Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Heinolan Odinien vetäjä kerhon kaatumisesta: Partiointi alkoi koetella jäsenten parisuhdetta

Muutama kuukausi sitten toreilla ja turuilla kohkattiin katupartioista. Nyt voisi melkein kysyä, että mitkä katupartiot. Heinolassa Odin-ryhmä päätti kuun alussa lakkauttaa itsensä.

- Kerho kaatui, mutta aate jäi, Heinolan Odin-ryhmää vetänyt Mika Nummi kuvaa.

Entiset odinilaiset tapaavat päivittäin ja pyörivät yhä kadulla partioimassa, mutta ilman tunnuksia. Ne on hävitetty. Johtajiakaan ei enää ole.

Vaitiolovelvollisuuteensa vedoten Nummi ei halua kommentoida syitä ryhmän alasajoon. Sen hän kuitenkin myöntää, että partiointi alkoi koetella jäsenten parisuhdetta.

Onko ryhmän entisiä jäseniä kosiskeltu muihin järjestöihin?

- En kommentoi. Jokainen tekee omat ratkaisunsa, Mika Nummi vastaa.

Hämeen poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen ei ole yllättynyt katupartioinnin vähenemisestä.

- Uhkakuva oli itse luotua, partiot saivat siitä kantoaaltoa, hän päättelee.

Esimerkiksi keväällä maalailtiin uhkakuvia siitä, että ahdistelutapaukset yleistyvät kelien lämpenemisen myötä. Niin ei käynytkään. Turvapaikanhakijoitten määrässäkään ei keväällä tapahtunut oletettua kasvua.

Sosiaalisessa mediassa Odin-henki elää yhä. Esimerkiksi Heinolan Odinien suljetussa Facebook-ryhmässä on noin 120 kannattajajäsentä. Lahden-ryhmällä jäseniä on alle sata. Ryhmiin kuuluu osin samoja jäseniä. Asikkalan Odinien Facebook-ryhmä on avoin.

Suojelupoliisikin seuraa järjestön Facebook-sivuja. Turvallisuus- ja alueyksikön päällikkö Kari Harju on todennut Ylelle Supon olevan huolissaan järjestön muukalaisvastaisuudesta. Torstaina ulkomailta tavoitettu Harju ei halunnut arvioida syitä järjestön katupartioinnin vähenemiseen.