suoraan Vesijärveen. Sen vuoksi tupakantumppeja löytyy kalojen vatsasta.

Lahden keskustan hulevedet päätyvät suurimmaksi osaksi Vesijärveen, mutta merkittäviä määriä päätyy myös Porvoonjokeen, joka johtaa jätteet suoraan Suomenlahteen. Vesijärvi laskee Päijänteen kautta Kymijokeen.

– Pelkästään Lahden keskusta-alueelta kulkeutuu Vesijärven Enonselälle noin miljoona kuutiota hulevesiä vuodessa. Hulevesien mukana järveen päätyy irtoroskien lisäksi merkittäviä määriä myös monia muita haitta-aineita, kuten raskasmetalleja, rehevöitymistä aiheuttavia ravinteita ja mikromuoveja, kertoo kaupungin hulevesi-insinööri Juhani Järveläinen tiedotteessa.

– Roskakoreja löytyy kaupungilta runsaasti. Jokainen voi vaikuttaa omalta osaltaan vesistöjen tilaan huolehtimalla omista roskistaan.

Kampanjaviikoilla järjestetään järvikalapäivä 18.8. Siikaniemessä sekä valtakunnallisen kalastuspäivän Lahden tapahtuma 26.8. Pikku-Vesijärvellä. Jokavuotista Itämeripäivää vietetään 27.8.

Pidä Saaristo Siistinä ry on koordinoinut Mahanpuruja muovista -viestintäkampanjan. Lahdessa kampanjan toteuttavat yhdessä kaupunki ja Vesijärvisäätiö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.