Leo Laakko ja Kari Onninen edustavat Päijät-Hämettä Ilomantsin karhunveistokilpailuissa

Kari Onninen veistää kilpaa Ilomantsissa loppuviikosta. Antti Yrjönen

Ilkka Kuosmanen

Orimattilalainen Leo Laakko ja lahtelainen Kari Onninen pitävät Päijät-Hämeen lippua korkealla loppuviikosta Ilomantsin karhunveistokilpailuissa. Moottorisahataiteilijoille suunnattu seitsemäs Karhufestivaali pärähtää käyntiin itärajan tuntumassa torstaina.

Laakko on 68-vuotias eläkeläinen. Moottorisahaa hän on käsitellyt 14-vuotiaasta lähtien, mutta vakavampi innostus veistoharrastukseen syttyi vasta vuonna 2017. Hänen lempiaiheensa on karhu. Karhufestivaaleille Laakko osallistuu nyt kolmatta kertaa.

Onninen (s. 1966) on lahtelainen myyjä. Hänellä on veistokokemusta noin 14 vuotta. Myös hän veistää mieluiten karhuja mutta myös lentokoneet ja moottoripyörät sopivat miehen käsialaan. Onnisella on vuosien veistokokemus SM-tason mittelöistä, joissa hän on saavuttanut aiemmin kunniamaininnan.

Karhunveiston mestaruustitteliä tavoittelee Ilomantsissa yhteensä 25 kuvantekijää. ITE-taiteen 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Karhufestivaalin tämän vuoden teemana on Vapaa tyyli, jonka toivotaan innoittavan veistäjiä kokeiluihin.

Finaalikierros veistetään perjantaina ja voittajat julkistetaan lauantaina. Yleisö voi seurata tapahtumia paitsi paikan päällä myös suorien nettilähetyksien välityksellä.

Tapahtuman järjestelyistä vastaa Maaseudun Sivistysliitto. Palkinnoista päättää tuomaristo, joka koostuu taiteen, puunkäsittelyn, luonnontuntemuksen ja paikalliskulttuurin edustajista.

Kilpailussa syntyvät karhuveistokset jäävät paikkakunnalle, jossa ne leviävät Tuhannen karhun maa -veistospuistoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.