Kiky-neuvottelutuloksesta ristiriitaiset tunnelmat - lomarahojen leikkaus hiertää lahtelaisia kunta-alan pääluottamusmiehiä

Kaisa Uusitalo

Kuntien ja valtion työntekijöiden työehdoista saatiin maanantaiyönä kilpailukykysopimuksen mukainen neuvottelutulos. Sopimuksen mukaan esimerkiksi viikkotyöaikaa pidennetään 30 minuutilla ja lomarahoja leikataan 30 prosenttia vuosina 2017-2019.

Lahden julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn toinen pääluottamusmies Jussi Anttila on varovaisen tyytyväinen sopimukseen.

- Plussaa oli, että lomapäiviä ei leikata eikä sairausajan karenssi tule voimaan. Isona miinuksena on epätasa-arvo lomarahaleikkauksissa, Anttila sanoo.

Anttila uskoo, että esimerkiksi kunnallisten lääkäreiden osalta 30 minuutin lisä viikottaiseen työaikaan on helppo toteuttaa.

Lahden JUKOn ja opetusalan pääluottamusmies Hannu Lehto otti neuvottelutuloksen vastaan ristiriitaisissa tunnelmissa.

- Vieläkin huonompaa sopimusta tarjottiin, mutta ei tämäkään miellyttävä ole. Työajan lisääntyminen samalla palkalla ja sosiaaliturvamaksujen siirtäminen työntekijän maksettavaksi tarkoittavat suoraa palkanalennusta. Suomen taloudellinen tilanne ei kuitenkaan ole hyvä, joten pidän sopimusta siihen nähden ihan tyydyttävänä.

Myös Lehtoa lomarahojen leikkaukset hiertävät.

- 30 prosentin leikkaukset vain julkisen puolen lomarahoihin tuntuvat epäoikeudenmukaisilta. Se on suora keino siirtää julkisen sektorin varoja vientiteollisuudelle, Lehto sanoo.

Lehtoa huolestuttaa myös määräaikaisten leikkausten jääminen pysyviksi.

- Ei ole mitään taetta, että leikkauksista ei määräajan jälkeen tehtäisi pysyviä.

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn Lahden pääluottamusmies Arja Nikkanen pitää hyväksyttyjä sopimusehtoja kahdesta pahasta pienempänä.

- En tietenkään ole tyytyväinen työajan lisäämiseen, mutta 30 minuuttia lisää viikkotyöaikaan on joka tapauksessa parempi kuin kokonaisten päivien lisääminen, mikä myös oli pöydällä, Nikkanen sanoo. Nikkasen mukaan Jytyn työntekijöiden näkökulmasta viikkotyöajan lisäys olisi parasta toteuttaa kuuden minuutin päivittäisenä lisänä työaikaan.

Sopimuksen heikoista kohdista Nikkanen on samoilla linjoilla JUKOn pääluottamusmiesten kanssa.

- 30 prosentin lomarahaleikkauksiin ei kukaan ole tyytyväinen. Meille lätkäistiin vielä tällainen leikkaus, mitä yksityiset eivät saaneet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut