Valkoiset tennarit kurassa? Näillä vinkeillä teet vanhoista kengistä kuin uudet

Saara Larkio

Vaikka kuinka nätisti tepastelisi, varsinkin valkoiset tai vaaleat tennarit ottavat osumaa kesäkaduilla. Vaan eipä hätää, keinoja kenkien puhdistamiseen on.

Harjaa tennareista irtoliat pois, ettei kura tuki pesukoneen sihtiä. Poista kengistä pohjalliset ja nauhat. Pese kengät omana koneellisenaan, mielellään käsinpesuohjelmalla ilman linkousta, tai hyvin alhaisella linkouksella.

Useimmat kangastennarit kestävät pesun 30-40 asteessa. Voit panna kengät myös pesupussiin ja panna koneeseen pyyhkeitä samaan aikaan, jotta kengät eivät hakkaa rumpua vasten. Runsaasti koristeita tai glitteriä sisältäviä tennareita ei kannata konepestä, koska koristelut voivat irrota.

Osa tennari-ihmisistä vannoo valkaisuainetta sisältävien pesuaineiden nimeen, mutta ne eivät välttämättä tehoa. Yksi kikka on panna valkoiset tennarit likoamaan kloriitti-vesi-seokseen vuorokaudeksi ennen konepesua. Tässäkin tapauksessa pinttymiä kannattaa hangata juuriharjalla ennen konepesua. Rohkeimmat lorauttavat koko pullollisen kloriittia veteen.

Valkoiset kengännauhat voi panna kenkien pesun ajaksi pesuaineesta ja valkaisuaineesta tehtyyn seokseen likoamaan, ja huuhdella ne lopuksi erikseen.

Kengänpohjien liimaus saattaa pettää pesussa, tai kumipohjissa olevat halkeamat levitä. Jos peset tennarit käsin, pese ne vadissa tai altaassa nopealla tahdilla, äläkä liota kenkiä vedessä. Hiero kenkiä pehmeällä harjalla tai liinalla. Pesuaineen tulee olla mahdollisimman neutraalia (pH-arvo 7).

Vaihtoehtoisesti voit käyttää pesuaineesta ja valkoviinietikasta tehtyä kuohkeaa seosta, jota hankaat märkiin kenkiin vanhalla hammasharjalla. Välihuuhtele ja pane pesukoneeseen viileään pesuun, tai huuhtele käsin.

Jos kenkien saumat tuntuvat liian haperoilta konepesuun, käytä viileää vettä ja juuriharjaa. Voit kokeilla myös pesuaine-ruokasooda-vesiseosta kenkien käsinpesuun.

Nahkatennareita voi pyyhkiä vauvapyyhkeellä ja niiden pohjat voi pestä hammastahnalla ja -harjalla.

Tekstiilikengät voi yleensä pestä huonekalujen tai autonpenkkien puhdistukseen tarkoitetulla puhdistusvaahdolla. Voit kokeilla kumipohjien tahroihin myös niin sanottua ihmesientä, joita on saatavilla usealta eri valmistajalta.

Tekstiili saattaa kutistua ja kengänpohja käyristyä pesussa, joten muista vanha kunnon marttojen kikka: tunge sanomalehden sivu kenkään kuivatuksen ajaksi. Kun tennarit ovat enää kosteat, voit varovasti koittaa kävellä niillä, jotta ne muotoutuvat jalkoihisi.

Katso video

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.