Koulut joutuvat mainostamaan oppilaille maitoa saadakseen rahaa

Sara Vainio

Maidolla on Suomessa tärkeä asema. Juomme sitä eniten maailmassa, eikä ihme. Maassamme on valtava meijeriteollisuus, joka mainostaa maitoa näyttävästi. Lisäksi se saa myynninedistämistukea EU:lta. Yksi osa tätä on koulumaitotuki.

- Tuen tehtävä on turvata maitoteollisuuden menekkiä, selittää tuen kouluille myöntävän Maaseutuviraston ylitarkastaja Ulla Kujala.

Tuella kustannetaan osa koulujen tilaamista maitotuotteista. Vastavuoroisesti koulujen on kiinnitettävä kouluun näkyvälle paikalle maidon menekinedistämisjulisteita. Niitä onkin seinillä lähes kaikissa maan kouluissa ja päiväkodeissa.

- Kouluilla on tiukat budjetit, ja 90 prosenttia on hakenut koulumaitotukea. Juliste-ehto tulee suoraan tukirahan antavalta Euroopan komissiolta, kertoo tuen myöntävän Maaseutuviraston ylitarkastaja Ulla Kujala.

Järjestelmä toimii EU:n maataloustukirahalla. Tuella on siis tarkoitus kasvattaa maidon myyntiä, vaikka mainonnassa puhutaan lasten luuston terveydestä. EU:lla on käynnissä jäsenvaltioissaan kymmeniä maataloustuotteiden menekinedistämiseen tarkoitettuja ohjelmia. Niihin kuuluvat muun muassa liha sekä maito ja maitotuotteet. Ohjelmia tuetaan veroilla, eli menekinedistämisen maksavat veronmaksajat.

Suomalaiset juovat paljon maitoa, eniten maailmassa, joten terveyden näkökulmasta tarvetta maidon mainostukselle ei ole. Sen sijaan kasvisten kulutus jää alle suositusten ja laskee vuosi vuodelta. Maitotukea vastaava kouluhedelmätuki olisi EU:ssa olemassa, mutta järjestelmää ei ole otettu Suomessa käyttöön. Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen pitää tilannetta naurettavana.

- On häpeällistä, että Suomi ei ole tässä mukana, vaikka 25 muuta jäsenmaata ovat. Kasvisten kulutus on Suomessa romahtanut, ja se on kansanterveydelle iso vahinko. Meidän pitäisi totuttaa nuoret syömään kasviksia välipalana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maskit ovat paikoin lopussa Lahdessa, täydennystä luvassa lähipäivinä – "Kertakäyttöisten suusuojien saatavuus on tällä hetkellä taattu"
 2. Lahden torilla kotimaisen mustikan hinta on laskenut edellisvuodesta – katso, miten Lahti sijoittui neljän kaupungin hintavertailussa
 3. Liikenneonnettomuus Nelostiellä Lahdessa – liikenne sujuu taas normaalisti Joutjärven liittymän kohdalla
 4. Lahden keskustaan avataan kokkeja myöten venäläinen ravintola
 5. Kaavoittajan mukaan Lahdessa sijaitsevan Tapanilakodin yksikön toiminta on asemakaavan vastaista – Kädenväännön toinen osapuoli on kannellut viranomaistoiminnasta
 6. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20 – koronatestien näytteenottopisteet ruuhkautuneet
 7. Hiroshimasta ja Nagasakista 75 vuotta, kynttilät syttyvät Lahdessa ja Vääksyssä
 8. Radiomäellä järjestetään tänä iltana yhteislaulutilaisuus – luvassa Leevi and the Leavingsin hittejä
 9. Lukijalta: Katkaisuhoitoon pääsee Päijät-Hämeessä nopeasti, kuntoutukseen voi olla viive
 10. Henkka ja Kivimutka punoivat suunnitelmiaan vajassa Kerinkalliolla – oikeanmuotoista leipää haettiin kiireellä kaupasta elokuvan kuvauksissa
 11. Näppis: Henna on kieltämättä radan varressa mutta ennen kaikkea moottoritien melussa. Nelostien jyrinä yötä päivää. Käykää kuuntelemassa.
 12. Vili Uuskallion näkökulma: Yhtymän johto onnistui, mutta sitten Lahti veti maton alta
 13. Henkilöauto suistui tieltä Kärkölässä – kuljettaja loukkaantui, autosta löytyi huumausainetta
 14. Lukijalta: Miksi en kannata sote-yhteisyritystä?
 15. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.