Rehn: Talvivaara-tuomio korostaa ympäristöturvallisuuden merkitystä

Kaikki vastaajat kiistivät syytteet Talvivaaran ympäristörikosjutussa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) mukaan <company> Talvivaara Sotkamon </company>ympäristörikostuomio korostaa, että ympäristöturvallisuudesta on pidettävä huolta tinkimättömästi. Päätös entisen Talvivaaran kaivoksen ylös- tai alasajosta tehdään Rehnin mukaan lisätalousarvio eduskuntakäsittelyyn mennessä, ja laskelmia tehdään parhaillaan.

Rehn ei halunnut toistaiseksi arvioida, voiko ympäristörikostuomion saanut työskennellä Talvivaaran entisen kaivoksen omistavassa <company> Terrafamessa </company>.

Kainuun käräjäoikeus tuomitsi tänään Talvivaara Sotkamon 300 000 euron yhteisösakkoon ympäristön turmelemisesta. Syyttäjä vaati 850 000 euron yhteisösakkoa.

Sakon lisäksi yhtiö tuomittiin menettämään 3,5 miljoonaa euroa rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä. Syyttäjän mukaan rikoshyötyä olisi ollut noin 13 miljoonaa euroa.

Talvivaaran toimitusjohtaja ja perustaja Pekka Perä sai 90 päiväsakkoa ympäristön turmelemisesta. Yhtiön johtoon kuuluneet Harri Natunen ja Lassi Lammassaari tuomittiin 60 päiväsakkoon. Neljäs syyte hylättiin.

Syyte koski Talvivaaran kaivoksen suunnittelu- ja tutkimusvaihetta sekä ympäristö- ja vesitalousluvan hakuvaihetta. Oikeuden mukaan hakemuksessa esitettiin puutteelliseen selvitykseen perustuneet ja olennaisesti virheelliset tiedot kaivoksen vesipäästön natrium- ja sulfaattipitoisuuksista.

Talvivaaran ympäristöjutun toisena syyttäjänä toiminut kihlakunnansyyttäjä Kimmo Vakkala arvioi, että päätös mahdollisesta muutoksenhausta tehdään ensi viikon loppupuolella.

– Meitä on jutussa kaksi syyttäjää ja olemme sopineet keskiviikoksi palaverin. Katsomme yhdessä käräjäoikeuden päätöksen oikeudellisia perusteluja ja teemme ratkaisumme sen jälkeen, Vakkala sanoi.

STT:n iltapäivällä tavoittama syyttäjä ei vielä lähtenyt tarkemmin ottamaan kantaa Kainuun käräjäoikeuden ratkaisuun, eikä Pekka Perän puolustuksen ilmoitukseen siitä, että heidän osaltaan asian käsittely jatkuu hovioikeudessa.

– Minulla on tuomion luku vielä niin alkuvaiheessa, ettei ole tarkoituksenmukaista kommentoida sitä. Todennäköisesti torstaina tulemme ilmoittamaan, haemmeko muutosta. Valittamisessa seuraavaan oikeusasteeseen on aina kyse kokonaisharkinnasta, painotti kihlakunnansyyttäjä Kimmo Vakkala.

Sulfaattia ja natriumia joutui vesistöön

Käräjäoikeuden mukaan Perä päästi törkeästä huolimattomuudesta kaivoksen alapuolisiin vesistöihin haitallisen korkeita määriä sulfaattia ja natriumia ilman lupaa. Rikos tapahtui joulukuusta 2009 alkaen tai viimeistään tammikuun 2010 lopusta alkaen.

Oikeuden mukaan Talvivaara -yhtiö päästi maaliskuussa 2010, marraskuussa 2012 ja huhtikuussa 2013 haitallista lietettä ympäristöön lupaehtojen vastaisesti kipsisakka-allasta käyttäen. Hapan ja metallipitoinen liete sisälsi suuria määriä sulfaattia ja natriumia.

Oikeus totesi, että lupaehtojen vastainen käyttö edisti merkittävällä tavalla altaan pohjan ja padon rikkoutumista ja altaassa olleen veden ja lietteen vuotamista altaan ulkopuolelle.

Elokuun 2008 vuodon osalta jäi oikeuden mukaan näyttämättä, että se olisi johtunut lupaehtojen vastaisesta altaan käyttämisestä. Allasta sai tuolloin vielä käyttää avolouhoksen kuivatusvesien säilyttämiseen.

Oikeuden mukaan Perän, Lammassaaren ja Natusen syyksi luetuksi tulleet vesipäästöt olivat omiaan aiheuttamaan ympäristön pilaantumista ja vaaraa terveydelle. Näyttämättä jäi, että vesipäästöistä olisi aiheutunut konkreettista vahinkoa terveydelle.

Pekka Perä aikoo valittaa tuomiosta, kertoo hänen asianajajansa.

Talvivaaran ympäristöjutun syyttäjät ilmoittavat ensi torstaina, lähdetäänkö käräjäoikeuden päätökseen hakemaan muutosta.

Korjattu uutista 16:06: Kainuun käräjäoikeus tuomitsi konkurssiin asetetun Talvivaara Sotkamon, ei konkurssipesää, 300 000 euron yhteisösakkoon ympäristön turmelemisesta.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut