Brittijulkkikset kampanjoivat näyttävästi Brexitiä vastaan ja sen puolesta - "Viidessä sekunnissa voit pilata tulevaisuuteni."

Iida Muhonen

Britannia valmistautuu kansanäänestykseen EU-jäsenyydestä. Britit äänestävät EU:ssa pysymisestä tai unionista eroamisesta 23. kesäkuuta.

Myös monet maan julkisuuden henkilöistä ovat tuoneet näkyvästi kantansa esiin.

EU:ssa haluaisivat pysyä ainakin jalkapallotähti David Beckham ja hänen puolisonsa Victoria Beckham.

David Beckham perusteli Facebookissa kantaansa sillä, että yhteistyössä on voimaa. Myös Victoria Beckham julkaisi Instagram-tilillään kuvan, jolla osoittaa kannattavansa EU:ssa pysymistä.

Myös Harry Potter -kirjailija J. K. Rowling toivoo maansa pysyvän EU:n jäsenenä. Tiistaina kirjailija purki turhautumistaan Twitterissä:

- Jos vielä yksinkin ihminen sanoo minulle, että jäämisen puolesta äänestäminen on rikkaille: KUKA KÄRSII, JOS ASIANTUNTIJAT OVAT OIKEASSA JA 100 000 TYÖPAIKKAA LÄHTEE JA HYVINVOINTI SILVOTAAN?

Lehtitietojen mukaan myös X Factor -ohjelmasta tuttu Simon Cowell on ilmaissut mielipiteensä jäsenenä pysymisen puolesta.

Sir Elton John ilmoitti kantansa Instagramissa. "Build bridges, not walls" ("Rakenna siltoja, älä muureja") -valokuvan kuvatekstinä oli yksinkertaisesti:

- I'm voting to remain (Minä äänestän pysymisen puolesta).

Aihetunnisteena julkaisussa oli #StrongerInEurope.

Myös noin 300 brittiläistä näyttelijää, muusikkoa, kirjailijaa ja taiteilijaa on kertonut olevansa Britannian EU-jäsenyyden kannalla. Kannanoton ovat allekirjoittaneet esimerkiksi näyttelijät Jude Law, Keira Knightley, Benedict Cumberbatch, Helena Bonham Carter ja Bill Nighy ja muotisuunnittelija Vivienne Westwood.

Allekirjoittaneiden mukaan EU-ero olisi vahingollinen luoville aloille. Luovilla aloilla työskentelevien mukaan EU-rahoitus ja rajat ylittävä yhteistyö on ollut elintärkeää.

Keira Knightley, Vivienne Westwood ja Lily Cole ovat julkaisseet sarjan videoita, jossa he kannustavat brittejä äänestämään.

- Viidessä sekunnissa voit pilata tulevaisuuteni, videon sanoma on.

Viisi sekuntia voisi julkkisten mukaan käyttää paremminkin: äänestämällä.

EU-eroa vaativia julkisuuden henkilöitä on vaikeampi löytää.

EU:ssa pysymistä vastaan ovat asettuneet muun muassa näyttelijä Sir Michael Caine, Joan Collins ja Elizabeth Hurley. Hurley julkaisi Instagram-tilillään The Spectator -lehden kuvan, jossa brittilipun värit saanut perhonen on nousemassa ilmaan. Kuvassa lukee "Out and into the world" ("Ulos ja maailmaan").

Suomalaisillekin Dragons' Den eli Leijonan luola -ohjelmasta tuttu yrittäjä Duncan Bannatyne on myös asettunut EU-eron kannalle. Äänensä erolle aikoo antaa myös tv-persoona Katie Hopkins.

Entinen maajoukkuejalkapalloilija Sol Campbell haluaisi lehtitietojen mukaan maan jättävän EU:n. Hänen perustelunsa EU-eroon liittyy jalkapalloon, sillä Campbellin mukaan vapaan liikkuvuuden takia monet brittipelaajat jäävät ilman pelipaikkoja.

Lähteet:

Mirror

Express

Campaign

Independent

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hanhiongelma ryöstäytyi käsistä Kaivannon uimarannalla Heinolassa
 2. Heinäkuussa on vielä hiljaista, mutta elokuussa tanssitaan jo muutamalla Päijät-Hämeen tanssilavalla – katso, missä lavatansseja järjestetään
 3. Oletko todellinen Päijät-Hämeen tuntija? Testaa tietosi kuvavisassa
 4. Tallimaisemissaan kisaava Knows Best ei lähde Suur-Hollolaan pullistellen – ravivalmentaja Hannu Laakkonen on virittänyt viisivuotiasta ruunaansa maltillisesti kohti huippua
 5. Heinolan kirkkoherra Janne Hatakka toivoo kirkolta suvaitsevaisuutta – "Olen surullinen, että emme mahdu samaan porukkaan, jos olemme jostain eri mieltä"
 6. Hammashoitokäynnit vähenivät jopa alle puoleen korona-aikana – jonojen purkuun voi mennä vuosia, arvioi Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja
 7. Yön uutiskooste: Marinin hallituksen kykyihin luotetaan enemmän kuin Rinteen ja Sipilän
 8. Luitko jo tämän: Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 9. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 10. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 11. Päijäthämäläisen Salpausselkä Geoparkin haku Unesco-verkostoon käynnistyi – statuksen voi saada aikaisintaan vuonna 2022
 12. Valtio jakaa kunnille 2 miljardia euroa, mutta silti jopa Helsinki tekee kymmenien miljoonien eurojen tappiot – "Veronkorotuksissa joudutaan tekemään isoja arvovalintoja", sanoo kokenut kuntakonsultti
 13. Ministeri ja Kuntaliiton toimitusjohtaja vääntävät kuntien uusien tehtävien rahoituksesta julkisen talouden sukeltaessa – "Emme usko, että valtionkaan rahat riittävät"
 14. Lauri Ilolan Esalainen: Aion päihittää Novak Djokovicin, jos se edesauttaa tapahtumakesän jatkumista
 15. Heinolan Kailas-talon rakentaminen voi alkaa aikaisintaan ensi vuoden alussa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.