Ohranjyvä, peninkuuluma, faaraon kyynärä? Näin ennen mitattiin

Kaisa Hako

On sitä mitattu ennenkin, jo vuosituhansia ennen yhteisen kansainvälisen mittajärjestelmän syntyä. Esimerkiksi näin:

1. Faaraon kyynärä. Jo noin vuonna 3000 ennen ajanlaskun alkua muinaisessa Egyptissä oli käytössä yleinen kyynärmitta. Sen pituus oli hallitsijana olleen faaraon käsivarren mitta sormenpäistä kyynärpäähän. Siitä valmistettiin graniittinen tanko, johon verraten valtakunnan mittasauvat valmistettiin. Kun hallitsija vaihtui, vaihtui myös kyynärän koko. Kyynärä on ollut tavallinen mittayksikkö kaikkialla maailmassa, koko vain on vaihdellut.

2. Peninkulma eli peninkuuluma on mittayksikkö, joka Suomessa on ollut käytössä iät ajat. Se tarkoittaa matkaa, jonka koiran eli penin haukku kantaa tyynellä ilmalla. Ennen vuotta 1665 peninkuuluma oli viiden kilometrin verran, joskin pituus vaihteli paikkakunnittain. Ruotsin vallan aikaan peninkulmaksi määriteltiin kymmenen virstaa eli reilut kymmenen kilometriä.

3. Vaaksa oli Suomessa ja Ruotsissa matka peukalonkärjestä etusormen kärkeen, kun sormet on levitetty. Brittien vaaksa olikin pitempi, koska he mittasivat peukalosta pikkusormen kärkeen.

4. Ohranjyvä oli vanha anglosaksien perusmitta, pituudeltaan noin 0,85 senttiä. Germaanien vanhat mitat olivat käytössä Britanniassakin ennen vuotta 1066.

5. Poronkusema on pohjoisessa käytössä ollut matkan mitta. Usein sen on mainittu olevan noin 7,5 kilometriä, mutta käytännössä se on porokohtainen. Se tarkoittaa matkaa, jonka ajoporolla voi ajaa poron virtsaamistaukojen välillä. Poro ei voi virtsata juostessaan, ja jos tauko venyy liian pitkäksi, se voi sairastua.

6. Kaapelinmitta on vanha merenkulkijoiden pituusmitta. Kaapeli tarkoittaa paksua köyttä. Purjelaivan ankkuriköyden pituus oli kaapeli eli sata syltä. Sen mitta vaihteli maittain parinsadan metrin molemmin puolin.

7. Kamelinkarvan leveys oli arabien pituusmittojen pienin yksikkö. Suomessa ja Ruotsissa pienin yksikkö oli linja (linje), joka tarkoittaa pellavalankaa. Mitta oli noin 1/12 tuumaa eli noin 2 milliä.

8. Stadion oli mitta, jolla muinaisessa Kreikassa ilmaistiin matkan pituutta. Yksi stadion oli 600 jalkaa eli noin 185 metriä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.