Pelilauta voi olla "raikas tuulahdus" - lahtelaisyrityksen muutosvalmennus poikkeaa totutusta

Kirsi Mäkinen rohkaisee kokeilemaan uusia keinoja henkilöstökoulutuksessa

On huone, pöytä, iso pelilauta busseineen ja muutamia pelaajia.

Lahtelaisen Derecon yrittäjä-valmentaja Kirsi Mäkinen näyttää Kallion virastotalossa Helsingissä, mitä voivat olla "pelilliset keinot esimiestaitojen kehittämisessä".

Tämä valmennusmenetelmä poikkeaa valtavirrasta.

Ja silloin kun hypätään valtavirrasta, voidaan joutua "akanvirtaan", toisin sanoen kaikki ei sujukaan toivotusti.

Pelilauta on sinänsä sympaattinen ilmiö, mutta Mäkinen kertoo kuitenkin haasteista. Ei ole tavatonta, että yrityksissä ja muissa organisaatioissa epäillään. Jospa esimiehet, koulutettavat, eivät tykkää? Onko pelilauta naivi, liian epämuodollinen väline johtamiskoulutukseen?

Ei ainakaan Jaakko Pesolan mielestä.

– Tämä oli raikas tuulahdus, lausuu Pesola, joka – virkavapaalla Uudenmaan ely-keskuksesta – on hankejohtaja Uusimaa 2019 -hankkeessa. Se tarkoittaa uuden maakunnan rakentamista maan väkirikkaimpaan osaan.

Yrittäjä-valmentaja Mäkinen puhuu pelilaudasta "simulaationa", jossa osallistujat käyvät läpi kolme muutosvaihetta ja oppivat kokemuksesta, miten erilaisia ihmisiä johdetaan muutoksessa. Vähän niin kuin lentäjiä koulutetaan simulaattoreissa tässä koulutetaan muutoksen johtamista.

No, pelilauta mikä pelilauta auttaa havainnoimaan ja pohtimaan miten viedä muutos maaliin.

Siis toimeen. Wallbreakers-peli alkaa. Bussit liikkeelle!

Tavoite: kaikki kyytiin

Peli perustuu kuvitteelliseen tarinaan. Fuusion jälkeen on perustettu uusi 60 hengen yksikkö, johon on koottu ihmisiä kahdesta organisaatiosta. Heidät pitää saada toimimaan samansuuntaisesti, yhdessä valittua päämäärää kohti.

Kuten aina, osa porukasta on myönteisellä mielellä, osa empii, jotkut vastustavat. Pelissä vastustajista muutama ei ollenkaan ymmärrä, miksi näin piti tehdä. Pari hyppää bussista heti pois.

Kohti uutta matkataan pelilautaa kiertävillä "busseilla" jotka kuvastava muutoksen etenemistä ja mitä täydemmäksi bussi saadaan sitä paremmin muutos etenee.

– Bussi kulkee eteenpäin ja kaikki ovat kyydissä, Jaakko Pesola tiivistää tavoitteen.

Muutokset ovat hänelle tuttuja. Ensimmäisen kokemuksen tästä pelistä hän sai osallistuttuaan Uudenmaan Ely-keskuksen johdolle ja esimiehille järjestettyyn valmennukseen ja myöhemmin ollessaan Espoon kaupungin palveluksessa.

– Valmennuksesta oli hyötyä molemmille kohderyhmille, hän arvioi.

Tuntosarvet pystyssä

Esimiesvalmennus on yksi henkilöstön kehittämisen alalaji.

Tavallinen koulutusmenetelmä on se, että yksi puhuu edessä ja heijastaa power-point-sivuja seinälle. Sitten tehdään ryhmätyö, joka "puretaan" ja sitten sovitaan, mitä tehdään.

Pelilauta ei yleensä kuulu kuvioihin.

– Varmaankin jotkut muutkin koulutusyritykset käyttävät jotain tämäntyylistä, mutta itselleni tämä oli uutta, Pesola kertoo.

Hän löysi lautapelistä kaksi "jujua".

– Koulutuksen myötä aloin miettiä konkreettisia keinoja omaan esimiestyöhön. Puhunko yksitellen ihmisille, järjestänkö massatilaisuuden vai lähetänkö videotervehdyksen.

– Toinen oivallus oli, että vielä tarkemmin pitää havainnoida ja ymmärtää, miten alaiset kokevat muutoksen. Vielä hienovaraisemmin pitää vastata ihmisten odotuksiin, Pesola päättelee.

Kirsi Mäkinen lainaa tunnetun professori Alf Rehnin ajastusta:

– Ei voi sanoa, että jokin yksittäinen tyyli johtaa on oikea. Pitää olla tuntosarvet pystyssä, ymmärtää erilaisia ihmisiä ja tilanteita.

Joskus pomon pitää käskeä

Pelissä tulee vastaan tilanteita, joissa nähdään, miten erilaiset tyylit johtaa vaikuttavat ihmisiin. Samalla osallistujille selkiytyvät oman johtamistyylin vahvuudet ja kehittämiskohteet.

Jokainen ihminen suhtautuu muutoksiin omalla tavallaan. Toiset tarvitsevat enemmän esimiehen tukea ja tietoa, toiset suhtautuvat asiaan tunteella ja osa kokee luottamuspulaa. Joillekin riittää, että selvitetään, miksi pitää uudistaa. Jotkut tekevät, kun käsketään. Siksi pomo joskus käskee.

– Se, miten eri motiiveilla toimivat ihmiset saadaan mukaan "bussiin", on tässä pelissä ydin. Suuren pelilaudan äärellä mahtuu liikkumaan, jakamaan ajatuksia ja oivalluksia. Voi nähdä ja kuulla toinen toistaan, Mäkinen sanoo.

Maineikkaiden tutkijoiden antia

Mäkisen maahantuoma peli on kehitetty Tanskassa. Wallbreakersiin kiteytyy maineikkaiden tutkijoiden Daniel Golemanin, John Kotterin, Rick Maurerin ja Edgar Scheinin johtamisoppien ydinteorioita ja havaintoja johtamisesta.

Derecon muutosvalmennuksen on käynyt noin 400 asiantuntijaa ja esimiestä, muun muassa lennonjohtajia ja kirkkoherroja. Pääosa asiakkaista on ollut pääkaupunkiseudulta.

Mäkinen uskoo vankasti asiaansa ja kokemusperäisten menetelmien vaikuttavuuteen, mutta kaikki kukat kukkikoot.

– Pois arkailu. Rohkaisisin organisaatioita yritysjohtoa ja HR-osastoja kokeilemaan uudenlaisia tapoja menetelmiä perinteisten rinnalle.

Kuka?

Kirsi Mäkinen

Kauppatieteiden kandidaatti Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta 2010 (laskentatoimi, tietojohtaminen, yritysjuridiikka)Hän aloitti Derecon vuonna 2011 takanaan yhteensä reilun 25 vuoden kotimainen ja kansainvälinen kokemus myynnin ja tietohallinnon esimiestehtävistä.Osa Derecon koulutustarjontaa on Wallbreakers-muutosjohtamisvalmennus. Mäkinen on tuonut maahan myös pohjoismaisen Gamechangers-strategiasimuloinnin.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut