Koulut joutuvat mainostamaan oppilaille maitoa saadakseen rahaa

Maidolla on Suomessa tärkeä asema. Juomme sitä eniten maailmassa, eikä ihme. Maassamme on valtava meijeriteollisuus, joka mainostaa maitoa näyttävästi. Lisäksi se saa myynninedistämistukea EU:lta. Yksi osa tätä on koulumaitotuki.

- Tuen tehtävä on turvata maitoteollisuuden menekkiä, selittää tuen kouluille myöntävän Maaseutuviraston ylitarkastaja Ulla Kujala.

Tuella kustannetaan osa koulujen tilaamista maitotuotteista. Vastavuoroisesti koulujen on kiinnitettävä kouluun näkyvälle paikalle maidon menekinedistämisjulisteita. Niitä onkin seinillä lähes kaikissa maan kouluissa ja päiväkodeissa.

- Kouluilla on tiukat budjetit, ja 90 prosenttia on hakenut koulumaitotukea. Juliste-ehto tulee suoraan tukirahan antavalta Euroopan komissiolta, kertoo tuen myöntävän Maaseutuviraston ylitarkastaja Ulla Kujala.

Järjestelmä toimii EU:n maataloustukirahalla. Tuella on siis tarkoitus kasvattaa maidon myyntiä, vaikka mainonnassa puhutaan lasten luuston terveydestä. EU:lla on käynnissä jäsenvaltioissaan kymmeniä maataloustuotteiden menekinedistämiseen tarkoitettuja ohjelmia. Niihin kuuluvat muun muassa liha sekä maito ja maitotuotteet. Ohjelmia tuetaan veroilla, eli menekinedistämisen maksavat veronmaksajat.

Suomalaiset juovat paljon maitoa, eniten maailmassa, joten terveyden näkökulmasta tarvetta maidon mainostukselle ei ole. Sen sijaan kasvisten kulutus jää alle suositusten ja laskee vuosi vuodelta. Maitotukea vastaava kouluhedelmätuki olisi EU:ssa olemassa, mutta järjestelmää ei ole otettu Suomessa käyttöön. Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen pitää tilannetta naurettavana.

- On häpeällistä, että Suomi ei ole tässä mukana, vaikka 25 muuta jäsenmaata ovat. Kasvisten kulutus on Suomessa romahtanut, ja se on kansanterveydelle iso vahinko. Meidän pitäisi totuttaa nuoret syömään kasviksia välipalana.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut