Vesijärvellä Lahdessa ja Orimattilan Mallusjärvellä on havaittu sinilevää

Ida Niva

Hämeessä on havaittu sinilevää tällä viikolla kuudella valtakunnallisessa leväseurannassa olevalla järvellä. Ely-keskuksen tiedotteen mukaan Lahdessa Vesijärvellä ja Alasenjärvellä sekä Mallusjärvellä Orimattilassa sinilevää havaittiin vähäinen määrä.

Vain Loppijärven seurantapaikalla levää oli runsaasti pinnalla. Hämeenlinnassa Vanajavedellä ja Alajärvellä havaittiin vähäinen esiintymä. Kahdeksalla havaintoasemalla ei nähty sinilevää lainkaan.

Vanhenevaa sinilevää voi tyynellä säällä kohota pintaan millä tahansa järvellä. Tuulisella säällä levä sekoittuu veteen, eikä pääse kerääntymään pintaan. Silloin levää on vaikea huomata, vaikka sitä olisikin vedessä.

Ely-keskus muistuttaa, että jos vedessä on runsaasti sinilevää, sitä ei pidä käyttää löyly-, pesu-, kastelu- tai talousvetenä. Runsaan esiintymän aikana tulisi myös välttää vedessä uimista ja pitää lapset sekä kotieläimet pois rantavedestä.

Sinilevät voivat aiheuttaa iho-oireita, silmien kirvelyä, nuhaista oloa, lihaskipua tai pahoinvointia. Herkkäihoiset voivat saada iho-oireita jo vähäisestäkin levämäärästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.