Kiinan asuntokupla leviää suurkaupunkien ulkopuolelle

Asuntokauppa Kiinassa käy kiivaana, mutta myös myymättömien asuntojen määrä on kasvanut.

Rakennustyömaa Xiamenissa. Niko Vartiainen

STT

Zhang Jiangzhi on tuore asunnonomistaja, eikä hän epäile sijoituksensa kannattavuutta.

Uusi, noin 70 neliömetrin asunto sijaitsee eteläkiinalaisen Xiamenin kaupungin ulkopuolella uudella asuinalueella.

Hän kertoo ostaneensa asuntonsa 18 000 juanilla eli noin 2 400 eurolla per neliömetri. Alueen asuntojen neliöhinnat ovat nousseet kuukaudessa jo 20 000 juaniin.

– Koen toki olevani onnekas, mutta niin se menee asuntokaupassa nyt. Monet asuntoa hankkivat ajattelevat olevansa taitavia ja muita edellä. Että jos ostan nyt, minun jälkeeni ostavat eivät ole yhtä nokkelia, yliopiston apulaisprofessori Zhang sanoo.

Monet Kiinan taloutta seuraavat tahot pelkäävät asuntokuplan poksahtavan, mutta 30-vuotias Zhang luottaa tilanteen pysyvän vakaana.

– Tietenkin asuntomarkkinoilla on kuplan piirteitä. Mutta valtio ei anna kuplan puhjeta. Sellainen vain haittaisi talouden kehitystä, kuten Japanissa tapahtui 1990-luvulla.

Talouskasvun hidastuessa Kiina on pyrkinyt kiihdyttämään asuntokauppaa. Asunnon ostajille on annettu verohelpotuksia, ja asunnon ostoon vaadittavaa omarahoitusosuutta on alennettu 30 prosentista 20:een.

Uusi piirre asuntomarkkinoilla on kuitenkin se, että suurkaupunkien lisäksi hinnat kasvavat vauhdilla Xiamenin kaltaisissa pienemmissä kiinalaiskaupungeissa.

Uusien asuntojen hinnat 3,5 miljoonan asukkaan Xiamenissa nousivat huhtikuussa 5,2 prosenttia edelliskuusta, mikä oli toiseksi eniten koko Kiinassa. Vuositasolla kasvua on kertynyt yli 21 prosenttia.

Valtion tilastoviranomaisen mukaan myytyjen asuntojen arvo kasvoi tammi-huhtikuussa 56 prosenttia edellisvuodesta. Neliömetreissä mitattuna asuntoja myytiin samalla aikavälillä 360 miljoonaa neliömetriä eli yli kolmasosan edellisvuotta enemmän.

Pienempiin kaupunkeihin kysyntää on virrannut, koska Shanghain ja Shenzhenin kaltaisten suurkaupunkien viranomaiset ovat ehtineet jo hillitä asuntokauppaa osto- ja lainarajoituksin.

Shanghaissa asuntojen hinnat ovat silti kasvaneet vuodessa 28 prosenttia, ja teknologiakaupunki Shenzhenissä nousua vuositasolla on kertynyt huimat 62 prosenttia.

Kasvava kysyntä ei ole kuitenkaan kohdistunut sinne, missä sitä ei alun perinkään ole ollut. Tilastoviranomaisen mukaan myymättömiä uusia asuntoja oli maaliskuun lopussa yli 700 miljoonaa neliömetriä. Luku oli kasvanut edellisvuodesta 13 prosenttia. Suuri osa näistä ”aavekaupungeista” sijaitsee sisämaassa pienissä kiinalaiskaupungeissa.

Asunnot ovat pitkään olleet yksi yksityishenkilöiden ainoista mahdollisista sijoituskohteista Kiinassa. Kiinalaispörsseissä viime vuoden sisällä nähty epävakaus on todennäköisesti lisännyt asuntojen kysyntää muutenkin.

Analyytikkojen mukaan suuri osa hintojen noususta tapahtuu velkarahan turvin. Vaikka nimellisesti omarahoitusosuus on 20 prosenttia, on monien asunnonvälittäjien kerrottu järjestelevän ostajille erillislainoja kaupan taatakseen.

Luottoriski on herättänyt jo pelkoja myös Kiinan johdossa. Toissa viikolla Kansan päivälehdessä julkaistu, ”arvovaltaiselle” taholle nimetty kirjoitus kritisoi maan talouspolitiikkaa laajalti.

– Suuri velkataso johtaa vääjäämättä suuriin riskeihin, jotka ilman kunnollista ohjausta voivat laukaista rahoituskriisin ja syödä ihmisten rahat, mikä on tuhoisaa, tekstissä sanottiin.

Aiheeseen liittyvää

  1. Nousu alkoi äkkiä suurkaupungeista
    23.5.2016 18:53

Kommentoi

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Torin Wanha Hautaustoimisto

Kuoleman kohdattua

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut