Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”

"Kokoomuslaiset heittivät keskuskaupungin 120 000 asukkaan mielipiteen roskapönttöön", katsoo SDP:n Lahden kunnallisjärjestön puheenjohtaja.

Yhtymähallituksen varapuheenjohtaja Sari Niinistö (kok.), yhtymäkokouksen varapuheenjohtaja Pekka Komu (sd.) ja hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja Marina Erhola keskustelivat perjantaina. Mirja Hussain
Vili Uuskallio

Vili Uuskallio

SDP:n Lahden kunnallisjärjestö väläyttää perustason sote-palveluiden ottamista Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymältä kaupungin omaksi toiminnaksi.

Lahden Demarit pettyi yhtymäkokouksen perjantaina tekemään päätökseen perustaa sosiaali- ja terveyskeskuspalveluita hoitava yhteisyritys Lahden kaupunginhallituksen vastustuksesta huolimatta.

Mehiläisen kanssa valmisteltava yhteisyrityshanke eteni, koska Lahden kokoomuslaiset edustajat äänestivät vastoin kaupunginhallituksen ohjetta ja lisäksi keskustan yhtymäkokousedustaja poistui kokouksesta äänestyksen ajaksi.

– Alueen kokoomuslaiset heittivät asiassa keskuskaupungin 120 000 asukkaan mielipiteen roskapönttöön. Tämä kertoo hyvinvointiyhtymän demokratiakriisistä, Lahden Demareiden puheenjohtaja Heikki Moilanen toteaa kunnallisjärjestön tiedotteessa.

Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on vastannut kymmenen Lahden alueen kunnan kaikista sote-palveluista vuoden 2017 alusta lähtien.

Lahden Demarit edellyttää, että kaupunki alkaa selvittää perusterveydenhuollon palauttamista kaupungin omaksi toiminnaksi, jos yhtymän kanssa ei saada aikaan aitoa vuoropuhelua ja kunnallisjärjestön kokemaa demokratiavajetta ei saada korjattua. Demarit ovat sitä mieltä, että kaupunkilaisilla on oltava nykyistä paremmat mahdollisuudet vaikuttaa palveluihinsa.

– Hyvinvointiyhtymä on ajautunut pahaan konkeloon kokoomuksen vastuuttoman toiminnan johdosta. Lahden Kokoomus on selkeästi päättänyt rikkoa demokratian ja kuntahallinnon yhteisiä pelisääntöjä yhtymän johdon myötäillessä, Moilanen sanoo tiedotteessa.

Tilanteen korjaamiseksi Lahden Demarit vaatii pikaisia toimia yhtymän johdon ja Lahden kaupungin suhteiden parantamiseksi.

Mitä kaikkea on luvassa, kun yhteisyritys aloittaa? Iltavastaanottoja, digiklinikka ympäri vuorokauden, hammaslääkäriin pääsy yhdeksässä päivässä... 

Perusteilla oleva yhteisyritys ottaa ensi vuoden alussa hoidettavikseen sote-keskuspalvelut Lahdessa, Iitissä ja Kärkölässä.

SDP:n Lahden kunnallisjärjestö pitää yhteisyritystä maan hallituksen sote-uudistuksen linjausten vastaisena ja arvioi, että sopimus tulee mitätöitäväksi viimeistään vuonna 2023.

– On henkilöstön ja asiakkaiden palveluiden kannalta epätarkoituksenmukaista perustaa yhtiötä vain pariksi vuodeksi. Maan hallituksen sote-linjauksissa on selkeästi todettu, että julkisen toimijan on pystyttävä vastaamaan toiminnasta, mikä ei nyt yhteisyritysmallissa toteudu, vaan tuotanto on otettava julkisen toimijan järjestettäväksi, Lahden Demarit toteaa kannanotossaan.

Hankejohtaja Ismo Rautiainen: "Olen tavattoman iloinen" – luvassa vielä paljon työtä, ennen kuin yhteisyritys on lähtökuopissa

Vasemmistoliiton Lahden valtuustoryhmä vastustaa yhtymäkokouksen tekemän yhteisyrityspäätöksen toimeenpanoa, koska katsoo päätöksen syntyneen vilpillisesti.

– Kokoomuksen yksityistämishuumainen, säännöistä piittaamaton toiminta ajoi Lahden ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän mahdottomaan tilanteeseen, jossa yhtymä on toteuttamassa mittavaa hanketta, jolla ei ole maksajan hyväksyntää, ryhmä toteaa kannanotossaan.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä pitää Lahden ottamaa kielteistä kantaa perusteltuna ja toteaa yhteisyrityksen olevan "räikeässä ristiriidassa" valtakunnan sote-uudistuksen kanssa.

– Mikäli yhteisyrityspäätöstä ei saada kumottua, on syytä irtaantua perusterveydenhuollon palveluiden osalta villiintyneestä yhtymästä ja palauttaa palvelut kaupungin omaksi toiminnaksi, jolloin myös kaupunkilaisilla on aito mahdollisuus niihin vaikuttaa, ryhmä linjaa.

Lahtelaiset vasemmistoliiton valtuutetut katsovat, että tärkeisiin perusterveydenhuollon palveluihin on voitava vaikuttaa paikallisdemokratian kautta.

– Yhtymä ja yhtymäkokousedustajat ovat nyt osoittaneet, ettei omistajaohjauksella voida vaikuttaa palveluiden järjestämiseen ja tuottamiseen. On vaikea nähdä, että yhtymä pystyisi ohjaamaan vähemmistöomistajana yhtiölain suojaamaa yhtiötä, jollei enemmistöomistajalla ole mitään sananvaltaa yhtymäänkään.

Vasemmistoliitto haluaa, että kaupunkilaisten verovarat käytetään laadukkaisiin palveluihin sen sijaan, että niillä "lihotetaan verokikkailijoita".

– Tulevaisuudessa yhä keskeisempien digitaalisten palveluiden kehittäminen julkisena palveluna on mahdollista, jos on tahtoa, valtuustoryhmä katsoo.

Juttua muokattu 10.8. klo 16.12. Lisätty Vasemmistoliiton valtuustoryhmän kommentit.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut