Linnanmäki yhdistää virtuaalitodellisuuden huvipuistoajeluun

Kaisa Uusitalo

Helsingin Linnanmäellä ei tänä kesänä nähdä varsinaisesti uutta laitetta, vaan vanha sisävuoristorata Linnunrata päivitetään Linnunrata eXtraksi. Tuttu avaruusvuoristorata kiljutaan nyt läpi virtuaalilasit päässä.

Laskettelulaseilta näyttävien lasien avulla vuoristoratavaunun liike yhdistyy 360-asteiseen videomaailmaan, joka Linnunradassa on avaruusteemainen. Lasit päässä laitteen vauhti tuntuu hurjemmalta ja vaunun kallistukset suuremmilta.

Lasten Päivän säätiön toimitusjohtajan Pia Adlivankin mukaan virtuaalitodellisuus tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia huvipuistoille.

- Käytännössä sen voisi yhdistää mihin tahansa laitteeseen. Valittavana voisi olla vaihtoehtoisia teemoja ajeluun, kuten esimerkiksi seikkailu veden alla, viidakossa tai kauhumaailmassa, Adlivankin sanoo.

Linnanmäki ottaa virtuaalitekniikan käyttöön ensimmäisenä Pohjoismaissa. Inspiraatiota on haettu Saksan Europa Parkista, missä avattiin syyskuussa 2015 maailman ensimmäinen virtuaalitodellisuutta hyödyntävä vuoristorata. Linnanmäen tarjoama matka virtuaalitodellisuuteen on virtuaaliajeluja kehittävän VR Coasterin toteuttama.

Linnunrata-vuoristorataa pääsee edelleen ajelemaan myös ilman virtuaalilaseja. Adlivankin uskoo, että lasien tarjoama lisäsäväys on erityisesti nuorten suosiossa.

- Ehkä vanhemmat ajavat tavallisen kierroksen, ja lapset hyppäävät virtuaalimaailmaan. Virtuaalisuus sopiikin parhaiten tällaisiin ei liian hurjiin laitteisiin, joihin se tuo sopivan lisän elämykseen, hän sanoo.

Linnunrata eXtra avataan kävijöille perjantaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 2. Päijät-Hämeen kausityöntekijöiden koronatartuntoihin tiukka vastaveto - Ukrainalaista työvoimaa ei haluta Suomeen yhtään enempää
 3. Tilauskirjat: Korona iski ilmailualan pintakäsittelylaitoksiin erikoistuneen lahtelaisen Galvatekin liiketoimintaan kovaa – miljoonien tilaukset lykkääntyivät, mutta katse on jo käännetty valoisaan tulevaisuuteen
 4. Kadonnut 22-vuotias nainen löytyi kunnossa
 5. Heinolan Alkoon kesätöitä hakemaan marssinut Ulla Mäkinen istuu nykyään pöydän toisella puolella – "Haastatteluissa arvostan positiivisia ja iloisia hakijoita"
 6. Eläinsuojeluneuvoja Sallamaari Simpanen auttaa pulassa olevia eläimiä kellonaikaa katsomatta – "Välillä joku sanoo, että pitäisi antaa luonnon hoitaa"
 7. Koronatartunnan saaneista Päijät-Hämeen kausityöntekijöistä yksi on tehohoidossa – Ruokavirasto vakuuttaa: korona ei leviä mansikan kautta
 8. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 9. Näin paljon Suomessa voi tienata voittamalla urheilukilpailun – kaksi lajia täysin omilla luvuillaan
 10. Kymmenet tuhannet kiinteistöt eivät vieläkään täytä "paskalain" vaatimuksia – Valvontaa tehdään lähinnä naapurien valitusten perusteella
 11. Telttailu ei vaadi kansallispuistoon lähtemistä, vaan yöpyä voi niin lähimetsässä kuin kotipihallakin – lue aktiiviretkeilijän telttailuvinkit ja tärpit päijäthämäläisistä kohteista
 12. Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 13. Etlarin gallup Lahden torilla: Maatalouden kausityöntekijöillä on ollut Päijät-Hämeessä koronavirustartuntoja – huolettaako?
 14. Yön uutiskooste: Hovioikeus antaa tuomionsa MV-julkaisua koskevassa asiassa - käräjillä ehdottomaan vankeuteen tuomittu Ilja Janitskin kuoli alkuvuodesta
 15. Pääkirjoitus: Ansiosidonnaista työttömyysturvaa halutaan laajentaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.