Brexit yllätti Päijät-Hämeen Yrittäjien Outi Hongiston - "Ei ole totta!"

Hanna Myyrä

Päijät-Hämeen Yrittäjien toimitusjohtajan Outi Hongiston Iso-Britannian päätös lähteä EU:sta yllätti täysin, vaikka mahdollisen eron seurauksia Suomen Yrittäjien kanssa olikin ruodittu.

- Oikeesti! Ei ole totta! kuului Outi Hongiston ensimmäinen kommentti, kun Etelä-Suomen Sanomien toimittaja tavoitti hänet juhannusaattoaamuna mökiltä. Päivän uutiset olivat häneltä vielä näkemättä, koska hän uskoi viime hetkeen saakka EU:ssa säilymisen kannan kuitenkin voittavan.

- Britannian ero EU:sta vaikuttaa vientiyritysten lisäksi monella alueella, kuten työvoiman liikkuvuuteen ja opiskeluun. Ero vaikuttaa koko maassa yhtä lailla. Britannia on ollut ennen kaikkea metsäteollisuuden vientimaa eikä sen alan yrityksiä toisaalta Päijät-Hämeessä ole. Silti moni alueen yritys vie Britanniaan ja toimii siellä, sulattelee Outi Hongisto erotietoa.

Suomen Yrittäjien mukaan Iso-Britannian EU-ero heikentää Suomen taloutta ja aiheuttaa unionissa kriisin, joka vaikuttaa myös suomalaisiin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin.

Iso-Britannia on Suomen kuudenneksi tärkein vientikohde ja tavaraviennin arvo oli viime vuonna noin 2,8 miljardia euroa. Palveluviennin osuus on suhteessa suurempi kuin tavaraviennin. Britanniassa asuu noin 30 000 suomalaista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Olympiamelojan perheessä kajakki kulkee vauhdikkaasti jo kolmannessa polvessa – "Kun isä ja poika ovat samassa ryhmässä, välillä loimuaa"
 2. Kolme ruorijuoppoa jäi kiinni Ruotsalaisella
 3. Olympialaisten siirtyminen sieppasi Pauliina Poletia syvältä, mutta lahtelaiskasvatti kokosi itsensä – "Olen yrittänyt nauttia mahdollisimman paljon"
 4. Kauppalehti: lahtelaismies löysi 30 000 euron arvoisen kultahipun
 5. "Yksi elämäni parhaista kesistä" – koronapandemia toi ohjaaja Renny Harlinin 35 vuoden tauon jälkeen koko kesäksi Suomeen
 6. Maanviljelijä putosi viljasiiloon Iitissä – "Valitti alaselkää, mutta oli tajuissaan koko ajan"
 7. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20
 8. Pirjo Heikkilän Pirjo-hahmo joutuu jatkuvasti noloihin tilanteisiin –  "Koko sarjan idea lähti siitä, että jännitän ja ujostelen yleensä uusien ihmisten seurassa"
 9. Lahtelainen Kellopeli-osuuskunta tunnelmoi syksyllä Suomi-filmejä
 10. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 11. Uutissuomalaisen debatti: Suomalaiset yritykset ovat osoittaneet ketteryyttä koronapandemiassa – "Pitää osata oivaltaa, mikä on todellinen ongelma", sanoo Etlan tutkimusjohtaja
 12. Kolmen päihtyneen kuljettajan matka liikenteessä päättyi poliisin väliintuloon
 13. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 14. Lahden Launeella järjestetään lauantaina skeittitapahtuma – lajiin pääsee tutustumaan lainalaudalla
 15. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.